Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  19.06.2023 10:00:08

Ranní okénko - ČNB tento týden rozhoduje o sazbách, neočekáváme změnu


Tento týden bude z pohledu globálních ekonomických dat poklidnější a patřit bude zejména předstihovým ukazatelům. Dění v tuzemské ekonomice ale může rozhoupat středeční zasedání ČNB. Očekáváme, že centrální banka nezmění výši sazeb, stejný odhad panuje na trhu, a i u všech agenturou Bloomberg oslovených analytiků. To vše navzdory jestřábímu vyznění květnového zasedání, kdy tři ze sedmi členů hlasovali pro zvýšení sazeb o 25bb. Důvodem pro očekávání stability sazeb jsou zejména nejaktuálnější ekonomická data, kdy inflace skončila v dubnu i v květnu pod odhadem ČNB, stejně tak nižší byla i dynamika mezd v Q1’23. Současně komentáře členů bankovní rady nenaznačují, že by někdo ze zastánců stability změnil mezi zasedáními názor. Nejblíže k možnosti hlasu pro zvýšení sazeb byl viceguvernér Jan Frait, ten ale v minulém týdnu uvedl, že důvody pro hike považuje za méně silné než na minulém jednání. Trh tak bude zajímat především výhled ohledně možného snižování sazeb, ten ale guvernér Michl patrně v zájmu silnější koruny nenabídne.

Zatímco dnes významnější ekonomická data nevychází, v úterý ráno otevře kalendář dynamika cen německých výrobců. Po nečekaném, byť mírném nárůstu v dubnu je očekáván další pokles cen. Meziroční dynamika se tak dostane pod 2 %. Ve středu zasedá ČNB, kdy základní sazba s největší pravděpodobností setrvá na 7 %. Čtvrtek patří předstihovým ukazatelům. V eurozóně vyjde statistika spotřebitelské důvěry. Ta je sice pod dlouhodobým průměrem, od loňského září ale takřka bez přestávky roste. To může podporovat spotřebu a přinášet další proinflační impuls. V pátek vycházejí indexy nákupních manažerů (PMI), mj. v eurozóně a USA. Pro nás je důležitý zejména zejména výsledek v Německu, kde index pro výrobu pokračuje v poklesu a je na nejnižších úrovních od roku 2020. To představuje hrozbu pomalejšího oživení největší evropské ekonomiky.

Ceny průmyslových výrobců v květnu klesaly o 0,8 % ve srovnání s měsícem dubnem, což je o trochu nižší tempo než v předchozím meziměsíčním srovnání. Meziročně došlo k nárůstu o 3,6 %. V sektoru zemědělství došlo k výraznému poklesu cen jak v meziměsíčním (-5,2 %) tak v meziročním (-10,2 %) srovnání. Ceny zemědělských výrobců v meziročním srovnání klesly poprvé po více než dvou letech. Naopak ceny stavebních prací vzrostly v meziměsíčním (0,3 %) i meziročním (6,9 %) srovnání. V případě cen tržních služeb pro podniky se meziměsíčně ceny nezměnily a meziročně došlo k nárůstu o 6,2 %.

Pozitivní výsledek nabídl v pátek zveřejněný index michiganské univerzity. Spotřebitelská důvěra vzrostla více než se očekávalo, výrazně naopak poklesly roční inflační očekávání. Američané očekávají, že na ročním horizontu porostou ceny o 3,3 %, což bylo očekáváno naposledy v první polovině roku 2021. Výsledek ale nedokázal podpořit dostatečně americké akcie, kdy index S&P 500 v pátek poklesl o 0,4 %. Německý DAX přidal 0,4 %, pražská burza pak 0,6 %. Na domácí burze lze očekávat pozitivní první minuty dnešního obchodování, kdy protinávrh státu na vyšší dividendu ze společnosti ČEZ podpoří akcie společnosti a spolu s nimi celý index PX

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.03.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.01.2024Ranní okénko - Tento týden ovládnou data o inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688