Redakce (Bydlet.cz)
Stavební spoření  |  12.05.2023 14:43:57

Státní podpora pro stavební spoření se sníží o polovinu. Dramatické snížení poptávky se neočekává

Zdroj: Pixabay

Ačkoliv byl minulý rok z pohledu zájmu Čechů o stavební spoření rekordní, v posledních několika měsících zaznamenaly banky jeho pokles. Za tímto úbytkem stojí z velké části vládní debata, která proběhla ohledně stavebního spoření, kdy kabinet nejprve zvažoval úplné zrušení státní podpory. Nyní se vláda rozhodla k jejímu snížení z 2 000 korun na polovinu. Úvěry ze stavebního spoření se navíc budou poskytovat zejména na opatření pro snížení energetické náročnosti bydlení.

Státní podpora pro stavební spoření se sníží z 2 000 korun ročně na 1 000. Změna se přitom bude týkat jak nových, tak existujících smluv. „Tento krok vnímáme v kontextu nutnosti konsolidovat veřejné finance jako kompromis, kdy každá položka státního rozpočtu byla podrobena diskuzi. Vnímáme však také jasný signál vlády, že stavební spoření podporuje a chce ho dále rozvíjet, primárně na straně levných a dostupných úvěrů, které by měly pomoci českým domácnostem v rámci financování energeticky úsporných opatření. Ve spolupráci s vládou a vládními organizacemi chce sektor stavebních spořitelen přijít s produkty, které v tomto pomohou,“ komentoval tento krok místopředseda představenstva MONETA Stavební Spořitelny Petr Toman.

Dle Tomana může v aktuálním prostředí úrokových sazeb, kdy jsou na trhu spořicí produkty s úrokovou sazbou kolem 5 až 6 %, dojít krátkodobě k poklesu zájmu klientů, protože zhodnocení stavebního spoření bude s novou výší podpory cca na úrovni 4,5 až 5 %. „Nicméně neočekáváme dramatický pokles poptávky, a to právě kvůli již zmíněným levným a dostupným úvěrům a také dlouhodobé stabilitě výnosu produktu, protože stále platí a platit bude, že si klient se stavebním spořením kupuje také opci na levný a dostupný úvěr, který může využít pro zvelebení vlastního bydlení,“ dodává Toman.

Právě obliba úvěru ze stavebního spoření se projevuje i na jeho nárůstu. Například Moneta Money Bank zaznamenala v meziročním porovnání roku 2021 a 2022 dvojnásobný nárůst počtů úvěrů ze stavebního spoření. V rámci finančního objemu se jedná o přibližně trojnásobný přírůstek.

Pro mnoho lidí je úvěr ze stavebného spoření ideální cestou, jak zaplatit náklady na renovace, které sníží energetickou náročnost bydlení. Jedinec si zároveň zvýší svůj komfort a hodnotu nemovitosti a navíc významně sníží i její náklady. „V dnešní době hledá většina jednotlivců i firem cestu, jak dosáhnout alespoň částečně energetické soběstačnosti. Velký zájem je především o alternativní způsoby vytápění, jako jsou solární panely či tepelná čerpadla, jejichž pořízení vede k energetickým úsporám. Vesměs lze říci, že největší potenciál úspor je u starších budov se staršími technologiemi, ale zaměříme-li se na drobné detaily, lze i u moderních budov nalézt úspory v řádech procent,“ řekl Ondřej Pěnička, ředitel divize Facility management společnosti M2C. Jak navíc ukázala analýza České bankovní asociace a společnosti SolarPower Europe, právě investice do fotovoltaiky či tepelného čerpadla přináší významné úspory. Evropské domácnosti s fotovoltaickými panely a tepelnými čerpadly ušetřily v roce 2022 na účtech za energie 62 až 84 %.

Stavební spoření je pro mnohé lidi atraktivní, jelikož patří ke konzervativnějším způsobům spoření. K přidělení úvěru je potřeba naspořit 40 až 50 % z cílové částky. V případě, že je však tato podmínka splněná, je úvěr vhodnou cestou, jak náklady na rekonstrukci domu zaplatit. Zájem o úvěry na rekonstrukce od stavebních spořitelen je navíc dán i tím, že klient může získat několik set tisíc korun s dlouhou splatností a bez zajištění zástavním právem k nemovitosti. Splatnost úvěru pak může být až 25 let s možností snížení daňového základu u daně z příjmu. V tom se mu nevyrovnají hypotéky ani spotřebitelské úvěry.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688