Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  13.06.2023 15:09:26

Výzva k podávání přihlášek na členy a náhradníky z neziskového sektoru do podvýborů Národního plánu obnovy

Oddělení sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace vyhlašuje veřejnou výzvu k podávání přihlášek na členy a náhradníky do 4 podvýborů Národního plánu obnovy za Radu vlády pro nestátní neziskové organizace.

Národní plán obnovy (NPO) je plánem reforem a investic České republiky ke zmírnění dopadů pandemie covid-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím finančních prostředků tzv. Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF). Finanční prostředky jsou určeny na oživení ekonomiky po pandemii koronaviru a na zelenou a digitální transformaci. Oproti běžným kohezním nástrojům je tento plán hlavně o reformách. V tomto nástroji tak není důležité pouze „vyčerpat výdaje“, jak jsme tomu zvyklí ze strukturálních fondů, ale klíčové je dosažení výsledku, tj. splnění milníků a cílů v určitém časovém období, konkrétně mezi lety 20212026. Aktuálně probíhá aktualizace NPO, která představuje jednak úpravu stávajícího NPO a jednak návrh využití dodatečných zdrojů z RRF, včetně rozřazení reforem a investic mezi grantovou a úvěrovou část financování. Více informací naleznete na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, který má NPO ve své gesci https://www.planobnovycr.cz/.

Na půdě Výboru Národního plánu obnovy (V NPO) - monitorovacího a poradního orgánu - bylo dojednáno, že se Rada vlády pro nestátní neziskové organizace (RVNNO) prostřednictvím svého Výboru pro EU RVNNO zapojí do nominačního procesu do podvýborů NPO.

Zástupci NNO, resp. RVNNO, tak budou mít přístup k informacím, možnost uplatnit svou odbornost v oblastech a tématech, ve kterých pracují, a možnost zapojit se do rozhodování o využití financí z NPO. Budou mít také možnost uplatnit své zkušenosti z terénu, které jsou pro správné nasměrování zdrojů velmi potřebné, a sdílet informace a zapojit do této činnosti i další spolupracující organizace. Je to i příležitost pro rozšíření svých kontaktů na další resorty a znalostí o fungování financování z EU.

Konkrétně je otevřena možnost nominací do následujících 4 podvýborů:

  • Podvýbor NPO pro územní dimenzi - jeho činnost zajišťuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Soustředí se na zajištění adekvátního uplatnění územní dimenze v komponentách NPO. Komponenty s územní dimenzí jsou např. 2.8 Regenerace brownfieldů, 4.5 Podpora kultury a kreativního průmyslu, 2.4 Rozvoj čisté mobility, 2.5 Renovace budov a ochrana ovzduší, 2.6 Ochrana přírody a adaptace na klimatickou změnu, 2.9 Podpora biodiverzity a boj se suchem, 3.1 Inovace ve vzdělávání v kontextu digitalizace, 6.1 Zvýšení odolnosti systému zdravotní péče aj.
  • Podvýbor NPO pro podnikání - jeho činnost zajišťuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. /informace budou doplněny/
  • Podvýbor NPO pro zaměstnanost, vědu, výzkum a vzdělávání - jeho činnost zajišťuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Je málo formalizovaný a primárně chápán jako pracovní skupina pro zpětnou vazbu na projednávané návrhy výzev. Podvýbor se zabývá komponentami NPO patřící do gesce MPSV (3.3 Modernizace služeb zaměstnanosti a rozvoj trhu práce) a MŠMT (3.1 Inovace ve vzdělávání v kontextu digitalizace; 3.2 Adaptace kapacity a zaměření školních programů; 5.1 Excelentní výzkum a vývoj v prioritních oblastech veřejného zájmu ve zdravotnictví).
  • Podvýbor NPO pro transparentnost a zapojování občanské společnosti – byl aktivován na základě rozhodnutí Výboru NPO ze dne 3. května 2023 a aktuálně je v procesu ustavování. Jeho činnost zajišťuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Soustředit se bude na zlepšení NPO z hlediska participace a transparentnosti.

Kritéria pro výběr kandidátů na člena:

  • znalost prostředí NPO;
  • odborné zázemí ze strany nestátní neziskové organizace (NNO);
  • předpoklady zastupovat Radu vlády pro nestátní neziskové organizace (RVNNO) - účast v pracovní době na jednání pracovních týmů;
  • předpoklady průběžně informovat RVNNO a partnery o činnosti podvýborů NPO. Zhruba jednou za půl roku sekretariát RVNNO organizuje společná setkání pro zástupce RVNNO v jednotlivých monitorovacích výborech a dalších tělesech. Zástupci zde mají možnost sdílet své zkušenosti a předávat své podněty týkající se tělesa, v němž působí.

Vámi doručená kandidatura musí obsahovat:

  1. Přihlašovací formulář včetně motivačního dopisu
  2. Doporučení střešní nestátní neziskové organizace (NNO)/ sítě NNO (příloha č. 1)
  3. Profesní životopis (příloha č. 2)

Nominační formulář včetně příloh zasílejte do pátku 30. června 2023 2023 včetně, a to prostřednictvím datové schránky Úřadu vlády ČR (ID datové schránky je trfaa33) nebo e-mailem na posta@vlada.cz. Do předmětu datové či e-mailové zprávy uveďte "Nominace do podvýboru NPO za RVNNO“.

O výběru kandidátů rozhodnou členové RVNNO za neziskový sektor na základě doporučení Výboru pro EU RVNNO, jež vyhodnotí přijaté přihlášky dle výše uvedených kritérií.

Přihlášky do jednotlivých podvýborů s nejvyšším a druhým nejvyšším počtem hlasů budou doporučeny RVNNO k nominaci na člena a náhradníka do příslušného podvýboru.

O výsledcích hlasování a nominace budou kandidáti informováni Oddělením sekretariátu RVNNO e-mailem.

Pro bližší informace se obracejte na Mgr. Hanu Fungačovou, tajemnici Výboru pro Evropskou unii RVNNO, a to prostřednictvím e­mailu: fungacova.hana@vlada.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688