plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  23.06.2023 10:43:26

Plzeň se proměnila v galerii pod širým nebem. Koná se festival WALLZ

Plzeň se proměnila v galerii pod širým nebem. Koná se festival WALLZ

Festival WALLZ již čtvrtým rokem přiváží do Plzně nejlepší umělce světového street artu, aby ozdobili svými velkoplošnými díly fasády budov, zdí i celých ulic. V týdnu od 19. do 23. června 2023 se tak z města stala obří galerie, v níž diváci mohou nahlížet umělcům pod ruce přímo při práci. Celková plocha letošních maleb přesáhne 2500 m2. V součtu všech ročníků festivalu sbírka plzeňských muralů překročí rozměr jednoho hektaru. Samotný festival zpestřuje také bohatý doprovodný program. V pátek 23. června od 18 hodin se uskuteční za účasti radní města Plzně Elišky Bartákové, do jejíž gesce spadá také oblast kultury, oficiální zakončení festivalu v DEPO2015. Koná se vernisáž doprovodné výstavy, představení děl, která během festivalu vznikla, i graffiti workshop pro děti.

Festival WALLZ. Zdroj: DEPO2015

„Jako vystudovaný výtvarník jsem zprvu trochu vnímal částečnou absurditu myšlenky tohoto festivalu, tedy vyhradit a ohraničit prostor pro anarchii jako je streetartová malba na zeď. Když jsem ale viděl, jak díky festivalu WALLZ umění přímo v ulicích města vzniká, uvědomil jsem si, že tento typ výtvarného umění má jako jeden z mála skutečně masový dosah,“ řekl na tiskového konferenci, která se tento týden konala v kreativním areálu DEPO2015, první náměstek primátora města Plzně Pavel Bosák, jenž je také členem správní rady zapsaného ústavu Plzeň 2015. „Na rozdíl od klasického akademického umění v galeriích s tímto uměním veřejnost přichází daleko více do styku. Může ji provokovat a zároveň svým způsobem i vzdělávat. A v neposlední řadě je důležitá i estetická hodnota tohoto umění, které projasní i všednost betonových nebo oprýskaných zdí a možná přinese trochu pozitivní energie do našeho každodenního života,“ uvedl dále Pavel Bosák.

Cílem festivalu je právě obohatit a zušlechtit veřejný prostor a zároveň přiblížit tvorbu nejlepších současných umělců široké veřejnosti. Objekty určené pro malby vybíráme zejména s ohledem na jejich význam pro okolí a způsob, jakým ho ovlivňují,“ řekl programový ředitel pořádající instituce DEPO2015 Jan Štěpán a dodal: „Plochy pro realizace vytipováváme právě ve spolupráci s městem Plzní, městskými obvody a dalšími veřejnými institucemi. Hlásí se nám ale také sami majitelé domů nebo předsedové společenství vlastníků jednotek. Tento zájem ze strany veřejnosti nás opravdu těší a věříme, že festival WALLZ kultivaci města opravdu pomáhá.“

Festival WALLZ. Zdroj: DEPO2015

Z veřejné výzvy vzešla i jedna z největších realizací letošního WALLZu – boční stěna panelového domu na Sokolovské ulici, právě na ní pracuje umělec Patrik Hábl. Přihlásila se také Waldorfská škola na Husově náměstí, realizace proměny její fasády se ujal Tomáš Junker aka Pauser. Další díla vznikají například na průčelí budovy bývalé jídelny na rohu Jateční a Doubravecké ulice, kde pracuje italský umělec Mattia Campo Dall´Orto, nebo na zdi bývalých garáží na nábřeží Radbuzy naproti DEPO2015, kde tvoří gruzínský pouliční umělec Dante.

Street art se díky festivalu WALLZ stal samozřejmou součástí veřejného prostoru města. Samotnými Plzeňany začal být vnímán jako respektovaná a oblíbená možnost kultivace veřejných prostranství. Během čtyř ročníků festivalu vzniklo na čtyři desítky lokalit s velkoplošnými malbami od světových tvůrců. Jejich mapa má pak potenciál stát se po vzoru velkých měst, jako je například Vídeň, vyhledávaným turistickým lákadlem.

Více informací na www.depo2015.cz/wallz

Celkovou mapu plzeňského street artu si lze prohlédnout ZDE.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 23. 6. 2023, Monika Krausová

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688