Věra Stárová (GfK-Praha)
Cestování  |  10.07.2003 08:48:36

Nejoblíbenější země pro trávení dovolené v Evropě

Aktuální výsledky studie provedené společností GfK EURO BUS

Norimberk, 25. června 2003 - Slunce, pláže, krajina a příroda, umění, kultura a historie - to jsou společné znaky tří nejoblíbenějších zemí v Evropě, co se dovolené týče: Itálie, Španělska a Francie. Tento závěr vyplynul z reprezentativního dotazování společnosti GfK EURO BUSâ, provedeného ve dvanácti zemích Evropy a v USA.

O takový výsledek se zasloužily různé důvody. Přirozeně tu hraje rozhodující roli klima, zaručené počasí, horké léto se sluncem, pláže a moře. Ale je to též příroda, krajina i umění, kultura a historie dané země, která přitahuje turisty. Touha poznávat země i její obyvatele je dalším důležitým aspektem.

Němce láká sluníčko

Málokoho překvapí, že pro Němce jsou nejlákavějšími zeměmi pro trávení dovolené ty, které se nacházejí na jihu Evropy a kde si mohou užívat horkého slunce. Pokud se jich zeptáte, ve které evropské zemi by nejraději strávili deset dní dovolené, uvádí každý šestý Španělsko a každý osmý Itálii. Asi deset procent Němců by si svou dovolenou rádi užilo v alpské zemi, jakou je Rakousko. Dalšími oblíbenými zeměmi pro trávení dovolené jsou Řecko a Francie, Nizozemsko, Portugalsko, ale též Turecko a Irsko - které ovšem již značně zaostávají za první nejpreferovanější skupinou.

Proč jsou tyto země u Němců tak oblíbené? Více než polovina Němců odpověděla, že je pro ně rozhodující klima, slunce, pláže spolu s přírodou a krajinou. Naproti tomu umění, kultura a historie u nich hrají menší roli než u jiných Evropanů. Typičtí Němci se o dovolené chtějí hlavně zotavit a uvolnit se. Tím se Němci stejně jako Rakušané výrazně liší od evropského průměru.

Občané jiných evropských zemí nemají ani zdaleka tak jasné preference. Pro ně jsou důležité i takové aspekty, jako například milí, přátelští lidé, kultura a gastronomie, zvídavost a také skutečnost, že už tam víckrát pobývali.

Německo - cíl dovolené?

Německo, jako země vhodná pro trávení dovolené je z pohledu Evropanů zařazována do lepšího středu.

Nejvyhledávanější je Německo pro lidi z Ruské federace. V této zemi by pak dovolenou trávil nejraději každý desátý Rus. Ovšem největší přízni se u Rusů těší v procentuálním vyjádření Francie - 15 %. Ruské rekreanty přitahuje do Německa a Francie chuť cestovat, ale i umění, kultura a historie.

Poláci, Portugalci, Američané a Nizozemci dávají Německu rovněž dobré známky, ovšem jako země vhodná pro trávení dovolené, nezískává u žádné z těchto národností nejvyšší ocenění.

Američané mají nejraději Anglii

Zatímco Evropané by převážně trávili dovolenou v Itálii, Francii a Španělsku, dává čtvrtina Američanů přednost Velké Británii. Vadí-li pak někomu počasí na ostrově, jezdí nejraději do Itálie. Třetí příčku na žebříčku nejpopulárnějších zemí pro trávení dovolené pak zaujímají Francie a Německo, ale již se značným odstupem za Británií a Itálií.

Více než polovina Američanů považuje za pozitivní atributy dovolené přírodu a krajinu, umění, kulturu a historii. Podniknou-li pak Američané namáhavou cestu do Evropy, cestují do zemí, které ještě neznají. Klima, slunce a pláže přitom podle očekávání hrají podružnou roli.

O studii

Tyto a další výsledky studie o nejoblíbenějších zemích Evropy, jakožto cílech dovolené převážně pro Němc, byly zjištěny v rámci šetření provedeném společností GfK EURO BUSâ-Network. Každá ze 13 zúčastněných dceřiných společností GfK provedla ve vlastní zemi studii přibližně mezi 1 000 reprezentativně vybranými respondenty. Dotazování se uskutečnilo formou telefonického nebo osobního rozhovoru. Celkový vzorek činil 14 399 dotázaných a zahrnoval tyto země: Rakousko, Belgii, Francii, Německo, Itálii, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rusko, Španělsko, Švédsko, Velkou Británii a USA.

Další informace: Peggy Zirnstein, Christiane Ender, GfK Omnibusforschung,
tel. +49 911-395 2998/+49 911-338486,
e-mail: peggy.zirnstein@gfk.de, christiane.ender@gfk.de.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688