senat.cz (Senát PČR)
Politika a události  |  12.06.2023 17:17:55

Nařízení vlády ke změkčení hlukových limitů je formulované nejasně, shodli se na tom řečníci u kulatého stolu v Senátu

Nařízení vlády ke změkčení hlukových limitů je formulované nejasně, shodli se na tom řečníci u kulatého stolu v Senátu (12.06.2023)

12. června 2023, Praha. Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová dnes na půdě Senátu uspořádala kulatý stůl na téma „Změkčení hlukových limitů nařízením vlády.“ Od července má totiž nabýt účinnosti vládní nařízení o úpravě hlukových limitů, a to zejména v?dopravě. Více než 150 obcí podepsalo výzvu, ve které žádají, aby účinnost nařízení byla odložena a nařízení opět prověřeno. Obávají se negativních dopadů změkčení limitů. Zástupci sdružení obcí proto připravili návrh ústavní stížnosti na zrušení nařízení, se kterým se obrátí na senátory, aby zvážili její podání Ústavnímu soudu.

Kulatý stůl ke změkčení hlukových limitů

Kulatý stůl ke změkčení hlukových limitů

Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová k tomu uvádí: „Je prokázáno, že nadměrný hluk může vést k poruchám spánku, negativním účinkům na kardiovaskulární a metabolický systém, způsobovat kognitivní poruchy a může vést až k rozvoji poruch v učení dětí. Odhaduje se, že hluk přispívá k asi 48 tisícům případů ischemické choroby ročně a také k tisíci předčasných úmrtí. Dosud nebyly předloženy žádné podklady, které by vyhodnocovaly dopady na zdraví nebo údajné zmiňované ušetření finančních nákladů. Studie Světové zdravotnické organizace i EU dokládají, že efektivita prostředků vydaných na ochranu zdraví se vždy násobně zhodnotí.“

O novele dnes u kulatého stolu diskutovali zástupci dotčených ministerstev, Státního zdravotního ústavu, Sdružení měst a obcí a dalších odborníků. Shodli se, že nařízení vlády je formulované nesrozumitelně. U silnic a dálnic, pro které budou platit měkčí limity jako tzv. staré stavby, se výrazně prodlouží časový limit zařazení a nebude již platit od momentu územního rozhodnutí, ale až od jejich zprovoznění. Limit pro tzv. staré stavby (tedy stavby před rokem 2001) se sice o dva decibely zpřísňuje, bude ale již platit pro více staveb plošně a nevratně. Problémem je podle odborníků i ochrana limitů vnitřních prostor, kdy se předpokládá, že jejich garancí jsou vnější limity, které se ale právě nařízením změkčují.

Zástupci Svazu měst a obcí navíc namítají, že návrh počítal se zvýšením limitu jen na 55 a 65 decibelů pro staré stavby, vládou schválené znění je ale nakonec o 3 decibely vyšší, přičemž dotčená ministerstva nebyla schopna na jednání tento důležitý rozdíl, který v praxi znamená zásadní zvýšení zátěže pro obyvatele, vysvětlit.

Nařízení vlády č. 433/2022 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku je novelizováno a změkčuje/zvyšuje hygienické limity ochrany zdraví pro silnice a železnice. Všechny dálnice a silnice rozděluje podle toho, zda byly uvedeny do provozu před rokem 2001, a pro ty pak budou platit už trvale měkčí hlukové limity. Pro železniční tratě byla zrušena ochranná pásma ale změkčený limit, který pro ně platil, bude nově platit pro celé území.

Andrea Kubová, 12.06.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Politika a události:

So   8:00  Sníh na konci dubna? Žádná novinka. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
So   7:00  Dziś zachmurzenie małe i umiarkowane Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688