Broker Consulting (Broker Consulting)
Auto Moto  |  31.05.2023 11:07:27

Ceny povinného ručení v květnu stagnovaly

Broker Consulting POVIndex nezaznamenal meziměsíční posun a jeho hodnota tak zůstala na 6 848 korunách. To je stále více než celorepublikový průměr, který za celé období činí 6 727 korun. Letošní květen je také nejvyšší v porovnání s předchozími od počátku měření. Očekávání odborníků ohledně růstu cen dál trvá. Kvůli zdražování vstupů, ale i práce se cena za POV nejspíše o něco zvýší.

  • Broker Consulting POVIndex zůstal v květnu na hodnotě 6 848
  • Aktuální měření překročilo celkový průměr POVIndexu, který činí 6 727
  • Trend růstu cen je podobný v celorepublikovém měření, v Praze i menším městě (Benešově u Prahy)

V květnu hodnota POVIndexu stagnovala. Cena za povinné ručení tak zůstala stejná jako v dubnu, a to 6 848 korun. Ačkoli se poprvé za celou historii měření hodnota meziměsíčně nezměnila, ještě loni byla cena o 185 korun nižší. Celkově nejnižší byla podle ukazatele cena před dvěma lety, kdy byl POVIndex 6 405 . V porovnání s dneškem jde tedy o rozdíl více než 440 korun.

Nadále očekáváme, že se ceny povinného ručení budou do konce roku nejspíše dál mírně zvedat. Vliv na to budou mít zdražující se vstupy, energie, ale i práce,“ dodává Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting.

Trendy růstu cen v hlavním a menším městě vesměs kopírují celkový trend POVIndexu. Povinné ručení v Praze dosahovalo v měsíci květnu následujících hodnot: 2023 – 7 500 , 2022 – 7 403 , 2021 – 7 089 , 2020 – 7 344 . V Benešově poté těchto: 2023 – 6 190 , 2022 – 5 923 , 2021 – 5 649 , 2020 – 5 741 . Při srovnání obou průměrů s celkovým, je Praha o 486 korun výš, Benešov poté o necelých 1200 korun níž.

„Trend růstu cen u povinného ručení je v Praze i v Benešově u Prahy zcela totožný s průběhem celorepublikového POVIndexu,“ potvrzuje Jiří Váchal.



„Nejvíce pocítí zdražení povinného ručení řidiči, kteří jsou z pohledu pojišťoven rizikoví. Jsou to lidé, kteří často bourají, ale také mladí řidiči. Ti ovšem i bez ohledu na zdražení platí více než ostatní. Rozdíly v cenách povinného ručení mezi jednotlivými pojišťovnami vznikají hlavně proto, že každá z nich používá jiné parametry pro svůj výpočet pojistného,“ vysvětluje Váchal. Povinné ručení slouží k úhradě škod způsobených vlastníkem vozu na zdraví a majetku třetích osob a musí ho mít sjednané každý vlastník motorového vozidla. Obecně se uvádí, že zhruba 7 z 10 lidí své povinné ručení přeplácí, přitom na této platbě lze ušetřit. „Celá řada pojišťoven také při on-line sjednání pojištění nabízí slevy. Některé pojišťovny zase umožňují klientům platit povinné ručení úměrně najetým kilometrům,“ dodává Váchal.


POVIndex byl poprvé spuštěn v srpnu roku 2019. Od svého počátku sleduje vývoj nákladů na povinné ručení pro řidiče bez historie, ať už se jedná o nového řidiče, nebo o řidiče, který donedávna užíval služební vozidlo. Broker Consulting POVIndex je počítán odlišnou metodikou, než jako používá ČKP. Pro vizualizaci je zvolena značka vozu Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. POVIndex zastupuje běžné vozidlo podobné kubatury a výkonu ve vyšších hodnotách plnění, kdy první hodnota udává limit pojistného plnění pro případ škody na zdraví a druhá částka limit pro škody na majetku a ušlém zisku. Index je složen z těchto limitů povinného ručení: 36 % 100mil/100mil, 55 % 150mil/150mil a 9 % 200mil/200mil. V dlouhodobém horizontu lze díky POVIndexu sledovat, zda pojišťovny základní sazby u typického vozu spíše zdražují, nebo zlevňují.

Broker Consulting POVIndex je založen na odlišné metodice výpočtu, než jakou používá ČKP. Jeho hodnota nevychází z průměru hodnot celé řady veličin, ale z menšího množství parametrů. POVIndex ukazuje průměrnou cenu za typické povinné ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. Typ vozu byl vybrán proto, že je typickým zástupcem vozů, které používají české domácnosti. Pojištění zahrnutá do POVIndexu obsahují nejběžnější možné krytí. Pojištění dostupná na trhu ale nemají úplně identický rozsah krytí. Vždy je potřeba posuzovat nejenom cenu, ale také rozsah benefitů (zejména asistenčních služeb) ve vztahu k potřebám řidiče (Jak moc jezdí? Jaké vzdálenosti? Jak si představuje servis od pojišťovny v případě nehody?). Rozdíly v pojištěních jsou například v limitech pro opravu na místě, v limitech pro vzdálenost hrazeného odtahu, případně v možnostech náhradního vozidla.


Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting Index hypotečních úvěrů). Více informací najdete též na webu https://www.bcas.cz/onas/pro-media/.

Kontakt pro média:

Michaela Sahulová

Specialistka PR a externí komunikace

Mobil: +420 731 538 373, e-mail: michaela.sahulova@bcas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2024Proč platíme stále vyšší cenu za povinné ručení? Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
31.01.2023Ceny povinného ručení v lednu lehce vzrostly - BC POVIndex Broker Consulting (Broker Consulting)
18.10.2022Ceny povinného ručení v září vzrostly Broker Consulting (Broker Consulting)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688