amsp.cz (AMSP)
Komodity  |  23.06.2023 08:02:00

Bioplynové stanice mohou nahradit významnou část zemního plynu v ČR. Kromě elektřiny a tepla umí vyrábět i biometan

Bioplyn a biometan mohou mít zásadní slovo při náhradě zemního plynu. Jde o obnovitelný zdroj energie, který není závislý na počasí. Bioplynové stanice mohou regulovat výkyvy elektřiny v síti, přes léto vyrábět více biometanu a pomáhat plnit zásobníky zemního plynu a v zimě naopak vyrábět více elektřiny a tepla pro potřeby okolí. Biometan je také možné tankovat jako BioCNG/LNG, což je skutečně praktickou, levnou a nízkoemisní alternativou k současným pohonům a elektromobilitě. V České republice rozvoj biometanu bohužel stále stagnuje.

V Česku je bioplyn produkován na více než 550 zařízeních s celkovou produkcí energie v bioplynu bezmála 7 TWh. V současné době je využíván k produkci elektrické a tepelné energie a očekává se, že některá zařízení přejdou na úpravu bioplynu do podoby obnovitelného zemního plynu, tedy biometanu. Takových zařízení, které dodávají vyčištěný bioplyn na biometan do plynárenské soustavy, je v Česku zatím jen pár. Jde o bioplynové stanice v Rapotíně, Litomyšli, Mladé Boleslavi, Horní Suché a ústřední čistírně odpadních vod v Praze. Celkový počet bioplynových stanic v takové vzdálenosti od vysokotlakého plynovodu, která by umožňovala jejich připojení za ekonomicky rozumných podmínek, je přitom až 350.

Z celkové produkce 7 TWh energie v bioplynu dodaly bioplynové stanice v roce 2022 do sítě 2,6 TWh elektřiny, jen menší část zbývající energie byla využita ve formě tepla a zbytek z celkového energetického potenciálu bioplynu zůstává v současné době nevyužitý. Při konverzi na produkci biometanu dosahuje využití celkové energie bioplynu až 95 – 99%.

Obrovskou výhodou bioplynových stanic je jejich variabilita, a to jak na straně vstupních surovin, tak na straně výstupů. Přes léto mohou vyrábět více biometanu a pomáhat plnit zásobníky zemního plynu. V zimním období naopak mohou vyrábět více elektřiny a tepla pro potřeby okolí a také pro podporu sítě, kde mohou vyrovnávat kolísající výrobu jiných obnovitelných zdrojů energie.

V bioplynových stanicích máme zatím ukrytý regulační potenciál o výkonu srovnatelném s přečerpávací vodní elektrárnou Dlouhé stráně (tedy cca 700 MW) nebo i vyšším. Aktuální výroba bioplynu v ČR představuje 8 % z české spotřeby zemního plynu. Je to čtvrtý nejvyšší podíl v EU. Podle analýzy CZ Biom, největšího oborového sdružení v bioenergetice v ČR, můžeme při plánovaném rozvoji produkce do roku 2030 nahradit 20 % zemního plynu biometanem z domácí výroby. Současně by 20 % nákladů za nákup zemního plynu zůstalo v ČR. Při ceně plynu 45 EUR/MWh a kurzu 24 Kč/EUR to činí 21 miliard . Bude-li se cena zemního plynu pohybovat v očekávaném rozmezí 60-80 EUR/MWh zůstane v ČR 28–38 miliard ročně.

Zvýšení energetické soběstačnosti, bezpečnosti dodávek a nezávislost na ruském fosilním plynu podporuje i Česká spořitelna v rámci podpory ekonomické transformace a dekarbonizace. Česká spořitelna se historicky se podílela na financování zemědělských BPS více než 40 % a v současné době má pro podporu transformačních projektů bioplynových stanic připravenou ucelenou produktovou nabídku, která kromě financování zahrnuje i odborné poradenství ve spolupráci s CZ BIOM. Současně banka nabízí prostřednictvím své dceřiné společnosti Erste Grantika Advisory klientům dotační poradenství během přípravy, realizace i tzv. „udržitelnosti“ projektů z této oblasti. V roce 2023 očekává spořitelna výzvy na předkládání žádostí o investiční podporu zejména pro záměry na čištění a vtláčení bioplynu/biometanu, jeho využití v rámci CNG infrastruktury nebo také na budování odpadových bioplynových stanic či konverzi neodpadových zařízení na odpadové. U tří z pěti výše zmíněných stanic napojených na plynárenskou soustavu byla zapojena do dotační administrace záměrů právě Grantika.

V případě zájmu o financování bioplynových stanic a jejich modernizace se můžete o podrobnější informace obrátit na odborníky z České spořitelny, na emailovou adresu: agro@csas.cz. Naši odborníci vás po komplexním vyhodnocení vašich potřeb dále propojí na dotační poradce Erste Grantika Advisory, dceřiné společnosti České spořitelny a na technické odborníky z CZ Biom.

Podnikatelské úvěry | Česká spořitelna (csas.cz)

Tvorba, administrace a řízení projektů | Erste Grantika Advisory a.s

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

AMSP ČR sdružuje od roku 2001 na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, podnikatele 55+, ženy v podnikání a podnikatele na venkově.

Více informaci na: www.amsp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688