mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.06.2023 04:26:00

Design, umění, architektura – tři pilíře chicagské kultury

Design, umění, architektura – tři pilíře chicagské kultury

02.06.2023 / 04:21 | Aktualizováno: 02.06.2023 / 04:26

Chicago se svou strhující architekturou, vibrující uměleckou scénou i neotřelým designem skýtá pro české profesionály z oblasti kulturního a kreativního průmyslu značný potenciál.

Pro odborníky z oblasti designu jsou ve Spojených státech amerických tradičním cílem New York či San Francisco. I metropole amerického středozápadu - Chicago - má však v tomto směru co nabídnout. Na první pohled je město místem se silnou tradicí pokročilé výroby, na druhý jde o metropoli se strhující architekturou, vibrující uměleckou scénou i neotřelým designem. Právě proto může být jednou z cest k americkému zákazníkovi.

Design

Chicago se čím dál tím více profiluje jako město designu. Ne náhodou se zde pravidelně koná veletrh NeoCon zaměřený na průmyslový design interiérů, kterého se účastní i české firmy. Letos v červnu na veletrhu bude vystavovat společnost Silent Lab nabízející řešení v oblasti interiérové akustiky a zavítají tam i zástupci společnosti Rim – výrobce ergonomického kancelářského nábytku.

V loňském roce navštívilo veletrh téměř 40 000 návštěvníků, kteří se rekrutují jak z řad nákupčích nejvýznamnějších obchodních designových řetězců, tak z řad jednotlivců zajímajících se o nejnovější trendy v oblasti designu interiérů. Součástí veletrhu je i doprovodný program ve formě tzv. „NeoCon Talks“ (debat), v rámci kterých se představí designeři, oboroví lídři, vysokoškolští studenti i influenceři, kteří budou diskutovat současné výzvy a inovace interiérového designu.

Veletrh se každoročně koná v ikonické budově The Merchandise Mart (zkráceně Mart). Jde o budovu postavenou v samotném centru Chicaga ve stylu Art Deco. Za zmínku stojí, že v době svého otevření v roce 1930 byl Mart s více než 370 000 m2 podlahové plochy tou vůbec největší budovou na světě.

Již tradičně účast pro české firmy na veletrhu NeoCon zajišťuje agentura CzechTrade. V příštím roce se veletrh uskuteční ve dnech 10. – 12. června 2024. V případě zájmu o více informací se, prosím, obracejte přímo na zahraniční agenturu kanceláře CzechTrade v Chicagu.

Architektura

Chicago je známé rovněž jako město architektury. Je to dáno již historicky. Značná část města byla po požáru v roce 1871 zničena a právě to přilákalo to středoamerické metropole přední inženýry a architekty, díky kterým město postupně získávalo jedinečný půvab a nezaměnitelnou podobu. Jakkoliv názory na to, kde byl ve Spojených státech amerických postavený vůbec první mrakodrap, se různí a do značné míry se odpověď na tuto otázku odvíjí od samotné definice mrakodrapu. Ti, kteří se přiklánějí k tomu, že mrakodrap je definován prvním použitím techniky, která stavbu výškové budovy umožňovala, se přiklánějí k tomu, že ten první byl postaven právě v Chicagu v roce 1885 na rohu ulic Adams a LaSalle (tzv. Home Insurance Building). Budova měla původně deset pater a následně byla dostavěna ještě další dvě.

Dnes se středoamerická metropole pyšní několika ikonickými budovami. Mezi ty nejznámější patří Willis Tower, John Hancock Center, Tribune Tower, Wrigley Building, Marina City a výše zmíněný Mart. Z těch nejnovějších pak nelze nezmínit budovy Aqua (2009) a Vista Tower (2020) – vůbec nejvyšší budova na světě navržená ženou. Uznávaný americko-kanadský architekt Frank O. Gehry, v Čechách známý jako jeden z autorů Tančícího domu, popsal své dojmy z lokální architektury těmito slovy: “Chicago’s one of the rare places where architecture is more visible.”

Umění

Jaro patří v Chicagu nejen designu ale i modernímu umění. Akcí roku v této oblasti je Mezinárodní výstava současného a moderního umění tzv. EXPO Chicago. V letošním roce na ni zavítalo více než 32 000 návštěvníků, aby zhlédli díla 170 vystavovatelů z celkem 36 zemí. Mezi návštěvníky byli významní sběratelé, kurátoři, ředitelé muzeí i široká veřejnost. Výstava má vedle umělecké hodnoty i značný obchodní potenciál. Několik vystavovatelů oznámilo, že již v první den výstavy vyprodali všechna svá díla, a to včetně jedné newyorské galerie, které prezentovala obrazy v hodnotě od 5 500 do 24 000 USD. Během výstavy se dále např. prodala bronzová socha Maxe Ernsta za 225 000 USD.

Organizátoři výstavy každoročně usilují o udržení vysoké úrovně a počet zúčastněných galerií je omezen. Na EXPO Chicago je tak možné vystavovat jen v případě udělení přijetí ze strany výběrové komise s tím, že jsou nastavena odlišná kritéria pro zavedené galerie a pro galerie nově vzniklé (mladší deseti let). V případě zájmu o účast na příštím ročníku, který se uskuteční ve dnech 11. – 14. dubna 2024, je třeba vyplnit přihlášku na webových stránkách výstavy, která je zpřístupněná do 1. září 2023.

Monika Bokšová, Generální konzulát v Chicagu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688