mmr.cz (MMR)
Ze světa  |  13.06.2023 15:58:22

Bartoš v japonském parlamentu: Budoucnost regionálního rozvoje je v digitalizaci


Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš jednal v japonském parlamentu o možnostech revitalizace venkova a podpoře digitální společnosti. Setkal se se členy významné obchodní federace Keidanren a později také s japonským ministrem pro místní rozvoj Naoki Okadou. Odpoledne si v Kawasaki prohlédl kvantový počítač firmy IBM a navrhl spolupráci na výzkumu v oblasti kvantových technologií.

Ivan Bartoš se v úterý ráno sešel s výborem dolní komory japonského parlamentu, se kterým jednal mimo jiné o svých prioritách v rámci digitální transformace Česka. Je to zavedení digitálního ID (české eDoklady a japonská My Number Card) a začlenění dalších služeb do jednoho univerzálního a zabezpečeného elektronického dokladu, revize legislativy, aby počítala s digitálním řešením, kyberbezpečnost klíčové infrastruktury nebo vládní cloud.

Výbor má kromě digitalizace společnosti na starosti takérozvoj regionů nebo politiku mládeže. Během setkání Bartošovi představil iniciativu japonské vlády Vision for a Digital Garden City Nation, která má za cíl zvrátit trend odlivu lidí do velkých měst. Vysokorychlostní internet má být v Japonsku dostupný úplně všude, i v té nejzapadlejší vesnici. Lidé dostanou možnost absolvovat různé IT kurzy, aby jich co nejvíce mohlo pracovat na dálku a nemuseli se stěhovat. Doručování zásilek budou mít na starosti drony, zemědělství se zase opře o smart technologie a umělou inteligenci. Tyto a další kroky by postupně měly umazat rozdíly v příležitostech, které nabízí přeplněné megalopole s desítkami milionů lidí a přeci jen klidnější život na venkově. Z Japonska by se podle této vize mělo stát jedno velké „digitální zahradní město,“ řekl Ivan Bartoš.

Navzdory rozdílným ekonomickým a kulturním podmínkám budou podle něj japonské zkušenosti užitečné i v rámci digitalizačních snah v České republice. „Těší mě, že sdílíme vizi digitálně vyspělé společnosti, která má široký přístup k online službám, vysokorychlostní internet je samozřejmostí a lidé mohou zvyšovat svoje digitální kompetence skrze široké vzdělávací příležitosti,” dodal Bartoš.

Vicepremiér poté jednal se zástupci hlavní obchodní federace Keidanren, která sdružuje největší japonské společnosti. Organizace vznikla už v roce 2002 a tvoří ji 1461 společností, 109 průmyslových sdružení a 47 regionálních poboček. Společně se členy české podnikatelské mise mluvili hlavně o posílení obchodní spolupráce se zaměřením na digitalizaci a e-commerce. Se zástupci Keidanrenu se loni v říjnu setkal i premiér Petr Fiala.

Vrcholem dne byla návštěva Kawasaki Business Incubation Center, výzkumného centra pro kvantovou technologii. Tato přelomová oblast vědeckého výzkumu slibuje mnohonásobně rychlejší výpočetní techniku a může mít dalekosáhlé důsledky pro mnoho odvětví od farmacie po kyberbezpečnost. Otevřením centra na Univerzitě Keió v roce 2018 zahájila Tokijská univerzita partnerství se společností IBM. Japonští vědci díky němu získali kvantový systém IBM Quantum System One – první plně integrovaný komerční kvantový počítač na světě. Japonsko investuje do kvantových technologií velké prostředky, až 700 milionů dolarů ročně.

Bartoš zdůraznil, že v technologii vidí obrovský potenciál jak pro světovou ekonomiku, tak pro společnost celkově. Oblast výzkumu označil za jednou z nejdůležitějších oblastí budoucí spolupráce. Japonská kvantová strategie a investice mají podle něj významný dopad na ekonomickou bezpečnost země a vytváří výjimečné příležitosti pro tamní průmysl. Připomněl i dobrou pozici Česka v kvantových technologiích a možnosti mezinárodní spolupráce v této sféře. „České akademické výsledky se zaměřením na kvantové technologie jsou ve světě dobře známé. Máme skvělé univerzitní vzdělávací programy, jsme zapojeni do mezinárodních konsorcií. Teď je potřeba ve výzkumu a využití kvantových technologií propojit státní, akademickou a průmyslovou sféru, podpořit vznik inkubátorů a hubů a vyjednávat se strategickými partnery, jako je třeba právě IBM,” řekl vicepremiér.

Ministr Bartoš si později vyměnil zkušenosti s japonským ministrem pro místní rozvoj Naoki Okadou. „Jsem za tato osobní setkání nesmírně vděčný – je to dobrá příležitost, jak získat jiný pohled na věc a zároveň druhé straně ukázat to dobré, co naše země může nabídnout," řekl ministr. Probrali aktuální výzvy regionálního rozvoje, digitalizace i světovou výstavu EXPO 2025 v Ósace. „Představíme Česko jako místo, kde se vyplatí investovat, studovat nebo ho jen navštívit. Našim firmám účast na výstavě pomůže získat příležitosti v celém asijsko-pacifickém regionu,” dodal.

Na večerní recepci v prostorách českého velvyslanectví v Tokiu poděkoval Ivan Bartoš velvyslanci Martinovi Tomčovi a celému týmu českého zastoupení za přípravu státní návštěvy. Během recepce také zástupci Asociace českých herních vývojářů podepsali dohodu o spolupráci se se svými japonskými kolegy z organizace Computer Entertainment Suppliers.
Bartoš v japonském parlamentu: Budoucnost regionálního rozvoje je v digitalizaci
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688