army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.06.2023 14:02:42

Na Ministerstvu obrany potřetí jednali čeští zbrojaři zapojení do výroby pásových bojových vozidel pěchoty

Na Ministerstvu obrany potřetí jednali čeští zbrojaři zapojení do výroby pásových bojových vozidel pěchotyDalší fotografie Další fotografie

20.6.2023

Na Ministerstvu obrany potřetí jednali čeští zbrojaři zapojení do výroby pásových bojových vozidel pěchoty

Autor: tiskové oddělení MO

Na ministerstvu obrany se v úterý 20. června uskutečnilo setkání mezi výrobcem pásových bojových vozidel pěchoty CV90MkIV od společnosti BAE Systems a pěti českými strategickými partnery pro průmyslovou spolupráci: VOP CZ, VR Group, Meopta – optika, Ray Service a Excalibur Army. Za Ministerstvo obrany se ho zúčastnili ministryně obrany Jana Černochová, 1. náměstek ministryně František Šulc, vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

„Smlouva se švédským výrobcem jasně říká, že integrátorem zapojení českého obranného průmyslu je společnost BAE Systems. Rolí Ministerstva obrany bylo dojednat co nejvyšší zapojení domácího obranného průmyslu. Dále nastává období, kdy bude ministerstvo kontrolovat to, jak a v jakém objemu spolupráce probíhá. Na tomto aspektu akvizice nám extrémně záleží. Proto považuji za důležité, že jsme dnes mohli otevřeně prodiskutovat, jak bude spolupráce probíhat,“ uvedla po setkání ministryně Černochová. Švédové se totiž ve smlouvě zavázali, že zapojení českého obranného průmyslu dosáhne alespoň 40 % z hodnoty kontraktu. Švédská strana však počítá s tím, že zapojení českých firem do zakázky bude dokonce významně přesahovat garantovaných 40 %.

Zástupce BAE uvedl, že již v tuto chvíli mají od českého průmyslu objednávky za 1,5 mld. , na podzim očekávají navýšení na 4,6 mld. . Zároveň v té době budou již uzavřeny smlouvy s dalšími subdodavateli a proces bude pokračovat dál tak, aby byl splněn závazek vyplývající. „Jsem šťastný, že máme možnost s vámi spolupracovat. Vydali jsme se na společnou cestu a věřím, že nyní se vše podaří a bude se jednat o výhodnou, dlouhodobou spolupráci na 30 až 40 let,“ okomentoval dnešní jednání Tommy Gustafsson-Rask, prezident švédské společnosti BAE Systems.

Cílem jednání bylo diskutovat oblast průmyslové spolupráce v tomto klíčovém modernizačním projektu Armády ČR. Setkání se konalo již potřetí, slouží jako fórum moderované Ministerstvem obrany, kde firmy mohou napřímo řešit případné problémy nebo nejasnosti v této zakázce. Součástí diskuze byly také další kroky, které se váží k zapojení českého průmyslu do pořízení pásových bojových vozidel pěchoty pro AČR včetně potenciálu návazných oblastí spolupráce.

„Jsem rád za diskuzi a účast v tomto velkém projektu, stejně jako možnost této debaty ve skupině hlavních českých partnerů BAE. Bereme to jako příležitost objasnění toho, kde vidíme problém,” řekl po jednání Richard Kuběna ze společnosti Excalibur Army. Podobně to vidí i zástupkyně další firmy. „Je to příležitost, jak si na jednom místě vyjasnit některé věci. Pro naši firmu i český obranný průmysl je tato zakázka obrovská příležitost,” uvedla Alena Moore ze společnosti Meopta. „Je to pro nás největší zakázka v historii, budeme vyvíjet simulátor na CV90IV. Spolupráce s BAE je skvělá a pro naši firmu to znamená další know-how a příležitost do budoucna,” konstatoval Vít Ryška, který na jednání zastupoval VR Group. „VOP bude silný a spolehlivý partner armádě i ministerstvu, stejně jako BAE a dalším partnerům v tomto projektu. A díky spolupráci s BAE bude mít možnost lépe sloužit Armádě ČR, co je nejen v zakladatelské listině, ale i posláním VOP CZ,” prohlásil po jednání Marek Špok z VOP CZ.

Zapojení průmyslu do výroby vojenské techniky je zásadní proto, aby český obranný průmysl dosáhl technologické úrovně potřebné ke zvládnutí provozu a údržby pořizované techniky. ČR tak buduje v součinnosti s dodavatelem kapacitu k zajištění soběstačnosti zejména v krizových stavech. Tyto kapacity může ČR v případě potřeby nabízet i dalším partnerům vyzbrojených stejnou technikou. „Konflikt na Ukrajině ukázal, že mít na svém území kapacity schopné opravovat obrněnou techniku, představuje zásadní strategickou výhodu,“ vysvětlila ministryně obrany.

Důležitá je také ekonomická stránka věci. Zapojení českého obranného průmyslu znamená, že se velká část prostředků, které Česká republika vynaloží na pořízení bojových vozidel pěchoty, do státního rozpočtu vrátí v podobě daní a odvodů. Dalším benefitem je rozvoj zaměstnanosti a také know-how v českých firmách, které se do zakázky zapojí.

Je třeba zmínit i to, že české firmy díky svému zapojení do zakázky nemají šanci získat kontrakty jen v ČR, ale i v dalších zemích, které pořizují CV90. Jde například o Slovensko či Ukrajinu, s nimiž ČR hodlá koordinovat své kroky. Ministryně obrany například během zasedání ministrů obrany NATO ve dnech 15. až 16. června podepsala Deklaraci o spolupráci při pořizování a provozování PBVP. Tato deklarace je mj. zaměřena na spolupráci mezi Českou republikou, Slovenskem a Ukrajinou v oblasti výroby, provozu, výcviku a servisu PBVP. I tento rozměr spolupráce může být zajímavou příležitostí pro český obranný a bezpečností průmysl.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688