Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  29.05.2023 14:12:11

Posílení obrany proti kybernetickým hrozbám je nutnost, shodla se Rada EU

Ministři obrany zemí EU se na jednání Rady pro zahraniční věci v úterý 23. května shodli na záměru posílit kybernetickou bezpečnost Evropské unie a její obranu proti nepřátelskému chování v kyberprostoru. Zásadní nástroje má představovat navyšování investic, rozvoj technologického výzkumu a posílení spolupráce členských států. K podpoře sdílené kybernetické obrany má v budoucnu dopomoci také zřízení nového koordinačního střediska EU pro kybernetickou obranu.

Důraz na nutnost nadále posilovat odolnost členských států proti kybernetickým hrozbám přichází v období stávající ruské agrese na Ukrajině. Návrat války na evropský kontinent přinesl rostoucí počty kybernetických útoků zaměřených nejen na vojenské cíle, ale i kritickou civilní infrastrukturu v EU. Nebezpečné a zlovolné chování v kyberprostoru v posledních letech zintenzivnilo, přičemž přichází ze strany státních i nestátních aktérů, zejména však ze zemí s vládnoucími autoritářskými režimy. Ty se pak pokoušejí zpochybnit a destabilizovat mezinárodní systém pravidel zavedených pro sdílený virtuální prostor. Rada EU vnímá dané skutečnosti jako varovný signál, a proto zdůrazňuje právo EU a členských států na hájení svých zájmů, a to i v prostoru nejnovějších telekomunikačních technologií.

Zkušenosti z minulých let ukazují, že kybernetické útoky mívají velmi často přeshraniční charakter, kdy jsou cíleny nejen na jednotlivé státy, ale mohou postihnout i několik členských zemí najednou s úmyslem poškodit ekonomiku, kritické civilní objekty či demokratickou společnost. Stále častější jsou také útoky na státní instituce v obdobích krizových situací a voleb či případy kybernetické špionáže. EU v tomto směru apeluje na členské státy, aby postupně snižovaly svou strategickou závislost na špičkových technologiích mimoevropských dodavatelů a zasazovaly se o rozvoj vlastních schopností umožňujících provádět operace kybernetické obrany k zabezpečení obranného ekosystému EU.

Rada uvítala návrh na zřízení nového koordinačního střediska EU pro kybernetickou obranu, jež má zajistit zlepšení bezpečnostní koordinace a informovanosti o situaci, a to například u velitelů vojenských operací či misí EU, čímž by mělo dojít k posílení řídící struktury EU. Činnost koordinačního střediska se bude soustředit nejen na ochranu před kybernetickými útoky, ale i včasnou detekci potenciálních hrozeb, jejich odhalování a případné odstrašování. V tomto ohledu je rovněž třeba zvýšit investice do výzkumu a posílení evropské technologické a průmyslové obranné základny.

Evropská unie plánuje udržovat dialog s mezinárodními partnery a organizacemi, přičemž zásadní význam má nadále strategické partnerství s NATO, jehož záměrem je podniknutí dalších kroků k vypracování jednotných postupů při společném řešení hrozeb. Předpokládaný vývoj a pokrok v provádění obranné strategie bude průběžně monitorován a jeho závěry budou pravidelně předkládány Radě EU ve výroční zprávě.

Zdroj: eeas.europa.eu, Rada EU
Foto: Unsplash

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688