Redakce (Bydlet.cz)
Cestování  |  13.06.2023 11:54:40

Pojištění storna je součástí většiny smluv cestovního pojištění - Důležité je ohlídat si termíny

Zdroj: PixaBay

Poptávka po pojištění zrušení cesty v letošním roce opět roste. U ERV Evropské je tzv. storno součástí dvou třetin smlouvy cestovního pojištění. Důležité je ale dodržet termíny pro jeho sjednání, které se liší podle způsobu zakoupení dovolené nebo cestovní služby. Často pak lidé zapomínají na to, že lze pojištění storna sjednat i na tuzemské pobyty, pronájem auta či lodi, sportovní a jazykové kurzy nebo dokonce i dětské tábory.

Příchod června je tradičně obdobím, kdy zákaznické centrum ERV Evropské pojišťovny eviduje zvýšený počet dotazů zákazníků, kteří se zajímají o nastavení svého pojištění, nebo o možnost sjednání storna pro dovolenou, kterou teprve plánují zakoupit. „Řada lidí totiž nesprávně rozlišuje princip fungování cestovního pojištění a pojištění storna. Zjednodušeně se dá říci, že pojištění storna chrání klienty v době před odcestováním a cestovní pojištění začíná fungovat právě v momentu zahájení cesty, resp. překročení státní hranice ČR,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Pozor na dodržení termínů

Při nákupu dovolené v cestovní kanceláři je nejjednodušší sjednat si storno v balíčku s cestovním pojištění rovnou při uhrazení první zálohy. Nejpozdějším termínem pro pojištění zájezdu na storno je datum doplatku zájezdu.

Situace je jiná, pokud cestujete na vlastní pěst. V takovém případě je nutné storno sjednat do tří pracovních dnů od objednání první cestovní služby, jako je nákup letenky nebo ubytování. Pojištění se při nákupu jakýchkoliv dalších cestovních služeb dá samozřejmě rozšířit, aby pokrývalo všechny výdaje na cestu.

Pokud si rezervujete pobyt skrze online platformy jako jsou Booking nebo Agoda, je důležité sjednat si storno již v okamžiku objednávky či rezervace ubytování, ačkoli tito zprostředkovatelé nabízí možnost platby ubytování až na místě.

Podobné je to v případě, kdy si pojištění storna chcete pořídit k dovolené nebo cestovní službě, která má začít dříve než 14 dní. V takové situaci je nutné sjednat storno v den objednání dovolené nebo například letenky.

Celá dovolená, letenky, ale i jazykové kurzy a dětské tábory

Pojištění je možné využít nejen na celou dovolenou, ubytování nebo letenky. Lze jej sjednat i na pronájem automobilu nebo lodě či jachty. „Myslíme ale i na všechny, kteří mají chuť se vzdělávat a zdokonalovat. Pojištění storna proto lze sjednat i pro jazykové kurzy a sportovní kurzy, ale i dětské tábory. A to jak v zahraničí, tak v České republice,“ dodává Vlastimil Divoký.

Storno lze uplatnit z jakéhokoli doložitelného důvodu

Pojištění storna lze standardně uplatnit v případě, kdy klient nemůže do zahraničí vyrazit ze zdravotních důvodů, tzn. kdy má potíže ještě v ČR. Ve variantě Storno Plus ho pak lze využít z téměř jakéhokoli doložitelného důvodu. Vztahuje se na ztrátu zaměstnání, rozvodové řízení, poškození bydliště, zrušení schůzky obchodním partnerem, dopravní nehodu cestou na letiště nebo třeba předvolání k soudu. „Někteří klienti se však mylně domnívají, že pojištění storna lze využít i v případě, kdy se jim na dovolenou prostě jen nechce jet. Stejně tak není možné stornovat dovolenou, na které již klient je a část z ní absolvoval,“ říká Vlastimil Divoký.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688