Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2023 09:05:00

MNB snížila sazby o dalších 100 bazických bodů a naznačila další uvolňování - Rozbřesk

Maďarská národní banka zůstává první a jedinou centrální bankou v Evropě, která pokračuje v cyklu snižování úrokových sazeb. MNB totiž včera snížila jednu z hlavních oficiálních úrokových sazeb - jednodenní depo sazbu - ze 17 % na 16 %. To však není vše - MNB ve svém doprovodném komentáři uvedla, že pokud jí to vnější podmínky dovolí, tak bude postupně pokračovat ve sbližování jednodenní a tzv. základní úrokové sazby, která se aktuálně nachází na úrovni 13 %.

Zajímavé je, že MNB spustila cyklus snižování úrokových sazeb ještě v situaci, kdy se míra inflace nachází hodně vysoko nad úrovní 20 procent. Jinak řečeno reálné úrokové sazby půjdou v Maďarsku významně dolů. Jak však vyplývá z nové inflační prognózy, MNB nevěří tomu, že by aktuální vysoká tempa inflace měla v maďarské ekonomice přetrvat. Podle základního scénáře by měla míra inflace v příštím roce sestoupit do intervalu 3,5-5,5 %. Nicméně, podobně jako např. ČNB i maďarská centrální banka operuje se scénářem, že inflační očekávání zůstanou neukotvena, což by mělo vést k tomu, že inflace setrvá na vyšších úrovních po delší dobu. Bankovní rada MNB (obdobně jako ČNB) však takový scénář považuje za čistě alternativní - v opačném případě by měnová politika musela být přísnější (neboli zatím žádné snižování úroků).

Na druhou stranu, nehledě na relativní inflační optimismus MNB, je pro investory do maďarských aktiv důležité, že se centrální banka na delším časovém horizontu stále drží záměru vrátit inflaci k dlouhodobému cíli (3,0 %). Inflační prognóza v základním scénáři totiž vidí inflaci v roce 2025 v intervalu 2,5-3,5 %, což je asi nejlepší odpověď na nápady některých vládních politiků v Maďarsku ulehčit si “inflační trápení” a jednoduše posunout cíl o pár procentních bodů nahoru.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna pokračuje v přešlapování na místě a vyhlíží výsledek dnešního zasedání ČNB. My očekáváme, že sazby zůstanou beze změny na 7,0 %, přičemž rozhodování by tentokrát nemělo být tak těsné, jako v květnu (4:3). Důvodem jsou holubičí signály přicházející v posledních týdnech z tuzemské ekonomiky – ať již jde o slabší data z reálné ekonomiky, pomalejší růst mezd (než očekávala ČNB) nebo vládní fiskální balíček. Diskuze se však zatím nepovede o snižování sazeb, jak naznačují sami členové bankovní rady, což může být na tiskové konferenci doprovázeno jestřábí komunikací v podání guvernéra Michla.

Eurodolar

Eurodolar se drží v úzkém pásmu a čeká na další silnější impulzy. Jestliže včera s měnovým párem nepohnula neuvěřitelně silná data z amerického realitního trhu (počty zahájených nových staveb vzrostly meziměsíčně o 21 %), tak dnes by větší volatilitu mohlo přinést vystoupení šéfa Fedu J. Powella před rozpočtovým výborem senátu amerického Kongresu. Powell se může v pravidelné půlroční zprávě vymezit vůči dalšímu zasedání FOMC, resp. přiživit očekávání, že sazby půjdou opět vzhůru.

Akcie

Americké akciové trhy včera prošly druhým výběrem zisků v řadě. Nejcitelnější ztrátu si připsal index DJIA , který ztratil 0,7 %, zatímco technologický Nasdaq 100 de facto stagnoval na předchozí zavírací hodnotě. Akcie Alibaba klesly o více než 4 %. Akcie PayPal naopak rostly o 3,7 %. Podle zdrojů Reuters se společnost Rivian jako další automobilka přidá k nabíjecí technologii, kterou využívá její konkurent Tesla. Akcie Tesla si po této zprávě polepšily o více než 5 %. Akcie Nvidia nezaváhaly ani při zhoršeném sentimentu na trhu a připsaly si další zisky. Vylepšily si své historické maximum na 438 USD, když si připsaly již sedmý růst během posledních osmi dní. Ke včerejšímu růstu jim pomohlo zvýšení ratingu agentury Moody´s na A1 a komentář analytiků Bernstein, kteří pořád vidí akcie Nvidia jako nejlepší způsob, jak sázet na úspěch AI.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688