OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  15.05.2023 12:00:00

Švýcarský parlament schválil reformu penzijních pokladen

 Švýcarský parlament schválil reformu penzijních pokladen
15.5.2023 Zahraničí

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byla publikována informace o tom, že švýcarský parlament schválil reformu penzijních pokladen. Úprava paramentů penzijního systému naráží na odpor či nesouhlas části veřejnosti v řadě evropských zemí. Z tohoto pohledu může být přínosná i nedávná zkušenost ze Švýcarska, i když se v tomto případě nejedná o veřejný penzijní systém, ale o penzijní pokladny.

Spolkový úřad pro sociální pojištění specifikuje cíle reformy takto:

  • posílit financování 2. pilíře,
  • udržet celkově úroveň plnění,
  • zlepšit zajištění osob zaměstnaných na částečný úvazek, a to obzvláště žen.[1]

Podle VWH má daná reforma za cíl správně nastavit zaměstnaneckou péči pro budoucnost. Důvody spočívají především v tom, že penzijní pokladny kvůli stárnutí společnosti musely vynakládat více peněž na financování běžných penzí oproti tomu, co bylo dříve zaměstnavateli a zaměstnanci našetřeno. To prý vede k přerozdělování od výdělečně činných osob na generaci důchodců.

Proto má po snížení konverzní sazby 15 ročníků, část přechodné generace obdržet příplatek k penzi z titulu zaměstnanecké péče (pojištění), a to pro celou dobu života. Mohla by z toho profitovat zhruba polovina této generace. V praxi to znamená, že ten, kdo při nástupu do důchodu disponuje finančními prostředky na stáří ve výši 215 000 CHF nebo méně, by měl mít nárok na plný příplatek. Pokud se finanční prostředky na stáří pohybují v rozmezí 215 000 – 430 000 CHF, tak podle reformy se má příplatek snižovat. Kdo bude mít k dispozici ještě více peněz, neobdrží žádnou kompenzaci.

Dále se v článku uvádí, že švýcarský parlament se sjednotil rovněž na nové hranici pro vstup do zaměstnanecké péče. Doposud musel být každý zaměstnanec s ročním příjmem 22 050 CHF přijat do penzijní pokladny. Nyní byl vyměřovací limit, pokud jde o roční plat, snížen na 19 845 CHF.

Švýcarští pojistitelé spatřují v reformě kompromis, který byl schopen se opřít o většinu. Díky reformě se 2. pilíř přizpůsobuje změněným společenským a hospodářským rámcovým podmínkám. Pojistitelé přitom oceňují snížení přemrštěné konverzní sazby z 6,8 % na 6 %, což redukuje nežádoucí přerozdělování od výdělečně činných osob na osoby pobírající penzi. Celkově hodnotí Švýcarský svaz pojišťoven reformní balíček jako vyvážený a realizovatelný za přijatelné náklady.


[1] https://versicherungswirtschaft-heute.de/politik-und-regulierung/2023-03-20/schweizer-nationalrat-billigt-umstrittene-pensionskassenreform/

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688