Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  02.06.2023 09:26:53

Ranní okénko - Týden uzavřou data z amerického trhu práce


První pátek v měsíci patří tradičně datům z amerického trhu práce. Vzhledem k pomalu se blížícímu datu dalšího zasedání americké centrální banky (14. června) jde o jedny z posledních zásadních čísel před rozhodnutím Fedu. Data z tohoto a minulého týdne přitom, i přes relativně holubičí komentáře od některých členů Fedu z posledních dní, přispěla k přecenění na trhu ve prospěch dalšího hiku. Pokud statistka volných pracovních míst překvapí směrem nahoru a zároveň bude doplněna rychlejším než očekávaným růstem mezd, bude mít Fed nabito pro zvýšení sazeb. Den před rozhodnutím Fedu sice ještě vyjdou čísla ohledně květnové inflace, je ale otázkou, nakolik tato statistika stihne ovlivnit názory jednotlivých členů.

Z pohledu konkrétních hodnot očekává trh, že mimo zemědělský sektor vzniklo v americké ekonomice 195 tisíc volných pracovních míst, po 253 tisících v dubnu. Včerejší výsledek vývoje v soukromém sektoru od ADP ovšem otevírá prostor pro spíše vyšší výsledek, jelikož namísto očekávaných 170 tisíc zde vzniklo 278 tisíc pozic. I přes volatilní vývoj je dlouhodobý trend jasný, když od konce roku 2021 dochází k postupnému zpomalování vytváření pracovních míst. Problém představuje spíše tempo, kdy Fed by preferoval rychlejší útlum, tak aby nedocházelo k tlaku na růst mezd a dalšímu proinflačnímu vývoji. Právě mzdy budou druhou ostře sledovanou položkou ve zveřejněných číslech, kdy meziměsíčně by průměrná mzda měla po 0,5 % v dubnu růst o 0,3 %. To je pro Fed na jednu stranu vítaná zpráva, na druhou stranu je tempo pořád příliš silné pro jakékoliv myšlenky o brzkém snižování sazeb. Meziročně by průměrná mzda měla růst o 4,4 %. 

Inflace v eurozóně dosáhla v květnu 6,1 % (7,0 % v dubnu), meziměsíčně ceny stagnovaly. To je v souladu s výsledky z jednotlivých členských států, které povětšinou dopadly pod odhadem analytiků. Jádrová inflace poklesla z 5,6 % na 5,3 % a jde o druhé snížení v řadě (5,7 % v březnu). Pro ECB ale patrně nepůjde o dostatečný signál k pauze ve zvyšování sazeb a hike očekáváme na dalších dvou zasedáních.

Index nákupních manažerů (PMI) pro výrobní sektor v květnu setrval na dubnové hodnotě odpovídající 42,8 bodům. Potvrzuje se, že hlavním problémem je aktuálně slabá poptávka. Nižší množství nových zakázek se pak projevuje i v prudkém poklesu výstupu, kdy absenci poptávky již nestačí zachraňovat dokončování rozpracované výroby. Negativní výhled průmyslu je pozitivní zprávou alespoň v otázce inflace, kdy k poklesu cen došlo nejen na straně vstupů, ale poprvé od roku 2020 i na straně výstupů.

Po pěti měsících letošního roku se deficit takřka dostal ke svému celoročnímu plánu a státní rozpočet tak květen uzavírá s negativním saldem 271,4 mld. . V letošním rozpočtu ale zatím chybí několik významných kladných položek, zejména pak výnos daně z neočekávaných zisků spolu s dividendou od energetické skupiny ČEZ.

Americký akciový trh včera postupem dne posiloval a díky pozitivním očekáváním ohledně dohody k dluhovému stropu index S&P 500 rostl o 1 %. Německý DAX korigoval část včerejších ztrát a posílil o 1,2 %. Pražská burza se opět ocitla v červených číslech. Index PX odepsal 0,3 % a v záporu skončil pátý obchodní den v řadě. 


Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: Lenka Kalivodová, analytička 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.01.2024Ranní okénko - Závěr týdne ve znamení dat z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.10.2023Ranní okénko - Dorazí další data z amerického trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688