Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  01.06.2023 09:50:22

Sněmovna reprezentantů schválila zákon o dluhovém stropu

Americké akciové indexy včera klesly navzdory pokroku v oblasti dluhového stropu. Sněmovna reprezentantů schválila zákondluhovém stropu. Návrh zákona nyní míří do Senátu, takže zákonodárci mají jen několik dní na schválení legislativy před datem 5. června, kdy muže dojit platební neschopnosti USA

Sentiment na trhu mírně narušila dubnová zpráva JOLTS, která ukázala, že počet volných pracovních míst dosáhl 10,1 mil., což je výrazný nárůst po dvou měsících poklesu. Počet volných pracovních míst výrazně překonal konsensus 9,48 mil. a březnových 9,59 mil. Středeční zpráva naznačuje, že trh práce zůstává silnější, než by si Fed přál. Členové FOMC Jefferson a Harker se přidávají k podpoře pauzy po jestřábím komentáři Mesterové, která řekla, že nevidí pádný důvod k pauze, naopak dává přednost zvýšení sazeb a následnému vyčkávání. Jefferson uvedl, že rok není dostatečně dlouhá doba na to, aby se plně projevil efekt zvýšení sazeb.

Ceny ropy klesly kvůli nižší než očekávané poptávce ze strany Číny, protože výrobní aktivita a hospodářský růst zklamala navzdory zrušení omezení z doby COVID. Index výrobní aktivity v Číně dosáhl v květnu hodnoty 48,8, což naznačuje, že dochází k poklesu aktivity a zaostává za očekáváním. Ropné futures Brent včera uzavřely o 1,7% níž na ceně 72,4 USD za barel

Z ekonomických událostí se dnes očekávají další údaje z amerického trhu práce formou květnových ADP Non-farm payrolls, kde trhy odhadují nárůst nových pracovních míst o 173 tis. o něco méně než dubnových 296 tis. Kromě toho se očekávají data ohledně obchodní aktivity v USA ve výrobním sektoru formou indexu ISM PMI, kde se očekává s mírným poklesem indexu na 47 bodu z 47,1. Hodnoty se pohybují pod referenční úrovní 50, která značí pokles aktivity v daném sektoru. V Evropě se očekává odhad růstu cen formou indexu Flash CPI, který by měl v květnu ukázat zpomalení inflace na 6,3% z dubnových 6,9%.

David Vantruba, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688