Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  16.06.2023 12:00:48

Tvoříme Evropu s Anetou Zachovou: „Novinář věnující se EU musí být pořád ve střehu“

Už dnes si můžete poslechnout třetí epizodu našeho podcastu Tvoříme Evropu, který nahlíží do zákulisí evropské politiky a profesí zabývajících se evropskými záležitostmi. Hostkou této epizody je Aneta Zachová, novinářka a šéfredaktorka zpravodajského portálu EURACTIV.cz zaměřující se především na dění v EU.V rozhovoru popisuje náplň své práce v Praze i v Bruselu nebo Štrasburku, přístup evropských institucí a českých představitelů k novinářům nebo způsoby získávání a ověřování informací.


Aneta Zachová je novinářkou a šéfredaktorkou serveru EURACTIV.cz. Zároveň je studentkou doktorského studijního programu Mezinárodní vztahy a evropská politika na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Věnuje se aktuálnímu politickému dění v institucích EU, unijní legislativě a evropské politice ČR. Její doménou jsou témata spojená s klimatickou a energetickou politikou.

Co se děje, když přijedete do Štrasburku, Bruselu nebo do předsednické země v Radě EU? Účastníte se těch zasedání, například plenárního zasedání Evropského parlamentu nebo Rady Evropské unie, a poté napíšete článek o tom, co se tam projednalo? Zjišťujete si případně ještě další informace od interních zdrojů?

Přesně tak. Ty informace, které nezazní na oficiálních tiskových konferencích, jsou ty nejzajímavější. Takové to, co se dělo za těmi uzavřenými dveřmi. Takže já, když takhle přijedu na místo toho jednání, tak samozřejmě tam mám k dispozici nějakou místnost pro novináře. Většinou se ale snažím scházet se s těmi lidmi, kteří třeba nejsou úplně přítomní na těch konkrétních schůzkách, ale točí se okolo nich. A snažím se zjišťovat atmosféru, nálady a to, co tam probublává někde mezi těmi oficiálními prohlášeními. Setkávám se tam nejen s politiky, ale i s asistenty, poradci nebo třeba i se zástupci různých organizací, kteří tam jsou občas také přítomni na těch jednáních. A snažím se toho posbírat co nejvíce.

Občas, když člověk jede na nějakou radu a ví, že tam je podle programu určité důležité téma, například munice pro Ukrajinu nebo stropy na ceny plynu a společné nákupy plynu, tak tam tedy jede za tím konkrétním tématem. K tomu si něco načte předem a snaží se co nejlépe se připravit. A pak přijede na místo a zjistí, že tam sice budou schvalovat nějakou konkrétní legislativu, ale ve skutečnosti se po chodbách řeší úplně jiné téma. To se třeba objevilo ten den ráno, protože nějaký ministr přijel s tím, že chce využít radu k tomu, aby tam otevřel nějaké úplně odlišné téma. Takže člověk se musí hned přepnout a být pořád zapnutý v nejostražitějším módu a vnímat to, co se skutečně kolem něj děje.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na Spotify:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2021Polský zlotý musí být dnes maximálně ve střehu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.06.2021Dnes bude ve střehu maďarský forint ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
09.06.2021Ve střehu dnes musí být maďarský forint ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688