Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  14.06.2023 15:51:29

Služební byty i motivační příspěvky, město chystá rozsáhlou podporu školství

Velkou podporu v oblasti školství, zejména zaměřenou na pedagogy základních škol, chystá v následujících měsících město Hradec Králové. Jedou z forem budou zvýhodněné služební byty, a to v nedávno opravené budově Pražská 559. První učitelé by zde mohli bydlet už od začátku nového školního roku. Další z možností podpory budou motivační příspěvky i speciální stipendijní program. Nyní probíhá jejich příprava, finance by mohly být rozdělovány částečně v letošním a dále v příštím roce.
Tisková zpráva

Rozsáhlou podporu ve školství začalo město připravovat především s ohledem na rostoucí nedostatek pedagogů v základních školách. „V rámci školství v celé zemi je obecný nedostatek pedagogů s aprobacemi matematika, fyzika, chemie nebo třeba také informatika. Hradec v tomto případě není výjimkou. Od ředitelů hradeckých základních škol také dostáváme poslední dobou informace, že začíná být nouze i o kantory na prvním stupni,“ upřesňuje primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Pro učitele proto město připravilo novinku v podobě služebních bytů. Během prázdnin by mělo dojít k pronájmu jedenácti nově zrekonstruovaných bytů v domě čp. 559 na Pražské třídě. Budova se nachází blízko zastávky MHD a ke každému bytu navíc přísluší část přilehlého pozemku a parkovací stání. „Oslovili jsme ředitele základních škol, aby nám zprostředkovali případný zájem o tento typ podpory ze strany pedagogů. Byty za zvýhodněné nájemné budou určené pro pedagogy do třiceti let a splňují tříletou praxi v hradecké základní škole. Doba bydlení by pak měla být maximálně na čtyři roky,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický. Pokud vše půjde podle plánu, mohli by se učitelé do nových bytů stěhovat již začátkem nového školního roku.

Město také chystá stipendijní program ve spolupráci s Univerzitou Hradec Králové. Jeho cílem je finančně podpořit budoucí učitele, kteří po ukončení studia začnou vyučovat v některé z městem zřizovaných základních škol. „Ředitelé základních škol nám nejprve identifikují chybějící pedagogické pozice. Následně ve spolupráci s nimi a s univerzitou budou vytipováni studenti takových aprobací, kterým pak město nabídne stipendium, a to maximálně po dobu jednoho roku. Mělo by se jednat o jedinečnou formu spolupráce mezi městem a univerzitou ve snaze podpořit řešení nedostatkových aprobací v základních školách zřizovaných městem,“ dodává primátorka města. Tento program by měl být spuštěn v průběhu příštího roku.

Další připravovanou formou podpory jsou finanční příspěvky pro učitele. Již v loňském roce město rozdělilo mezi pedagogy přibližně 600 tisíc korun, a to v rámci stabilizačních příspěvků. Nyní se připravují podmínky nového dotačního programu pro motivační příspěvky. Program bude opět zaměřený na učitele základních škol. „V tuto chvíli připravujeme podmínky tohoto dotačního programu, který bude podobný programu z

loňského roku s tím, že na základě minulé zkušenosti některé méně vyhovující parametry po dohodě s řediteli upravíme.,“ uvádí primátorka města.

Zodpovídá: Bc. Barbora Petrovićová
Vytvořeno / změněno: 14.6.2023 / 14.6.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688