Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  12.05.2023 17:51:57

Příští týden se investoři zaměří na doznívající výsledkovou sezónu za 1Q23 na obou stranách Atlantiku; makročísel bude málo

Uplynulý týden byl poměrně klidný a investoři sledovali pokračující výsledkovou sezónu. Ta pokračovala nadále v relativně lepším vyznění, než trh očekával. Sice se finální pokles čistého zisku na akcii v rámci indexu S&P 500 posunul na téměř -4,0 %, ale stále to není před zahájením sezóny odhadovaných -6,6 % r/r. Bylo patrné, že i investoři si brali v uplynulém týdnu pomyslné volno a bez výraznějšího trendu se akcie za týden téměř neposunuly.

USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden na -0,3 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila beze změny t/t. Domácí index PX šel ve zkráceném týdnu tentokrát proti proudu v negativním slova smyslu, když výsledková sezóna pomohla posunout úroveň o 1,4 % níže na 1371,7 bodu.

Společnosti na BCPP

ČEZ zveřejnil za 1Q23 provozní zisk EBITDA ve výši 32,5 (-11 % r/r) vs. oček. 36 mld. . Meziroční pokles jde na vrub odvodům z nadměrných tržeb a mimořádně silným výsledkem z tradingu v loňském roce, který se letos neopakoval. Management snížil výhled na rozpětí letošního provozního zisku EBITDA na 105-115 z původních 105-125 mld. a zúžil výhled na očištěný čistý zisk na 33-37 z původních 30-40 mld. . Představenstvo navrhuje vyplatit hrubou dividendu ve výši 117 /akcii (9,6% hrubý div. výnos) a ministerstvo financí údajně nebude požadovat úpravu na nadcházející valné hromadě. Titul zakončil týden na 1208 (+0,8 % t/t).

Komerční banka sice zveřejnila čistý zisk ve výši 3,56 (+1,0 % r/r) vs. oček. 3,3 mld. , ale hlavním důvodem byly opravné položky, které byly výrazně kladné (+432 mil. ) oproti očekávané ztrátě (-285 mil. ). Provozní úroveň pak výrazně zaostala za očekáváním 3,95 (-16 % r/r) vs. oček. 4,37 mld. kvůli rostoucím tlakům na úrokovou marži (dražší financování). Management rovněž mírně celkově snížil výhled na celý rok. Akcie zakončila páteční seanci na 663,5 (-4,0 % t/t).

Společnost CTP, která investuje do logistických ploch, zveřejnila hosp. výsledky za 1Q23. Čistý nájemní výnos vzrostl meziročně o 21,9 % na 130,7 mil. EUR, přičemž na srovnatelném základě bez nových akvizic byl růst 7,8 %. Přecenění investičního portfolia dosáhlo +208 mil. EUR. Čistý zisk podle metodiky EPRA vzrostl o 32,1 % r/r na 78,3 mil. EUR (0,18 EUR na akcii). Čistá hodnota aktiv na akcii vzrostla na 14,44 EUR (13,81 EUR na konci roku 2022), tj. akcie se nyní obchoduje s cca 20% diskontem vůči čisté hodnotě aktiv. Zadlužení společnosti loan-to-value (LTV) činilo 45,9 %, v souladu s politikou firmy 40 – 45 %. Management dále potvrdil celoroční výhled, který počítá se ziskem na akcii (dle EPRA) ve výši 0,72 EUR a výplatu 70-80 % čistého zisku formou dividendy. Titul zakončil páteční seanci na 282,6 (+2,0 % t/t).

Společnost Pale Fire Capital zveřejnila certifikát LTV, v němž auditor informuje o výši závazků z emise dluhopisů 5,75/2026 relativně k ocenění podílů, které Pale Fire drží ve vybraných společnostech. LTV dosáhlo k 31. 12. 2022 výše 26,00 %, což je s rezervou pod maximem 50 %, které stanuje kovenant k dluhopisům, a také pod předchozím LTV z 30. 6. 2022 ve výši 37,05 %. Do valuace byly zařazeny podíly Pale Fire Capital ve společnostech Acond, Aukro, Coweo Technologies, Uptime Robot, VirtualTraining a podíl v podfondu Pale Fire Core podfond. Jedinou investicí tohoto podfondu je zhruba 22% podíl v americké společnosti Groupon. Auditor doplnil, že pokud by se vzal v potaz výrazný propad tržní kapitalizace Grouponu od začátku roku, a to konkrétně k datu 17. 4. 2023, poměr LTV by vzrostl na 28,32 %. Šlo by tedy jen o mírný nárůst a LTV by bylo stále bezpečně pod limitem daným kovenantem. Zprávu považujeme za pozitivní pro dluhopisy Pale Fire Capital, neboť ukazuje vysoké krytí dluhu hodnotou podílů ve vybraných společnostech a také nízkou citlivost celkové hodnoty na pohyby v tržní ceně společnosti Groupon.

Skupina EPH v minulém roce více jak ztrojnásobila čistý zisk na 3,8 mld. EUR. Celkové tržby byly meziročně vyšší o 96 % na úrovni 37,1 mld. EUR a provozní zisk EBITDA o 90 % r/r na úrovni 4,3 mld. EUR. Za výrazným růstem stojí převážně EP Power Europe, která těží z vysokých cen energií. EBITDA v této části skupiny vzrostla na 2,9 mld. EUR (1 mld. v roce 2021), nicméně 12% růst provozního zisku EBITDA reportovala i druhá nevýznamnější větev skupiny, tedy EP Infrastructure. Zadlužení společnosti (čistý dluh k EBITDA) výrazně kleslo na 1,1x (2,0x na konci roku 2021). Společnost dále oznámila, že v rámci urychlení odklonu společnosti od uhlí vyčlení některá aktiva, která má v úmyslu postupně ukončovat, do sesterské společnosti EP Energy Transition (EPET). Skupina EPH podle našeho názoru představila velmi silná čísla, což spolu s dalším poklesem zadlužení a definovanou strategií odklonu od emisních aktiv vnímáme pozitivně.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (498 , +3,8 % t/t). Valná hromada mimo jiné schválila rozšířené pásmo (1-1000 Kč vs. dříve 500-1000 Kč/akcii) pro nadcházející úpis akcií v rámci dne trhu START. Akcie se v poslední době obchoduje pouze technicky v očekávání navýšení kapitálu. Naopak nejvíce klesajícím titulem mimo PMČR (16460 , -7,5 % t/t), které se obchodovalo bez nároku na hrubou dividendu byly akcie Komerční banky (-4,0 % t/t na 663,5 ). Komerční banka zveřejnila horší než očekávanou provozní úroveň, kde je znát, že rostoucí náklady financování tlačí na čistou úrokovou marži více než trh projektoval. Banka současně mírně snížila výhled na celý rok.

Výhled na příští týden

Nadcházející týden by se měl odehrát v relativně poklidném tempu. Investoři se zaměří na postupně dokončující výsledkovou sezónu za 1Q23 na obou stranách Atlantiku. Ta by již neměla přinést výraznější překvapení a dokončit svoje relativně pozitivní vyznění. Následující dny by měly být chudší i na makroekonomická data, a tak bychom celkově očekávali nevýrazný vývoj rizikových aktiv.

Technicky připomeneme, že se budou akcie Erste Group v pondělí naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 1,9 EUR/akcii (6,1% hrubý div. výnos).

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní maloobchodní tržby za duben (oček. +0,7 po -0,6 % m/m) a průmyslovou produkci za duben (oček. 0,0 po +0,4 % m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly vykázat pokles v obou segmentech. V Číně se zaměříme na úterní maloobchodní tržby za duben (oček. 22,0 po 10,6 % r/r) a průmyslovou produkci za duben (oček. 10,8 po +3,9 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688