mmr.cz (MMR)
Ze světa  |  12.06.2023 12:17:51

Spojuje nás vize digitálního státu, shodli se v Tokiu vicepremiér Bartoš s japonským ministrem pro digitalizaci

Spojuje nás vize digitálního státu, shodli se v Tokiu vicepremiér Bartoš s japonským ministrem pro digitalizaci

Spojuje nás vize digitálního státu, shodli se v Tokiu vicepremiér Bartoš s japonským ministrem pro digitalizaci

12. 6. 2023

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš zahájil první den své zahraniční pracovní cesty po Japonsku a Koreji setkáním se zástupci japonské vládní agentury na podporu zahraničního obchodu. Dále jednal se špičkami japonských aerolinek o letecké lince Praha-Tokio, navštívil výzkumné centrum umělé inteligence a setkal se se svým japonským protějškem, ministrem pro digitalizaci Taró Kónem.

Ministr Bartoš přijal pozvání na pracovní cestu v souvislosti s výročím strategického partnerství, na kterém se obě země poprvé dohodly v roce 2003. Účelem cesty jsou odborná setkání k agendám digitalizace, rozvoje regionů, bydlení a cestovního ruchu. K delegaci se připojili zástupci českých firem a akademické sféry. Jedná se o první cestu do Japonska na ministerské úrovni od začátku pandemie covidu-19.

Bartoš se setkal se zástupci JETRO – japonské vládní organizace na podporu zahraničního obchodu. Zastupitelský úřad Tokio ve spolupráci s touto významnou organizací, Svazem průmyslu a dopravy a CzechInvest uspořádal 3. česko-japonské obchodní a investiční fórum pro představení českého investičního prostředí. Vicepremiér shrnul aktuální ekonomické trendy v oblasti digitalizace a silné stránky sektoru informačních technologií. Zdůraznil oblasti, ve kterých vnímá největší potenciál pro navázání a rozvoj obchodní spolupráce obou zemí, jako jsou kvantové technologie, umělá inteligence, cloudová řešení, herní průmysl a další obory a služby s vysokou přidanou hodnotou.

Zároveň vyzdvihnul roli Japonska coby jednoho z nejvýznamnějších přímých zahraničních investorů v naší zemi a čtvrtého největšího obchodního partnera mimo Evropu Japonský trh poskytuje řadu exportních příležitostí pro české firmy. Stejně tak Česko je atraktivním prostředím pro firmy japonské. Přes 270 japonských podniků už v ČR otevřelo své pobočky, továrny a výzkumná centra,” řekl Bartoš.

Následovalo jednání ve First Airlines, první virtuální aerolince v Japonsku, se zástupci japonských leteckých společností All Nippon Airways (ANA) a Japan Airlines (JAL) a tokijského mezinárodního letiště Narita. Ministr Bartoš s nimi mluvil o možnosti zavedení přímého leteckého spojení mezi Tokiem a Prahou. Japonsko je čtvrtý největší trh příjezdového cestovního ruchu do ČR v Asii. V roce 2019 naši zemi navštívilo více než 147 tisíc japonských turistů. Poptávka ale klesla kvůli pandemii i z důvodu uzavření ruského vzdušného prostoru.

„Na politické úrovni jsme zatím první vláda, která zavedení přímého leteckého spojení Praha–???Tokio aktivně řeší. Na pracovní úrovni už proběhlo několik jednání. Otevření přímé linky velmi vítají i zástupci byznysu. Sloužila by totiž nejen k podpoře cestovního ruchu mezi oběma zeměmi, ale také k dalšímu rozvoji spolupráce ve prospěch obou ekonomik,” řekl ministr a vyjádřil podporu co nejrychlejšímu otevření i s ohledem na výstavu EXPO 2025 v Ósace. Vyjednávání navazuje na znovuotevření přímé linky Praha–???Soul v březnu 2023 a vznik nové linky Praha–???Tchaj-pej v polovině července 2023.

V odpoledních hodinách vicepremiér navštívil výzkumné centrum umělé inteligence (AIST Artificial Intelligence Research Center), které se zaměřuje na aplikovaný vývoj a výzkum a praktickou aplikaci moderních technologií v japonském průmyslu. Součástí návštěvy byla prohlídka laboratoří, kde se delegace seznámila s laboratorním robotem „Mahoro“, pomáhajícím při rychlém a přesném vývoji léčiv, a systémem „digitálního dvojčete“ - softwaru, který monitoruje zátěž pracovníků v reálném čase a umožňuje přesunout náročné úkoly na robota.

Ministr Bartoš ocenil návštěvu v souvislosti s prohlubováním česko-japonských vztahů v oblasti průmyslového využití AI. Japonsko je oprávněně považováno za robotickou velmoc, ale například ve využití strojového vidění, umělé inteligence či velkých objemů dat jsou české výzkumné organizace a firmy na špičkové úrovni. Aktivní navazování kontaktů v zahraničí za pomoci státních institucí je pro podporu mezinárodní spolupráce v robotickém a kybernetickém výzkumu klíčové.“

Ministr také navštívil největší japonské esportové centrum Red Tokyo Tower, kde mluvil o vzrůstajícím zájmu o profesionální gaming v Česku a rozvíjení spolupráce s japonskou stranou. “Ekonomický význam videoherního průmyslu nemůžeme podceňovat. Globální tržby z prodeje her jsou vyšší než mají hudební a filmový průmysl dohromady. Japonsko je v tomto ohledu supervelmocí, ale ani Česká republika se nemá za co stydět. V minulém roce měla česká herní studia obrat 7,5 miliardy korun a jejich tituly jsou celosvětově úspěšné. I proto mě v Tokiu doprovází také předseda Asociace českých herních vývojářů Pavel Barák,” uvedl Bartoš.

Jednal i s Taró Kónem, japonským ministrem pro digitalizaci, který stojí v čele digitální agentury založené v roce 2021. Obdobně jako česká Digitální a informační agentura má za cíl modernizaci státních on-line služeb a infrastruktury a funkci IT koordinátora. „Ministr Kóno má ambiciózní vizi digitalizace Japonska a věří, že je nezbytná k tomu, aby si Japonsko v globální ekonomice udrželo konkurenceschopnost a zlepšilo životy svých občanů,“ okomentoval setkání Bartoš. „V tomto ohledu je naše vize zcela totožná.“ Ministři se shodli i na dalších prioritách: rozvoji konektivity a nízkoprahovém přístupu k vysokorychlostnímu internetu nebo investicích do digitální infrastruktury.
Spojuje nás vize digitálního státu, shodli se v Tokiu vicepremiér Bartoš s japonským ministrem pro d
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688