jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  09.06.2023 08:57:02

O neposečené trávě v Jihlavě

Odpovědi Kataríny Ruschkové, vedoucí odboru životního prostředí, na otázky ohledně neposečené trávy v Jihlavě

1) Relativně hodně občanů si na sociálních sítí stěžuje na neposekanou vysokou trávu na různých místech v Jihlavě. Je to záměr a filozofie města, nebo to plánované nebylo?

Jihlava zavedla dynamický nákupní systém pro veřejné zakázky na dodavatele sečení. Město tedy začalo nově soutěžit dodavatele seče a odbor životního prostředí chtěl dát šanci více dodavatelům. Proto zavedl zmíněný dynamický nákupní systém, do kterého se přihlásilo 13 firem, které tím daly signál, že mají zájem o sečení v Jihlavě. Bohužel když pak jednotlivé seče začali pracovníci OŽP zadávat, firmy už se do zakázek nehlásily a z 23 oblastí tak v 16 byla přihlášena pouze jedna, která navíc vyhrála další čtyři oblasti, druhá firma vyhrála dvě oblasti a třetí pouze jednu. Takže vítěz kvůli vlastní kapacitě nezvládl posekat zakázky včas, za což bude sankcionován. Protože jsme ale chtěli znát důvod, proč se dodavatelé do zakázek nehlásí (ač svým přihlášením do mateřské zakázky dali signál, že o tento způsob zadávání mají zájem – kdyby to tak nebylo, byli bychom postupovali jinak), sešli jsme se s nimi na předběžných tržních konzultacích, kde nám své důvody sdělili a na základě jejich připomínek jsme upravili všeobecné obchodní podmínky. Do aktuálně vypisovaných druhých sečí se již dodavatelů hlásí více a tato situace už se nebude opakovat. K tomu se navíc přidal fakt, že letošní start vegetace byl mimořádně deštivý a tráva roste opravdu rychle, takže se zpoždění projevilo výrazně více než v předchozích letech. Na druhou stranu musíme říct, že náš ale potěšily i reakce lidí z druhé strany, kteří si všímají toho, že díky zpoždění sečí vykvetlo v trávnících mnohem více dvouděložných rostlin a květin, které jsou pastvou pro hmyz a taky toho, že se tímto daří v půdě zadržet více vody.

2) Pokud to plánováno nebylo, kdo je za to zodpovědný? Co nastalou situaci způsobilo? Lze jí do budoucna předejít? Pokud to plánováno bylo, jaké benefity to přináší? Plánuje město stejný přístup i do dalších let?

Jak je popsáno v odpovědi výše – plánováno to nebylo, pro druhou seč už by se dodavatelé měli hlásit a více rukou tedy zvládne posekat trávu rychleji. Plochy budeme ale zadávat selektivně a tam, kde to bude vhodné, budeme květiny nechávat jako pastvu pro hmyz. Samozřejmě ale nesmí tráva překážet v dopravě, užívání chodníků či cyklostezek nebo při využívání parků pro pobyt lidí. Po ukončení této sezóny vše vyhodnotíme i s dodavateli a rozhodneme se, jakou cestou se vydat pro příští rok tak, aby bylo sečení zelených ploch udržitelné ekonomicky i ekologicky.

3) Zaznamenal jsem pojem "mozaikové sečení". Můžete popsat jeho podstatu, efekt a užitečnost? Užívá se v Jihlavě?

V Jihlavě se tato forma sečení využívá již řadu let u ploch, kde chceme zvýšit biodiverzitu, například na ploše u památníků Klíčů u řeky Jihlavy, která je (a byla již před instalací památníku) součástí územního systému ekologické stability. Principem mozaikové seče je to, že se plocha neseče celá najednou, ale že se nechávají části plochy neposečené a následně se ty dříve posečené plochy nesečou v době, kdy se uskuteční seč u těch ponechaných. Tento způsob seče umožňuje to, aby na lokalitě vždy něco kvetlo, a tím tady můžou existovat různá vývojová stádia různých druhů hmyzu. Jejich přítomnost – ač si to mnohdy neuvědomujeme – je pro existenci člověka nevyhnutná, nejen proto, že jsou opylovači kulturních rostlin, které si záměrně pěstujeme, ale tyto bezobratlé organizmy jsou potravou pro obratlovce (hlavně ptáky), se kterými svůj životní prostor sdílíme.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 9.6.2023 / 9.6.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688