europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  01.06.2023 12:04:37

Poslanci EP požadují zlepšení ochrany kvalitních zemědělských produktů

Zeměpisná označení – práva duševního vlastnictví, která identifikují produkty mající kvalitu, pověst nebo jiné specifické vlastnosti díky přírodním a lidským faktorům spojeným s místem jejich původu – by měla být lépe chráněna online, požadují poslanci. Domény, které protiprávně používají název zeměpisného označení, musí být automaticky zrušeny nebo přiděleny skupině producentů, která název používá legálně. Za tímto účelem by měl Úřad EU pro duševní vlastnictví (EUIPO) zřídit výstražný systém dohlížející na registraci doménových jmen.

Parlament požaduje, aby byla zeměpisná označení lépe chráněna ve zpracovaných produktech. Zpracované produkty obsahující složku se zeměpisným označením by neměly být pojmenovány podle zeměpisného označení, pokud to nepovolí producenti zeměpisného označení.

Registrace zeměpisných označení by měla být rychlejší. Komise by na registraci nového zeměpisného označení měla mít pět měsíců, uvádí přijatá pozice Parlamentu. Vnitrostátní orgány by měly vyřizovat většinu žádostí o změny stávajících registrací zeměpisných označení, aniž by je Komise musela znovu kontrolovat. Podle poslanců má Komise jedinečné odborné znalosti v oblasti zemědělství, a proto by měla pokračovat ve správě systému zeměpisných označení, a nikoli EUIPO, jak navrhuje Komise.

Uznaná seskupení producentů by měla získat více práv a zdrojů. Měla by mít možnost stanovit například minimální podmínky pro používání zeměpisného označení a dohlížet nad spravedlivým používáním zeměpisných označení. Uznaná seskupení producentů by také měla mít možnost obdržet povinné finanční příspěvky od všech producentů s daným zeměpisným označením.

Text byl přijat 603 hlasy pro (18 bylo proti a 8 se zdrželo hlasování).

Sledujte tiskovou konferenci předsedy Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Norberta Linse (EPP, DE) a zpravodaje Paola De Castra (S&D, IT) ve čtvrtek od 13:30.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Paolo De Castro po hlasování uvedl: „Dnes přijatý text, který podporuje konkurenceschopnější, udržitelnější a integrovanější zemědělsko-potravinářský systém ve prospěch našich venkovských oblastí, představuje vzácně dobrou zprávu pro naše zemědělce. Postoj Parlamentu má být evolucí systému zeměpisných označení, který má pro EU hodnotu přibližně 80 miliard eur a je celosvětově uznáván jako reprezentant vynikající kvality zemědělsko-potravinářského odvětví EU. Zeměpisná označení představují nejen naše hospodářské a sociální dědictví, ale jsou také zásadním nástrojem schopným vytvářet ekonomickou hodnotu, aniž by bylo nutné na ně investovat jakékoli veřejné prostředky. Díky silnému mandátu, který byl dnes odhlasován, máme velkou šanci dosáhnout s Radou ambiciózní dohody o silnějším systému zeměpisných označení, který bude skutečně odpovídat potřebám našich producentů.“

Další postup

Parlament je nyní připraven zahájit jednání s členskými státy o konečné podobě právní úpravy, jakmile Rada přijme své stanovisko.

Souvislosti

Zeměpisná označení jsou chráněna EU od 70. let 20. století. Jejich registr dnes obsahuje téměř 3 500 záznamů. Zeměpisná označení představují prodejní hodnotu 74,8 miliardy EUR. Prodejní hodnota produktu s chráněným označením je často dvojnásobná než u podobných produktů bez certifikace.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se omezení standardizace produktů a uznání místních a regionálních kulturních a produkčních zvláštností, jak je vyjádřeno v návrhu 12 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688