mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  23.06.2023 15:32:00

EU hledá odborníky v oboru ekonomie

EU hledá odborníky v oboru ekonomie

23.06.2023 / 15:07 | Aktualizováno: 23.06.2023 / 15:32

Evropský úřad pro výběr personálu EPSO vypsal specializované výběrové řízení na odborníky v oblasti ekonomie. Instituce EU hledají vysoce kvalifikované odborníky v oborech mikroekonomie/makroekonomie, finanční ekonomie a průmyslové ekonomie.

Přijatí administrátoři (platová třída AD 6) budou pracovat převážně v Evropské komisi. Jedná se o místa úředníků ve služebním poměru s nástupním základním platem ve výši cca 5 400 euro. Počet volných míst pro úspěšné kandidáty v tomto výběrovém řízení je 970. Místo zaměstnání bude v Bruselu, Lucemburku nebo Štrasburku,

Náplň vaší práce bude záviset na zvoleném oboru. Přihlásit se můžete pouze na jeden z níže uvedených oborů:

? Obor 1 – Mikroekonomie/makroekonomie

? Obor 2 – Finanční ekonomie

? Obor 3 – Průmyslová ekonomie

Referenční číslo výběrového řízení je EPSO/AD/402/23

Typická náplň práce, kterou mohou úspěšní uchazeči očekávat, je podrobně popsána v oznámení o výběrovém řízení v Úředním věstníku Evropské unie, které nalezneteZDE.

Obor 1 – Mikroekonomie/makroekonomie

Mezi vaše hlavní úkoly bude patřit například dohled nad hospodářským, makrofinančním a fiskálním/rozpočtovým vývojem a politikami členských států eurozóny, Evropské unie nebo významných partnerských zemí (včetně Spojených států, Číny a zemí evropského sousedství), příprava prognóz a analýz makroekonomických/makrofinančních ukazatelů, finanční stability a nerovnováhy nebo navrhování politických opatření ke snížení nerovnováhy a mnohé další.

Obor 2 – Finanční ekonomie

Budete se zejména podílet na zajišťování dohledu nad fungováním finančních trhů nebo tržních segmentů členských států, eurozóny a Evropské unie, na analýze finančních institucí a trhů v členských státech, na provádění analýzy politik souvisejících s prohlubováním hospodářské a měnové unie (HMU) a s regulací finančních trhů a finančních institucí, na vytváření právních předpisů pro finanční instituce a služby v souvislosti s dokončováním bankovní unie a unie kapitálových trhů, plánování a provádění strategie financování EU a na řadě dalších oblastí

Obor 3 – Průmyslová ekonomie

K hlavním oblastem Vaší práce bude patřit analýza pobídek a konkurenčních interakcí podniků,

uplatňování ekonomické analýzy na případy hospodářské soutěže, provádění ekonomické analýzy v kontextu průmyslové politiky a jednotného trhu, analýzy dodavatelských řetězců, uplatňování ekonomické analýzy na legislativní a politickou činnost v různých odvětvích a další.

Chcete-li se přihlásit, musíte být občanem EU, důkladně ovládat jeden úřední jazyk EU a na uspokojivé úrovni jeden další úřední jazyk EU.Jedním z těchto jazyků musí být angličtina.

Kromě toho musíte mít:

Pro obor 1:

buď

  • vysokoškolské vzdělání v délce alespoň 4 let (magisterský stupeň) a následně alespoň tříletou relevantní odbornou praxi

nebo

  • vysokoškolské vzdělání v délce nejméně 3 let (bakalářský stupeň) a následně alespoň čtyřletou relevantní odbornou praxi, , a to v jednom z těchto oborů: ekonomie (včetně oblastí, jako jsou ekonometrie, aplikovaná ekonomie a podnikové inženýrství), finance, matematika, statistika, fyzika nebo inženýrství.

Pro obor 2:

buď

  • vysokoškolské vzdělání v délce alespoň 4 let a následně alespoň tříletou relevantní odbornou praxi

nebo

  • vysokoškolské vzdělání v délce alespoň 3 let a následně alespoň čtyřletou relevantní odbornou praxi, a to v jednom z těchto oborů: ekonomie (včetně oblastí jako ekonometrie, aplikovaná ekonomie a podnikové inženýrství), matematika, statistika, podnikání, finance, účetnictví, finanční inženýrství a/nebo pojistná matematika

případně

  • vysokoškolské vzdělání v jiném ekonomickém oboru v délce alespoň 4 let a následně alespoň pětiletou relevantní odbornou praxi

nebo

  • vysokoškolské vzdělání v jiném ekonomickém oboru v délce alespoň 3 let a následně alespoň šestiletou relevantní odbornou praxi, a to v jiném oboru, než které jsou uvedeny výše

Pro obor 3:

Buď

  • vysokoškolské vzdělání v délce alespoň 4 let a následně alespoň tříletou relevantní odbornou praxi

Nebo

  • vysokoškolské vzdělání v délce nejméně 3 let a následně alespoň čtyřletou relevantní odbornou praxi, a to v oboru ekonomie (včetně ekonometrie, aplikované ekonomie a podnikového inženýrství) nebo statistiky.

Požadované jazykové znalosti:

Uchazeči v tomto výběrovém řízení musí mít důkladnou znalost (minimálně na úrovni C1) alespoň jednoho z 24 úředních jazyků EU a uspokojivou znalost (minimálně na úrovni B2) dalšího úředního jazyka EU. Jedním z těchto jazyků musí být angličtina.

Podrobné informace o požadované kvalifikaci a podmínkách účasti i o způsobu podávání přihlášek u tohoto výběrového řízení naleznete ZDE. Prvním krokem musí být vytvoření vlastního účtu EPSO.

Účastníci výběrového řízení absolvují sérii písemných testů v průběhu jednoho dne a úspěšní kandidáti budou zařazeni do rezervního seznamu. Instituce EU je mohou poté pozvat k ústnímu pohovoru, který se bude vztahovat již ke konkrétní pracovní pozici.

Písemné testy se budou skládat z testu verbálního, numerického a abstraktního uvažování (v prvním jazyce uchazeče (úroveň C1), kromě angličtiny), z dotazníku s výběrem odpovědí v dané odbornosti (pouze v angličtině) a z případové studie (pouze v angličtině). Testy probíhaní online na dálku.

Přihlášky lze podávat od 22. června 2023 do 25. července 2023, 12:00 hodin (poledne) bruselského času. Přihlášku lze vyplnit ve kterémkoliv z 24 úředních jazyků EU, ale doporučujeme přihlášku vyplnit v angličtině nebo francouzštině. Vyhledávání úspěšných uchazečů na rezervním seznamu probíhá nejčastěji v angličtině/francouzštině, proto má vyplnění přihlášky v angličtině/francouzštině své výhody.

Diplomatická akademie MZV pořádá pravidelné semináře většinou online formou zaměřené na přijímací testy EPSO, které nabídne i kandidátům tohoto výběrového řízení poté, co potvrdí svoji přihlášku a zaškrtnou políčko, že souhlasí s předáním svých kontaktních údajů. S těmito kandidáty se zodpovědný pracovník Diplomatické akademie po skončení lhůty pro podávání přihlášek spojí a dohodne se s nimi na úvodní skupinové online schůzce, kde budou podány základní informace a představena nabízená školení na písemné testy. V případě zájmu věnujte čas a péči sestavení přihlášky a nenechávejte její odeslání na poslední chvíli.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688