mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.06.2023 16:43:00

Těžební sektor v Ghaně otevírá dveře českým firmám a investorům

Těžební sektor v Ghaně otevírá dveře českým firmám a investorům

25.05.2023 / 16:32 | Aktualizováno: 01.06.2023 / 16:43

Ghana je největším producentem zlata v Africe a v roce 2021 šestým největším na světě. Disponuje 13 tisíci metrickými tunami zásob manganové rudy, od roku 1997 vytěžila 16,86 milionů tun vysoce kvalitního trihydrátu bauxitu. Nově objevená ložiska lithia v roce 2021 o objemu 30,1 milionů tun umístila Ghanu na první příčku producentů lithia v západní Africe. Přítomnost ložisek těchto prvků a řady dalších minerálních zdrojů otevírá dveře pro české firmy a investory v oblasti těžebního a strojního průmyslu, když ghanská vláda hledá nové technologie a nové partnery. Současně je vysoká poptávka po technologiích na čištění těžbou poznamenané půdy a vod, které mají neblahý vliv na zdraví lidí a kvalitu životního prostředí.

Teritorium Ghany je tvořeno nesčetným množstvím minerálů od zlata, bauxitu, diamantů, manganu, železné rudy po měď, chrom, nikl, vápenec a křemen. Navzdory tak široké škále nerostů nacházejících se v Ghaně jsou na komerční bázi těžené pouze čtyři hlavní nerosty: zlato, diamanty, mangan a bauxit. V tomto odvětví v současnosti dominují zahraniční hráči s 10 % podílem ghanské vlády na většině hlavních těžebních aktivit.

Zájem na hledání nových zahraničních partnerů a investorů potvrdil i ředitel Ghana Geological Survey Authority p. Isaac Mwinbell během květnové schůzky s Mgr. Pavlem Kavinou, Ph.D.,ředitelem odboru surovinové politiky, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a zástupci českých firem Draslovka a Modelárny LIAZ, které prezentovaly portfolio svých produktů. Draslovka představila svou novou technologii na čištění niklu, kobaltu a zlata, která vzbudila na ghanské straně značný zájem. Modelárny LIAZ prezentovaly možnosti leteckého geofyzikálního průzkumu, mapování terénu a následné analýzy dat.

Ghanská vláda se nyní snaží systematicky zmapovat celé teritorium Ghany včetně dalších vrstev již těžených minerálů a prvků, zejména těch „green“ jako je nikl a dalších ekonomicky využitelných (např. na severu země ložiska tantalitu). To nabízí příležitost pro spolupráci s českou Geologickou službou a využití českých monitorovacích technologií geofyzikálního průzkumu. Z důvodu nových požadavků na ekologickou těžbu se komplikuje těžba zlata. Přímo u stávajících dolů jílu, kaolínu, fosforu, břidlice (North-East region) a niklu se zvažuje výstavba zpracovatelských zařízení a továren kvůli rozvíjejícímu se keramickému a stavebnímu průmyslu (cement).

Pokud jde o manganovou rudu, dnes existuje jediný funkční důl, nicméně ví se o dalších ložiscích (na severu a u hranic s Pobřežím slonoviny), které je však nutné nejdříve prozkoumat. Za tímto účelem Ghana ocení spolupráci s investory. Ložiska lithia (Central region, Volta) jsou již zmapovaná, avšak ještě neexistují úpravny na jeho zpracování, a případně výrobní kapacity pro produkci baterií apod.

Jak z výše uvedeného vyplývá, ghanský těžební sektor otevírá řadu příležitostí pro české investory a firmy jak v oblasti geologického průzkumu, tak zejména těžby – poptávány jsou těžební stroje, technologie a související zařízení a řešení, tak následného zpracování – zařízení a technologie na čištění, úpravny apod. V důsledku nepříznivých vlivů těžby na životní prostředí jsou poptávány i zařízení, technologie a komplexní řešení pro následnou detoxikaci půdy a vody v oblastech těžby a jejích okolí.

Autor: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Ghaně

Těžební sektor v Ghaně otevírá dveře českým firmám a investorům

Těžební sektor v Ghaně otevírá dveře českým firmám a investorům


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688