Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Výletní tipy  |  16.06.2023 17:03:54

Safari park ve Dvoře Králové otevřel expozici, kde se potkává oceán s pouští

16. 6. 2023

Safari park ve Dvoře Králové otevřel unikátní areál, který připomíná přírodu provincie Západního Kapska. Ve zbrusu nových výbězích zde žijí tučňáci brýloví, hyeny skvrnité, antilopy vrané i stovky vodních ptáků. Mezi jejich voliérami můžete volně procházet a cestou budete míjet i domy, zemědělské stroje i nádrže na vodu, které tu slouží k tomu, aby byl dojem z nejjižnějšího koutu Afriky co nejvěrnější.

Safari park otevřel expozici, kde se potkává oceán s pouští
Slavnostního otevření expozice West Cape se zúčastnil 1. náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

Kraj se na výstavbě expozice podílel částkou 31 milionů korun. Safari park Dvůr Králové je klenotem našeho regionu a jeho rozvoj a aktivity při záchraně ohrožených druhů zvířat podporujeme a Královéhradecký kraj jako zřizovatel je bude podporovat i v budoucnu, a to nejen finančně,“ uvedl Pavel Bulíček.

Safari park tuto expozici budoval několik let a vynaložil na ni přes 116 milionů korun. Areál nazvaný West Cape vznikl na místě bývalého průmyslového areálu, z nějž zůstala jen budova slévárny, která nyní slouží jako zázemí pro tamní zvířenu.

Živočichy jihozápadní Afriky prezentuje safari park v prostředí člověkem osídlené krajiny. Areál doplňuje řada zemědělských strojů nebo první dvorská vinice (ta odkazuje na historii osídlení jižní Afriky Francouzi, kteří tam vinice vysadili). Prim ale hrají zvířata – například velké hejno tučňáků brýlových, jejichž expozice je plně průchozí, hyeny skvrnité, čápi sedlatí a další živočichové.

Cesta začíná u správní budovy safari parku, secesní Vily La Rosa, a okolo velkého výběhu se stádem antilop vraných se stáčí kolem nové restaurace s africkými specialitami Steak House. Návštěvníky nejprve zavede do mokřadů se stovkami vodních ptáků jako právě hnízdících plameňáků růžových, pelikánů a nesytů afrických nebo čápů sedlatých. Řadu druhů nemohou lidé vidět nikde jinde v Česku. Budovy, které ukrývají provozní zázemí či zimní expozici plameňáků, respektují architektonický styl koloniálních dob Holandska i Německa.

Safari park otevřel expozici, kde se potkává oceán s pouští
Expozice co nejvíce připomíná jihoafrickou zemi - zvířaty, rostlinami i lidskými domy a stroji.

Po opuštění průchozích voliér návštěvník dojde až k velké otevřené expozici hyen skvrnitých se suchými kmeny mohutných stromů, umělými norami pro odpočinek i brouzdalištěm, kde se tyto mohutné šelmy mohou ochlazovat. Zpředu dělí lidi od hyen pouze vodní příkop s rákosím, zatímco zadní hranice výběhu se ztrácí za horizontem mohutného valu, takže výběh působí velmi přírodním a nekonečným dojmem.

Zátoka tučňáků

Právě v těchto místech již lidé vstupují do sezónně vysychajícího vádí řeky s mnoha omletými balvany, jezírky plnými obojživelníků a kaňonem porostlým vegetací přicházejí do Pikkewyn Baai, zátoky tučňáků.

Rozsáhlý průchozí výběh je domovem velké kolonie ohrožených tučňáků brýlových a připomíná pláž u namibijského města Lüderitz. V místech, kde se potkávají poušť s oceánem, žijí tučňáci v relativní harmonii s lidmi. I v safari parku proto najdete rezavý maják, jeřáb na překládku ryb a skladiště, a dokonce i několik lodí „zaparkovaných“ na oblázkové pláži. Na té jsou rozmístěné i hnízdní boudy pro tučňáky, ukryté podobně jako v divočině mezi velkými kameny.

Safari park otevřel expozici, kde se potkává oceán s pouští

Tučňáci mají k dispozici i vnitřní ubikaci s bazénky venku jsou ale po celý rok. Ptáci se ve Dvoře Králové dobře zabydleli a od prvního roku bylo možné sledovat snahy o rozmnožování.

Expozice je největším výběhem pro tučňáky v českých zahradách. Tučňáci bez obav vycházejí i na návštěvnickou cestu a často zkoumají obsah kočárků udivených příchozích.

Ošetřovatelé safari parku prosí návštěvníky, aby psy nechali venku před areálem a aby tučňáky nehladili. Nelétaví opeřenci mají velmi ostré zobáky.

Fotogalerie

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688