pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  20.06.2023 09:39:07

Vysoké Mýto využije peníze za ocenění Historického města roku na opravu fasády divadla

Vysoké Mýto využije peníze za ocenění Historického města roku na opravu fasády divadla

(20.6.2023)

Město Vysoké Mýto je sídlem řady krajských škol, nemocnice a také muzea. Pardubický kraj také dotačně podporuje i obnovu jeho památek. Důkazem toho, že se město roste do krásy, je i letošní celostátní ocenění Historické město roku, které nedávno převzal starosta města František Jiraský v Praze. Na proměnu města se přijel podívat náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Vysoké Mýto zvítězilo i v krajském kole a od Pardubického kraje získá odměnu 100 tisíc korun. Za celostátní vítězství dostanou milion korun, a tak Romana Línka zajímalo, na co chtějí peníze ve Vysokém Mýtě použít. „ Pan starosta Jiraský mi ukázal Šemberovo divadlo, které potřebuje opravit fasádu za více než dva miliony korun, proto se tady obě odměny budou hodit. Nějakou dobu jsem v divadle nebyl a s překvapením jsem zjistil, jakou prošlo nádhernou proměnou uvnitř. Paní architektka Helena Dařbujánová dodala jeho rondokubistickému interiéru nový rozměr a město se postaralo o dotažení záměrů do posledních detailů. Před divadlem je upravený parčík s fontánou, stromy a lavičkami. Nová fasáda bude jistě třešničkou na dortu,“ konstatoval Roman Línek.

Vysoké Mýto také postupně mění i část města spojenou s vojskem, ať už tím císařským, československým a zejména tím sovětským. V 70. a 80. letech tvořili vojáci Střední skupiny vojsk a jejich rodinní příslušníci jednu třetinu města a odešli až v průběhu roku 1990. „Na podzim loňského roku se nám podařilo zprovoznit na místě, kde stávaly haly pro tanky, nové multifunkční netradiční hřiště pro veřejnost spojené s parkem a posezením. Těší nás, že si ho lidé hned oblíbili a chodí sem jednotlivci i celé rodiny, využívají připojené občerstvení i různé prvky hřiště, půjčují si sportovní nářadí, anebo tu jen tak posedí,“ uvedl František Jiraský.

Společným tématem jednání Romana Línka s Františkem Jiraským byl také postup příprav na vybudování Technického muzea v areálu bývalé zemědělské školy v Poplerově ulici, ale i stav budov v majetku města, které využívá Pardubický kraj, potažmo žáci a studenti krajských škol.

„Musím říct, že za poslední dobu udělali v Mýtě spoustu práce a je tu nejen mnoho opravených památek, ale také nových malebných zákoutí, příjemných veřejných prostor, posezení a naučných stezek,“ řekl na závěr setkání Roman Línek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688