Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  13.06.2023 09:48:00

Díky středočeskému platebnímu portálu mohou občané hradit obecní poplatky, ale i členské příspěvky klubům, přes internet. O portál mají zájem i ostatní kraje.

Platební portál, který nechal v minulosti Středočeský kraj vyvinout, umožňuje občanům zaplatit různé obecní poplatky, ale také poplatky školám, školkám nebo sportovním klubům a zájmovým spolkům prostřednictvím jedné webové stránky, kde si vyberete jméno Vaší obce a pak konkrétní organizaci a její produkt. Naklikáte a zaplatíte, jako v jednoduchém e-shopu. V rámci spolupráce “Komise pro IT ve veřejné správě a chytré kraje” Asociace krajů ČR, kterou vede středočeská hejtmanka Petra Pecková, projevily o zavedený systém zájem také ostatní kraje. Středočeský kraj rozhodl o uvolnění softwaru prostřednictvím otevřeného zdrojového kódu tak, aby šablonu portálu mohli využít zájemci ze sféry veřejné správy zdarma. Koordinaci s ostatními kraji, včetně předání zmíněného systému k využití, zajistí spolek Otevřená města.

Platební portál nechal vyvinout Středočeský kraj, který rovněž financuje jeho provoz. „Díky portálu mohou občané ve Středočeském kraji nejrůznější poplatky nebo kroužky dětem zaplatit opravdu pohodlně a snadno přes internet. Jen je nutné, aby konkrétní organizace byla do platebního portálu zapojena. Samozřejmě bezplatně. Navíc se zapojením do portálu a nastavením produktů na míru, samozřejmě pomůžeme. Zájem o převzetí našeho platebního portálu už projevilyPlzeňský kraj a Vysočina,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Provozovatelem portálu pro Středočeský kraj je nadále příspěvková organizace Regionální dotační kancelář. „Regionální dotační kancelář předává zdrojový kód k využití spolku Otevřená města přesně tři roky od vzniku myšlenky vytvořit jednoduchý, funkční e-shop pro občany, určený k platbě obecních poplatků. Kód představuje určitou šablonu, kterou kraje budou moci zdarma využít. Vzhledem k tomu, že jsme stáli u projektu od samého začátku, jsme připraveni všem poskytnout maximální podporu a usnadnit tak kolegům z krajů jeho zprovoznění,“ upřesňuje Petra Danková z Regionální dotační kanceláře.

O poskytnutí portálu jako takzvaný volný software rozhodlo v lednu 2023 krajské zastupitelstvo. „Zveřejnění Platebního portálu jako open source software je skvělým příkladem toho, jak může kraj nabídnout řešení, které již existuje, dalším krajům i obcím. Jsme rádi, že jsme se se Středočeským krajem na předání dohodli, je to nejen skvělá zpráva pro členy Otevřených měst, ale i ojedinělý případ efektivního nakládání s veřejnými zdroji,“ dodává předsedkyně spolku Otevřená města Lucie Smolka.

V současné chvíli využívá Platební portál přes 400 partnerů, resp. obcí, spolků a příspěvkových organizací. Za první kvartál roku 2023 je navíc evidován stejný počet transakcí jako za celý loňský rok. „Otevřený kód umožní v případě zájmu krajům a dalším partnerům budoucí rozvoj. Navíc máme přislíbeno, že pokud jiný partner vymyslí či zavede do systému novou funkcionalitu, bude opět uvolněna všem uživatelům k využití. Samotný zdrojový kód bude zveřejněn i na Národním portálu otevřeného kódu code.gov.cz,“ uzavírá Tomáš Zmuda, předseda krajské komise pro ICT a digitalizaci.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688