Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.06.2023 07:20:02

Trhy příští týden čekají pauzu Fedu a další zvýšení sazeb ze strany ECB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Z globálního pohledu je dnešní kalendář datově prázdný. Na programu je pouze vystoupení trojice centrálních bankéřů z ECB, která o sazbách rozhodne příští čtvrtek. Zasedat bude příští týden také Fed, a tak i dnes hlavním tématem zůstane další směřování měnové politiky v USA. V regionu budou zveřejněny minutes z posledního zasedání polské centrální banky.

Makroekonomický kalendář dnes významná data nepřinese

Trhy vyhlížejí příští týden, kdy budou na programu zasedání klíčových centrálních bank. Zatímco od Fedu se ve středu očekává pauza s následným obnovením cyklu zvyšování úrokových sazeb, v případě ECB by příští čtvrtek mělo podle finančních trhů dojít k dalšímu navýšení všech tří měnověpolitických úrokových sazeb o 25 bb. Z ECB dnes promluví trojice bankéřů, konkrétně guvernéři španělské (P. H. de Cos) a portugalské centrální banky (M. Centeno, v červnu nemá hlasovací právo), a také viceprezident a člen výkonného výboru de Guindos. Vzhledem k mediální karanténě, která pravidelně začíná pro členy s hlasovacím právem sedm dní před zasedáním, se ale silná prohlášení čekat nedají.

Polská centrální banka (NBP) zveřejní zápis z úterního měnověpolitického jednání. Na něm podle očekávání rozhodla o ponechání základní úrokové sazby na 6,75 %. Vzhledem k rychle zpomalující inflaci (13 % y/y v květnu) očekáváme první snížení sazeb o 25 bb již v září letošního roku. Další 50bodové bude podle kolegů SG následovat v říjnu.

Eurozóna si prošla technickou recesí

Ekonomika eurozóny podle finálního údaje stejně jako v Q4 22 i v Q1 23 poklesla mezičtvrtletně o 0,1 %. Přispělo k tomu snížení spotřeby vlády, zásob i spotřeby domácností. Naopak pozitivně k mezičtvrtletnímu vývoji HDP přispěl čistý vývoz a v menší míře i fixní investice. Následující dvě čtvrtletí by se podle nás měly nést ve znamení obnovení růstu, ten by nicméně měl být stále poměrně nevýrazný. S ohledem na nepřesvědčivý výkon v průmyslu na počátku Q2 a vývoj globální poptávky se však rizika z našeho pohledu koncentrují na straně slabšího výkonu evropské ekonomiky. Klíčovou roli sehraje míra oživení spotřebitelských výdajů.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA narostl překvapivě výrazně. V minulém týdnu dosáhl 261 tis., zatímco očekáváno bylo 235 tis. Zda se jedná o počátek trendu, který bude tlumit inflační tlaky z trhu práce se však teprve ukáže. V uplynulých dvou letech jsme dočasné nárůsty této statistiky již viděli. Americké tržní úrokové včera poklesly zhruba o 5 bb. Dolar k euru oslabil o přibližně 0,9 % na 1,079 USD/EUR.

Ve středoevropském regionu včera k euru lehce ztratil forint a koruna, naopak polský zlotý posílil. Inflace v Maďarsku se v květnu snížila rychleji, než se čekalo, když poklesla na 21,5 % y/y, zatímco konsenzus trhu počítal se zpomalením na 22,3 % y/y. Patrně i v souvislosti s tím maďarský forint uzavřel o 0,2 % slabší na 369,2 HUF/EUR. Stejné relativní oslabení k euru zažila i česká koruna (na 23,67 CZK/EUR). Naopak lehce posílil polský zlotý (o 0,3 % na 4,475 PLN/EUR).

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688