MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  19.06.2023 17:45:00

MF uvádí na pravou míru informace o zdanění hazardu

Ministerstvo financí reaguje na nepřesnosti ve veřejném prostoru týkající se zdanění hazardu. Konkrétně jde o mylné informace, že v rámci vypořádání připomínek ke konsolidačnímu balíčku MF ustoupilo od záměru snížit podíl obcí na výnosu daně z hazardních her. To není pravda.

Ministerstvo financí v konsolidačním balíčku ve věci zdanění hazardu navrhlo, aby výnos z online technických her byl nově výlučně příjmem státního rozpočtu. Doposud se daň z technických her land based i online (tj. internetových) dělila v poměru 35 % státu a 65 % obcím. U land-based hazardu je legitimní, že část daňového výnosu připadá obci, která jej na svém území povolila, coby kompenzace negativních dopadů jeho provozu. Online hazard však nemá s žádnou obcí žádnou souvislost. Doposud si 65 % výnosu z něj rozdělovaly ty obce, které zároveň povolily na svém území land-based hazard.

Tento stav způsobuje extrémní a nedůvodné rozdíly ve výnosu této daně pro úzkou skupinu obcí, které získávají výrazný podíl na výnosu z online technických her, ačkoliv nejsou jejich původcem. Skupina nejméně 25 obcí tak získává na dani z hazardu příjem v desítkách až stovkách milionů korun ročně. Pokud bude nový návrh daně z hazardu schválen, přijdou obce o výnos týkající se internetové technické hry, konkrétně tedy o necelou polovinu stávajícího výnosu daně z hazardu. Stále jim tedy bude zbývat dostatek prostředků na odstranění negativ spojených s povolením land based hazardu na svém území.

Na návrhu, aby byl výnos z online hazardu od 1. 1. 2024 výlučně příjmem státního rozpočtu se po vypořádání připomínek ke konsolidačnímu balíčku nic nezměnilo. Jediná změna, ke které při vypořádání připomínek došlo, se týká koeficientu, podle kterého si obce rozděluji svou část výnosu daně z hazardu mezi sebou. V současnosti platí, že státu připadá 35 % výnosu z technických her a obcím 65 %, zatímco u daně z ostatních her připadá 70 % státu a 30 % obcím. MF v balíčku navrhlo, aby se rozdělení za účelem zjednodušení sjednotilo na poměru 35 % státu a 65 % obcím (s jedinou výjimkou online hazardu, kde 100 % výnosu získá stát). Zároveň MF v rámci sjednocení navrhlo, aby rozdělení výnosu daně z technických her mezi obce nově probíhalo nikoliv podle počtu povolených herních pozic („beden“) nýbrž podle počtu obyvatel, tak jako je tomu již dnes u daně z ostatních hazardních her. Pouze v této a v žádné jiné věci však vyhovělo opakované připomínce (ze strany SMO ČR a SMS ČR), aby koeficient nadále dělil výnos z daně z technických land-based (což jsou převážně hrací automaty) mezi obce dle počtu povolených herních pozic a nikoliv dle počtu obyvatel. Při dělení podle počtu obyvatel by se snížila kompenzace negativních dopadů hazardu těm obcím, které ho na svém území povolily, ve prospěch i těch obcí, které na svém území žádný hazard nemají. MF proto vyslyšelo názor organizací sdružujících samotné obce. Na rozdělení daňového výnosu mezi stát a obce však vyhovění této připomínce nemá žádný vliv. MF odhaduje, že celkově změny ve zdanění hazardu přinesou do státního rozpočtu o 4,2 mld. ročně více oproti současnému stavu.

Pro přehled shrnuje rozdělení inkasa daně z hazardu tabulka níže:

Současný stav:

  • daň z technických her (land-based i online) – 35 % stát, 65 % obce (podle počtu povolených zařízení)
  • daň z ostatních hazardních her – 70 % stát, 30 % obce (podle počtu obyvatel)

Stav navrhovaný v konsolidačním balíčku:

Stav navrhovaný v konsolidačním balíčku po vypořádání MPŘ:
daň z technických her (land-based) – 35 % stát, 65 % obce (podle počtu povolených zařízení)
daň z technických her (online) – 100 % stát
daň z ostatních hazardních her – 35 % stát, 65 % obce (podle počtu obyvatel)

(Údaje kurzívou představují změnu oproti předchozímu stavu.)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688