ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.05.2023 17:32:59

EU letos v létě zdvojnásobí hasičskou flotilu rescEU - Přírodní požáry

Komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič dnes v návaznosti na projev předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové o stavu Unie v září loňského roku oznámil, že v rámci příprav na letošní sezónu lesních požárů bude zajištěno zdvojnásobení leteckého hasičského sboru rescEU. Učinil tak při příležitosti 10. výročí založení Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události.

Složení hasičské flotily rescEU v roce 2023

  • V rámci rezervy protipožárních letadel flotily rescEU dává 10 členských států k dispozici celkem 24 letadel a 4 vrtulníky:
    • Chorvatsko: 2 středně velká protipožární letadla
    • Kypr: 2 lehká letadla
    • Česko: 2 vrtulníky
    • Francie: 2 středně velká protipožární letadla a 1 vrtulník
    • Německo: 2 lehká letadla
    • Řecko: 2 středně velká protipožární letadla, 2 lehká letadla a 1 vrtulník
    • Itálie: 2 středně velká protipožární letadla a 2 lehká letadla
    • Portugalsko: 2 lehká letadla
    • Španělsko: 2 středně velká protipožární letadla
    • Švédsko: 4 lehká letadla

Preventivní a monitorovací opatření

Komise vzala na vědomí výzvy ministrů zemí EU i Evropského parlamentu a v roce 2022 vypracovala akční plán prevence přírodních požárů. Ten se zaměřuje na tři cíle: 1) zlepšování správní kapacity, 2) prohlubování znalostí problematiky, 3) navyšování investic do opatření zaměřených na předcházení přírodním požárům.

V rámci uvedeného akčního plánu dnes EU zavádí i novou metodiku posuzování vzájemného hodnocení v oblasti přírodních požárů. Tento nový nástroj pomáhá zemím vyhodnotit, do jaké míry jsou schopny přírodním požárům předcházet a připravit se na ně. Zároveň evropské země motivuje k tomu, aby vzájemně sdílely osvědčené postupy, a to v rámci mechanismu civilní ochrany EU.

Kromě toho bude v rámci Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události založen podpůrný tým pro problematiku přírodních požárů, který má za úkol v téměř reálném čase sledovat a analyzovat vždy od poloviny června do poloviny září situaci a vývoj přírodních požárů.

Souvislosti

Opatření v oblasti prevence přírodních požárů, připravenosti a reakce na ně souvisejí se záchranou lidských životů, se zachováním živobytí obyvatel postižených oblastí a s ochranou životního prostředí. Proto je nezbytné mít k dispozici zkušené odborníky na problematiku přírodních požárů, dobře vyškolené hasiče, příslušné informační technologie a dostatečné prostředky pro řešení konkrétních situací.

EU se stará o to, aby byl zajištěn koordinovaný přístup k prevenci přírodních požárů, k přípravě na ně i k jejich odstranění v případě, že daný členský nemá kapacitu na to, aby situaci vyřešil sám. Pokud země není schopna čelit rozsahu mimořádné události, může požádat o pomoc prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU. Jakmile dojde k aktivaci uvedeného mechanismu, začne Středisko EU pro koordinaci odezvy na mimořádné události koordinovat kroky jednotlivých zemí i finanční prostředky, které členské státy EU a dalších devět zúčastněných zemí z vlastní vůle poskytly. Kromě toho vytvořila EU i Evropský soubor civilní ochrany, který soustředí kritické množství bezprostředně dostupných kapacit civilní ochrany a umožňuje silnou, soudržnou kolektivní reakci na nastalou situaci. Pokud by si mimořádná událost vyžadovala v zájmu záchrany lidských životů další nezbytnou pomoc, je k dispozici hasičská rezerva rescEU, jež zajišťuje dodatečné kapacity pro zvládání katastrof v Evropě. Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události sleduje vývoj přírodních požárů za podpory systémů včasného varování, jako je Evropský systém informací o lesních požárech. Podrobná data o situaci získaná z vesmíru pak pozemním operacím poskytuje služba satelitního mapování v rámci evropského programu Copernicus pro podporu krizového řízení.

Další informace

Otázky a odpovědi k problematice přírodních požárů: příprava EU v roce 2023

Infopřehled o přípravě EU na sezónu přírodních požárů v roce 2023

Přírodní požáry

rescEU

Mechanismus civilní ochrany EU

Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události

Program vzájemného hodnocení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688