mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.06.2023 17:50:00

Zástupci kanadských dopravních podniků přijeli poprvé do České republiky. Máme co nabídnout, příležitosti ve veřejné dopravě jsou v Kanadě na každém kroku.

Zástupci kanadských dopravních podniků přijeli poprvé do České republiky. Máme co nabídnout, příležitosti ve veřejné dopravě jsou v Kanadě na každém kroku.

16.06.2023 / 16:40 | Aktualizováno: 16.06.2023 / 17:50

Na začátku června se v České republice podařilo zrealizovat vůbec první incomingovou misi zástupců kanadských dopravních podniků a železničního průmyslu, kteří měli možnost seznámit se s prostředím českého systému integrované dopravy a jeho hlavními hráči. Součástí mise byla i návštěva veletrhu Rail Business Days v Ostravě a setkání s předními českými exportéry z oblasti veřejné dopravy.

Díky finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR se podařilo ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Ottawě, Asociací podniků českého železničního průmyslu a Krajskou hospodářskou komorou Moravskoslezského krajem přivézt do Česka v rámci projektu PROPED unikátní skupinu zástupců kanadských dopravních podniků a železničního průmyslu.

Zástupci TTC z Toronta, TransLink z Vancouveru, Calgary Transit, Asociace tranzitní železniční dopravy TRACCS a společnosti RHEA, specializující se na oblast kybernetické bezpečnosti, navštívili během pěti dní Prahu, Ostravu a Plzeň, kde jednali s místními dopravními podniky a společnostmi z oblasti integrované dopravy a železničního průmyslu. Zajímavé a pro obě strany velmi užitečné schůzky proběhly i na téma kybernetické bezpečnosti na železnici, kde česká resp. evropská regulace je podstatně dál než ta kanadská, a určitě nabízí prostor pro spolupráci. Setkání s Mobility Inovation Hub KanaĎany oslovilo velmi dobře fungujícím propojováním klíčových sektorů, jeho účastníků a celkovým budováním ekosystému mobility.

Česká republika má nejen jednu z nejhustších železničních sítí v Evropě, včetně veřejné dopravy, ale také jeden z nejefektivnějších systému integrované dopravy na světě. Kolejová doprava jako taková nemá v mnoha kanadských městech dlouhou tradici a prezentace a následné diskuse ohledně infrastruktury veřejné dopravy, jejího plánování a rozvoje, provozu, údržby či modernizace, včetně implementace inovativních technologií do udržitelné mobility byly velmi živé a jen potvrdily, že máme Kanaďanům co nabídnout.

Jakkoliv největší systém městské hromadné dopravy v Česku je v hlavním městě Praze a síť v žádném jiném městě ČR nedosahuje ani poloviny rozsahu té pražské, úroveň a poměrně vysoký podíl MHD na celkové dopravě v Ostravě i Plzni, ve městech s minimálními zácpami, systém preference průjezdnosti veřejné dopravy a hustoty vyhrazených jízdních pruhů, ale i pokračující elektrifikace napříč regiony udělala na Kanaďany velký dojem.

Škoda Electric

Česká města v rámci světových trendů, ale i v souladu s nedávno schváleným zákonem o podpoře nízkoemisních vozidel hledají různé způsoby, jak snížit emise v hromadné dopravě nebo výdaje na pohonné hmoty. Ostrava chce mít nejekologičtější dopravu v ČR a na modernizaci dopravní infrastruktury včetně vozového parku pracuje již dlouho. Ostrava seznámila účastníky se svými plány zavádění a rozšiřováním ekologických paliv a pohonů vozidel hromadné dopravy včetně v dnešní době tak diskutovaného vodíkového pohonu. Jakkoliv se vodíkový trh a technologie v ČR teprve tvoří, Ostrava má už teď jasno, a chce jít cestou zeleného vodíku, resp. cestou nejmenší uhlíkové stopy. Vodík je pro Kanadu velké téma. Kanada totiž i díky svým surovinovým zdrojům a levné energii usiluje o to, stát se jedním z globálních lídrů, kteří by mohli vést potenciální energetickou revoluci budoucnosti. Určitě se proto v této oblasti nabízí velký prostor pro spolupráci včetně sdílení zkušeností.

Plzeňská MHD patří k nejekologičtějším městským dopravním systémům v Evropě. Město pokračuje v elektrifikaci a vzhledem k hustotě sítě se bude aktuálně soustředit na zavádění trolejbusů s baterií, do budoucna pak počítá i s elektrobusy resp. vodíkovými autobusy. Kanaďany nadchly moderní trolejbusy se systémem poloautomatického stahování sběračů s možností následné jízdy na baterii. Jen pro představu, v Kanadě jezdí trolejbusy pouze ve Vancouveru, kde se ale ještě stále využívá manuálního stahování sběračů. Vancouver má každopádně velké plány s modernizací a další elektrifikací své flotily, kdy hlavní roli budou hrát nové trolejbusy a elektrické autobusy, které mají nhradit ty dieselové; do roku 2030 se počítá s nákupem 200 trolejbusů a více než 400 elektrobusů. Během návštěvy Plzně měla delegace mj. skvělou možnost navštívit závod společnosti Škoda Electric, výrobce trolejbusů a elektrobusů, a jednat s místními zástupci. Příležitosti pro spolupráci tady určitě jsou a obě strany zůstávají ve spojení.

Obchodní příležitosti se Škodovce i jiným českým firmám skýtají i v oblasti osobní železniční dopravy. Největší kanadský železniční přepravce Via Rail realizuje modernizaci vozového parku, kanadská vláda pak odstartovala projekt vysokofrekvenční železnice. Škoda Transportation kanadské plány eviduje a již i ve spolupráci s českými zastupitelskými úřady plánuje Kanadu v co nejbližší době navštívit.

Příležitosti jsou po celé Kanadě a to i v souvislosti s vládním plánem, dle kterého bude v letech 2021-26 investováno do zavedení 5 000 autobusů včetně školních s nulovými emisemi.

Rail Business Days in Ostrava

Největší investice do veřejné dopravy se v současnosti chystají v rámci největší kanadské aglomerace Toronta. Vláda přislíbila, že podpoří čtyři velké dopravní projekty v celkové hodnotě 27 mld. CAD (téměř 450 mld. ), přičemž peníze půjdou především do linek torontského metra a příměstských tratí.

Město Calgary aktuálně realizuje největší investici do pořízení více než 250 elektrobusů. V Calgary se má však již brzy začít stavět také největší projekt v historii města, Green Line, v podobě rozšíření jedné z páteřních linek městské hromadné dopravy ve výši téměř 6 mld. CAD (100 mld. ).

Cíle mise v podobě představení českých kapacit, technologií a řešení včetně výměny informací, znalostí a zkušeností v oblasti veřejné hromadné dopravy byly beze zbytku naplněny. Česká republika a Kanada mají dlouhou historii spolupráce a tato mise bez pochyby posloužila k jejímu dalšímu rozvoji. Jakkoliv si to mnozí Češi neuvědomují, systém integrované dopravy v českých městech, především pak v Praze, je jedním z nejlepších na světě, a v kombinaci s historií infrastruktury a společnostmi jako Škoda Group, Bonatrans nebo Faiveley Transport jsme pro Kanadu více než zajímavým partnerem.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat
Velvyslanectví ČR v Ottawě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688