mpo.cz (MPO)
Životní prostředí  |  23.06.2023 14:33:26

Návrat ke kořenům. MPO uspořádalo dvoudenní konferenci Cirkulární ekonomika v praxi (video)


Téma cirkulární ekonomiky, nebo-li oběhového hospodářství, se postupně stává nedílnou součástí výrobního cyklu, stejně jako klíčovým tématem podpory podnikání ze strany EU.

„Cirkularita je přítomna nejen v oblasti obnovitelných zdrojů, už to není jen o větrnících, solárech či bioplynkách, už jde o sofistikovanější technologie, čím více těchto technologií bude, tím více budeme šetrnější k planetě a budeme efektivní ve svém počínání,“uvedl Marian Piecha, vrchní ředitel sekce fondů EU, s tím, že připomněl ceny energií, které jsou v rámci výroby vždy důležitou položkou a nelze už počítat s cenami před energetickou krizí. „Nevrátíme se do éry uhlí a přetopených místností, kdy bylo jedno, kolik uhlí spálíme, hlavně, že ho spálíme,“ dodalPiecha.

Ocel je možné donekonečna stoprocentně recyklovat, což se v našich hutích děje. Doufám, že se tak bude dít i nadále a věřím, že takový přístup, jako máme k oceli, budeme mít i k ostatním surovinám, které se dnes bez užitku skládkují,“ řekl Jakub Unucka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Cirkulární ekonomika se stává nezbytným nástrojem surovinové soběstačnosti, snahy o náhradu primárních vstupů za druhotnou surovinu či recyklovaný odpad, snížení materiálové potřeby, materiálový ekodesign a v neposlední řádě jde také o významný nástroj úspory produkce CO2. Cirkularita posiluje zvyšování konkurenceschopnosti malých, středních a velkých podniků. Oběhové hospodářství je jednou z priorit EU, která na ni alokovala velký objem finančních prostředků, stejně jako na výzkum a vývoj, které jdou s cirkulární ekonomikou ruku v ruce. Tento směr EU se přímo odráží do priorit fondů EU, do Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost a Národního plánu obnovy.

„V oblasti snižování spotřeby energií se za tu dobu toho udělalo mnoho, a teď vstupujeme do další fáze, ve které se budeme muset zaměřit na snížení spotřeby materiálů a zdrojů. Když šetříte s energiemi, šetříte i peníze, když dáváte do oběhu materiál nebo zdroje, šetříte peníze také,“ uvedl obchodní rada Finského velvyslanectví, Mika Antero Laltanala, podlekterého se toto téma stává klíčovým za posledních 30 let.

Součástí konference byla i mini expozice produktů cirkulární ekonomiky vybraných společností. Více k expozicím najdete na webových stránkách.

Záznam z konference je k dispozici na youtube kanálu MPO.

  1. den konference: https://www.youtube.com/watch?v=QQkCH-f7xus
  1. den konference https://www.youtube.com/watch?v=nnuSMnI4MZQ


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688