mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.06.2023 14:15:00

Návštěva ministra zdravotnictví ČR v Dánsku

Návštěva ministra zdravotnictví ČR v Dánsku

13.06.2023 / 13:43 | Aktualizováno: 13.06.2023 / 14:15

Ve dnech 4. - 6. června 2023 navštívil Dánsko ministr zdravotnictví Vlastimil Válek spolu s náměstkem Jakubem Dvořáčkem, v doprovodu vedoucí kabinetu ministra Jany Pleyerové, vedoucího tiskového oddělení Jana Řežábka a vedoucí oddělení bilaterální spolupráce a mezinárodních organizací Marcely Kubicové.

Cílem cesty byla návštěva evropské regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) a také bilaterální jednání s dánskou ministryní zdravotnictví a vnitra Sophií Lohde, prezentace reforem dánského zdravotnictví, jakož i setkání se zástupci dánských farmaceutických firem, a také k otázce dostupnosti léčiv na českém trhu.

Dne 5. června 2023 se delegace vedená ministrem Válkem setkala v průběhu dne hned několikrát s regionálním ředitelem WHO pro Evropu Dr. Hansem Klugem a v různých sestavách postupně také se členy jeho týmu. Všem jednáním asistovala vedoucí kanceláře WHO („country office“) v České republice Dr. Zsófia Pusztai. Pan ministr Válek se účastnil jednání s Dr. Geraldem Rockenshaubem, ředitelem pro krizové situace v oblasti veřejného zdraví („health emergencies“). Hlavním tématem byla válka na Ukrajině a její zdravotnické dopady včetně na Českou republiku.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v Kodani

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v Kodani

Během pracovního oběda a následujících jednání s ředitelkou divize Country Health Programmes, Dr. Nino Berdzuli se řešila konkrétní odborná témata a sdílení expertizy v otázkách prevence onkologických onemocnění, nepřenosných a chronických chorob a problematika vakcinace. Tématem jednání s programovou manažerkou z divize Country Health Policies and Systems, Dr. Piroskou Östlin byl aktuální stav českého zdravotnictví a jeho výzvy. Poslední jednání na WHO za aktivní účasti výkonného ředitele evropské regionální kanceláře Robba Butlera se pak týkalo koordinace spolupráce ČR s WHO.

Druhý den návštěvy, 6. června 2023 byl obsahově naplněn ve spolupráci s Velvyslanectvím Dánského království v Praze, konkrétně s ekonomickým diplomatem Konstantinem Bengtsonem a jeho spolupracovnicí z ekonomického úseku („Trade Coucil“) Lenkou Andrýsovou. Jednání probíhala v konferenční budově MZV DK Eigtveds Pakhus. Dopolední blok byl ve znamení představení dánských řešení v oblasti digitalizace zdravotnictví. Ministr Válek s delegací se seznámili se Sundhedsdatastyrelsen (vládní agentura pro zdravotnická data), aplikací MinLaege, zdravotnickým portálem Sundhed.dk a aplikací na telemedicínu pro chronicky nemocné. Následovala schůzka s vrcholnými představiteli dánských farmaceutických firem (Novo Nordisk, ALK, Ferring) a Dánskou asociací farmaceutického průmyslu.

Ministr Válek se následně setkal s dánskou ministryní zdravotnictví a vnitra, Sophií Lohde. Jednání ohledně zdravotnických reforem v Dánsku vedla zástupkyně permanentního státního tajemníka Dorte Bech Vizard.

Ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek a ministryně zdravotnictví a vnitra DK, Sophie Lohde

Ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek a ministryně zdravotnictví a vnitra DK, Sophie Lohde

Odpolední blok přednášek v Eigtveds Pakhus pak byl ve znamení představení reforem dánského zdravotního systému a jejich předpokladů a východisek. Konkrétně pak ekonomem v oblasti zdravotnictví Jakobem Kjellbergem, exekutivnímředitelem organizace Dánské regiony, Adamem Wolfem a za přítomnosti zástupců organizace Healthcare Denmark, která je rámcem pro partnerství dánského veřejného a soukromého sektoru v oblasti zdravotnictví.

Na závěr dne celá delegace navštívila vrchol místní spalovny Amager Bakke, kam dodala technické řešení Doosan Škoda Power a obvodový kovový obklad vyrobila česká firma Sipral.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688