Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  13.06.2023 14:56:46

Dobrý data management a propast mezi IT a byznysem nejvíce pálí velké české firmy - vyplývá z průzkumu společnosti Adastra

Zdroj: Pixabay

Za největší výzvu v příštích třech letech považují velké české společnosti dobrý data management a neschopnost využití dat ze strany byznysu. S tím souvisejí i aktuálně největší blockery v efektivním využití dat, za které považují rigidní nebo zastaralou Data Governance, nedostatečnou podporu či nepochopení potřeb IT ze strany managementu a byznysu a neochotu ke sdílení dat.

To vyplynulo z průzkumu, který uspořádala Adastra mezi datovými analytiky z velkých českých společností napříč odvětvími od bank, přes pojišťovny, energetiku, státní instituce až po automotive sektor.

„Mezi největší výzvy, které firmy v souvislosti s prací s daty řeší, patří správa a integrace velkých objemů dat, datová kvalita a Data Governance. Jedná se o disciplíny, které vyžadují nejen pochopení a podporu ze strany IT, ale i managementu a byznysu. Je důležité, aby organizace měly strategii a plán pro řešení těchto výzev a dosažení efektivního data managementu,“ říká Michal Kratochvíl, ředitel divize banking ve společnosti Adastra. „Správné využití dat poskytuje podporu pro lepší rozhodování, možnost personalizace služeb, efektivnější provoz a také inspiraci pro inovace,“ dodává.

Propast mezi IT a byznysem pálí řadu firem. V souvislosti s efektivním využitím dat si řada z nich stěžuje mj. na špatné sdílení dat v organizaci a obecně nízkou úroveň znalostí uživatelů a jejich schopností využít data. „Vzhledem k tomu, že většina z oslovených společností pracuje s daty z více než stovky datových systémů, jsou funkční data management a spolehlivé přenosy dat naprostým základem,“ uvádí Dagmar Bínová, Big Data & Data Science Lead z Adastry, která poskytuje komplexní datové služby firmám z celého světa napříč celým byznys spektrem.

· nadpoloviční většina (celkem 56 %) velkých společností pracuje s více než stovkou datových systémů a dalších 22 % oslovených firem využívá 50-100 datových platforem

· trápí je proto konsolidace datových platforem a často řeší redesign datové architektury

· v souvislosti s daty si velké společnosti nejvíce stěžují na

o data management – konkrétně na nevyhovující Data Governance, kvalitu data, absenci vlastníků dat či kvalitní taxonomii dat

o sdílení a demokratizaci dat

· 53 % firem zpracovává data na denní bázi, 71 % dokonce near real-time

· v příštích 3 letech se velké české společnosti zaměří na moderní práci s daty – využití machine learningu a umělé inteligence v byznysu, real-time zpracování dat, self-service demokratizaci dat, virtualizaci dat apod.

 

 

O společnosti Adastra

Adastra je mezinárodní konzultační společnost, která poskytuje komplexní služby v oblasti digitalizace. Zaměřuje se na zpracování dat, jejich analýzu, budování datových skladů, na oblasti internetu věcí (IoT), big dat, umělé inteligence, vývoje aplikací včetně mobilních či tvorbu marketingových a kreativních strategií. Mezi zákazníky Adastry patří firmy z oblasti retailu, financí a bankovnictví, pojišťovnictví, telekomunikací, automobilového průmyslu, průmyslu, energetiky, farmacie a řady dalších odvětví včetně státní správy. Její projekty realizuje na 2000 konzultantů ze 17 kanceláří po celém světě. Obrat Adastry za rok 2021 dosáhl 198 milionů dolarů.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688