Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Komodity  |  05.06.2023 13:03:39

Poslední britské gigantické ropné pole v Severním moři

Zhruba 80 mil západně od Shetlandských ostrovů, na okrajích severního Atlantiku, leží hluboko pod vlnami největší nevyvinuté ropné pole ve vodách Spojeného království. Ropné a plynové pole Rosebank obsahuje očekávaných 300 milionů barelů vytěžitelné ropy, i když podle některých odhadů by těžba mohla skončit až 500 miliony barelů. Očekává se, že regulátoři vydají tento měsíc licenční rozhodnutí pro pole, které vyvíjí norský státní gigant Equinor. Firma připravila klíčový test kyselosti pro budoucnost Severního moře, přičemž příznivci i kritici bedlivě sledují, jak vláda rozhodne. Pokud bude schválena, Rosebank by mohla být poslední novou ropnou společností v britské historii Severního moře. 

 Labouristé, kteří mají v současnosti v průzkumech značný náskok, plánují plošný zákaz veškerého nového rozvoje ropy a zemního plynu, pokud strana získá moc. Rosebank by však zákazem labouristů nebyl dotčen, protože licence, pokud by byla schválena, by byla udělena dříve, než zákaz vstoupí v platnost. Téma se ale stalo součástí širších problémů, o které aktuálně jde. Schéma je popisováno buď jako bezohledné nebo životně důležité, podle toho kterého úhlu pohledu. Pokud bude schváleno, naleziště by zahájilo těžbu koncem roku 2026 a pokračovalo by do roku 2050. Na svém vrcholu by dodávalo kolem 70 000 barelů ropy denně, neboli 8 procent z celkových potřeb Spojeného království. Equinor očekává, že Rosebank přidá do britské ekonomiky 24 miliard liber a na svém vrcholu vytvoří 1 200 pracovních míst ve Spojeném království, včetně 255 stálých pozic ve společnosti. 

 Zastánci klimatických kampaní však tvrdí, že projekt porušuje britské nulové cíle, přinese jen málo pro účty za energii pro domácnosti nebo energetickou bezpečnost, protože 80 procent jeho produkce půjde do rafinérií v zahraničí a bude vyžadovat obrovské veřejné dotace. Namísto vrtání nových ropných a plynových vrtů by podle labouristických zdrojů mělo Spojené království nejefektivněji využít své stávající zásoby. Zároveň se labouristé zavázali, že si půjčí 28 miliard liber ročně na projekty obnovitelné energie, jako jsou větrné a solární farmy, které podle ní vygenerují desítky tisíc pracovních míst

 Equinor a zástupci průmyslu tvrdí, že investice do obnovitelné energie nebudou stačit k pokrytí okamžitých energetických potřeb Británie. Trvají na tom, že Rosebank a podobná schémata jsou zahrnuty do britského „uhlíkového rozpočtu“ a budou zásadním způsobem přispívat k britské a evropské energetické bezpečnosti v důsledku ukrajinské války. A zatímco velká část vytěžené ropy půjde na kontinent, pak se v rafinované formě posílá zpět do Británie. Domácí produkce je pro Spojené království obzvláště důležitá, tvrdí šéfové průmyslu, protože Spojené království stále závisí na fosilních palivech ze tří čtvrtin svých energetických potřeb. Zhruba polovinu svých dodávek ropy a plynu vyrábí v tuzemsku. 

 Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to

Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

26.08.2022Britové zvýší těžbu plynu v Severním moři Research (Česká spořitelna)
05.10.2016V Severním moři se hromadí naložené tankery Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.02.2016Jednotka IS napadla a zapálila ropné pole v Libyi Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688