kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  20.06.2023 16:09:18

Lomnický severní okruh ukáže středisko odporu českých bratří

Lomnický severní okruh ukáže středisko odporu českých bratří
20. 06. 2023

Pozoruhodnými místy Lomnicka provede vcelku nenáročný cyklistický výlet, který začíná i končí v Lomnici nad Popelkou. K vidění během ní bude kromě zajímavých výhledů také pestré spektrum historických památek.

Trasa začíná na náměstí v Lomnici nad Popelkou, odkud se jede na severovýchod po trase 4171 přes Libštát do sedla u Kundratic, kde je odbočka vlevo na trasu 4175. Tu jezdci opustí v osadě Pod Kamínky a odbočí opět vlevo na trasu 4171. Po ní se přes Stružinec vine cesta zpět do Lomnice nad Popelkou.

„Tato cyklistická trasa nemusí být jen o sportovním výkonu. Po cestě doporučuji využít zajímavých zastavení v místech s bohatou historií,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Lomnice nad Popelkou

Oblíbené letovisko a průmyslové město v kotlině potoka Popelky. Původní ves s tvrzí je připomínaná v roce 1308, existovala však již dříve. Roku 1834 získali panství Rohanové, kteří si v blízké oboře postavili zámeček. Město trpělo častými požáry, které zničily původní budovy radnice, kostela i tvrze. Obyvatelé se živili především tkalcovstvím a od roku 1810 se datuje výroba tradičních lomnických sucharů.

Na horním konci rozlehlého obdélníkového náměstí stojí zámek, který vznikl za Václava z Valdštejna přestavbou původní tvrze. Na dolním konci náměstí je pozdně barokní kostel sv. Mikuláše. Ve Šlechtově Hrubém domě je městské muzeum, uprostřed náměstí stojí morový sloup z roku 1713 se čtyřmi sochami světců a barokní kašna z 18. století s empírovým sloupem.
Za zmínku stojí část města zvaná Karlov, která je vesnickou památkovou rezervací s roubenými domy přízemními i vícepatrovými s vyřezávanými lomenicemi. Na okraji města stojí nedávno zrekonstruované skokanské můstky, kde se konají závody i v létě. Na ochozu nejvyššího je volně přístupná rozhledna.

Libštát
Osadu Libštát založili horníci pracující ve stříbrných dolech ve 14. století na břehu říčky Olešky. V roce 1525 byla uváděna jako městečko. V době pronásledování nekatolíků byl Libštát střediskem odporu českých bratří. Barokní kostel sv. Jiří pochází z let 1787 až 89. Zajímavou technickou památkou je kamenný most přes Olešku z roku 1822 se sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava.

Kundratice
Východně od Semil v obci Kundratice se nalézá řada zajímavých roubených chalup. Největší významnou památkou lidové architektury je bývalý mlýn, který již však nemele.

Košťálov
Obec v údolí Olešky se poprvé připomíná v roce 1361. Původní gotický kostel sv. Jakuba ze 14. století byl barokně přestavěn roku 1717. Zajímavé jsou lidové stavby s pískovcovými portály od kamenické rodiny Culíků.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688