Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  20.06.2023 14:13:36

Zelená energie z větrného parku Melč-Moravice začne proudit přímo do Mladé Boleslavi

Ve větrném parku Melč-Moravice se počátkem května sešli zástupci společností Škoda Auto, ŠKO-ENERGO a AMBIENT Energy a Micronix Group společně se starosty obcí Melč a Moravice. Připomněli si tak nejenom společné směřování za rozvojem obnovitelných zdrojů, ale zároveň zástupcům obcí poděkovali za možnost vzniku parku právě v této lokalitě.
Vetrná energie bude proudit do Mladé Boleslavi.
Vetrná energie bude proudit do Mladé Boleslavi.

Energii z větrného parku Melč-Moravice bude ŠKO-ENERGO odebírat po dobu 20 let díky PPA (Power Purchase Agreements) smlouvě, jež se společností AMBIENT Energy a.s. uzavřela v červenci 2021. Tento typ kontraktu umožňuje odběratelům energie uzavírat dlouhodobé smlouvy o nákupu vyrobené zelené energie přímo se soukromými dodavateli z konkrétních zdrojů energie. Uzavřením smlouvy získala společnost nejenom fixaci nákladů za elektřinu, ale především tak dosáhla další milník v naplňování své strategie šetrného přístup k životnímu prostředí.
Při společném setkání pak před vjezdem do nové části parku člen představenstva Škoda Auto za oblast výroby a logistiky a předseda dozorčí rady ŠKO-ENERGO Michael Oeljeklaus, jednatel společnosti ŠKO-ENERGO Tomáš Kubín, ředitel energetické divize skupiny Micronix Group Ladislav Seidler, starosta obce Melč Martin Urbanský a starosta obce Moravice Josef Dus zasadili pamětní lípu připomínající spolupráci v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů.
„Jedním z našich hlavních cílů je snížit uhlíkovou stopu při výrobě vozů na minimum. Zelená energie z větrného parku Melč náš energetický mix skvěle doplňuje a posouvá nás zase o krok dále směrem k CO2 neutrální výrobě. Obcím proto děkujeme za možnost park rozšířit,“ kvituje dokončení nových turbín Michael Oeljeklaus.
V původním plánu projektu výstavby, který vznikal před více než deseti lety, se na katastrech obou obcí počítalo celkem s deseti turbínami. První část parku byla dokončena v roce 2018, druhá, která aktuálně funguje v režimu zkušebního provozu, pak v druhém čtvrtletí letošního roku. „Legislativní proces pro schvalování stavby nových větrných turbín je v České republice velmi složitý a náročný. Jsme proto velmi rádi, že se nám do lokality Melč-Moravice podařilo přidat další čtyři nové turbíny, které přidají parku výkon 8,8 MW,“ dodává Ladislav Seidler z Micronix Group, jež zajišťovala výstavbu a koordinaci projektu.
První dodávky elektřiny by měly do automobilky proudit nejpozději 1. 1. 2024. „Celková kapacita, kterou díky novým turbínám získáme, je 26,3 GWh ročně, což představuje zhruba deset procent dokupu elektřiny, kterou pro Škoda Auto zajišťujeme,“ komentuje odebíraný objem jednatel ŠKO-ENERGO Tomáš Kubín.
Celková instalovaná kapacita všech větrných elektráren v České republice dosáhla k 31. 12. 2022 340 MW. Celková výroba za minulý rok pak činila 601 GWh elektrické energie.

lípa
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 20.6.2023 / 20.6.2023 | Zveřejnit od: 21.6.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688