Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  01.06.2023 13:00:00

Středočeský kraj chce opravit průtah Lochovicemi - předpokládané náklady jsou více než 28 milionů korun včetně DPH

Řidiči by se měli dočkat nově opraveného průtahu Lochovicemi na Berounsku. Rada kraje dnes schválila projektový záměr a jejich zařazení do krajského zásobníku stavebních akcí. Oprava bude záviset na získání dotací (evropských nebo státních). Celkové předpokládané náklady jsou více než 28 milionů korun včetně DPH.

Kraj hodlá opravit bezmála čtyři sta metrů dlouhý průtah Lochovicemi na Berounsku. Jde o komunikaci, která je zároveň průsečíkem silnic II/114 a II/118. „Současný stavební stav silnice je v nevyhovujícím až havarijním stavebním stavu. Na stav komunikace bylo upozorněno našim provozním a správním cestmistrem a provedeno místní šetření. Jde o frekventovaný úsek silnic II. třídy, kde je vedena osobní, nákladní i autobusová doprava,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Ve velmi špatném stavu není jen silnice, ale i opěrná zeď nad zdejším, nepříliš dobře zasypaným náhonem, který navíc pozbývá odvodnění. Na vozovce jsou i prohlubujícím se deformace, neboť silnice v místě není kvalitně odvodněná, což zapříčiňuje vznik a rozšiřování kaveren pod hranou komunikace směrem do řeky Litavky. Zádržný systém na této straně silnice není rovněž v pořádku.

Na průtahu jsou i dva mosty. První (ev. č. 114-009) se po zasypání náhonu k bývalému areálu pily stal nadbytečným a jeho prostor pod mostem bude zaslepen anebo zcela zrušen tak, aby do starého náhonu nevnikala voda. Druhý most (ev. č. 118-021) je ve špatném stavebním stavu a taktéž je nadbytečným. Nejspíše jej nahradí propustek. „Provedením rekonstrukce bude zajištěn odpovídající stavební stav komunikace, přičemž rekonstrukcí se podstatně zlepší bezpečnost provozu, umožní zlepšení dopravní obslužnosti obce a dojde i ke zlepšení výkonu letní a zimní údržby,“ říká Karel Bendl.

Kraj bude na akci žádat dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V případě, že bude úspěšný, mohla by pokrýt až 100 % nákladů, což je více než 28 milionů korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688