Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.05.2023 16:32:05

„Ideální“ konec cyklu zvedání sazeb

O takzvané Německé historické škole se dnes už téměř nehovoří, ovšem na finančních trzích je dolování historických dat a zkušeností naprosto běžným jevem. Ve výsledku tak často slyšíme a čteme názory, které jsou nějakou směsicí historických indukcí na straně jedné a dedukcí založených na modelech na straně druhé. Co by tato směs napovídala o ideálním konci cyklu zvedání sazeb? Tedy ideálním pro akcie.

1. Akcie, sazby inflace: U akcií na konci cyklu zvedání sazeb je dobré si při historických pohledech dávat pozor, kam hledíme. Pohled na posledních pár desetiletí totiž ukazuje, že akcie po posledním zvednutí sazeb připisují většinou zisky. Pokud ale do pozorování zahrneme i časově vzdálenější období, kdy po posledním zvednutí sazeb přetrvávaly vyšší inflační tlaky, ukáže se opačný jev – akcie mají tendenci ztrácet. Klíčová otázka by pak samozřejmě zněla, jak to s inflací bude vypadat na konci cyklu současného.
Pokud bychom se domnívali, že Fed již se zvedáním přestal, či přestane v červnu, tak těžko tvrdit, že inflace je a bude tou dobou na nějakých nízkých úrovních. Fed by i přesto přestal zvedat sazby zřejmě jen v silném domnění, že zpoždění hlavního efektu utahování je docela velké a plně se ještě projeví. I tak - pokud by držely rýmy historie akcie by v prostředí vyšší inflace z konce zvedání sazeb nadšeny být neměly. Alternativní scénář by pak počítal s tím, že konec růstu sazeb zase tak blízko není a nastane až ve chvíli, kdy se inflace výrazně přiblíží k 2 %.
Ve výsledku tak máme z uvedeného historického pohledu (!) u obou scénářů stejný závěr – dlouhodobější rally zatím spíše ne, čeká se na větší pokles inflace. Odchylku od historie si dovedu představit třeba v případě, že by inflace sice byla stále vysoká, ale panovalo by velmi silné a rozšířené přesvědčení o jejím dalším znatelném poklesu.

2 . Sazby, recese a akcie: Výše uvedené jsem zakládal na analýze Bank of America, která poukazovala na onen velký rozdíl v návratnosti akcií v závislosti na inflačním prostředí. Následující graf od Oxford Economics se zase zaměřuje na rozdílná prostředí z hlediska ekonomické aktivity. Pointa je jednoduchá – čím více se situace kloní k hlubší recesi, o to horší je několikaměsíční návratnost akcií po posledním zvednutí sazeb. Po roce je ale návratnost ve všech případech v plusu:
1
Zdroj: Twitter
3 . Suma sumárum a načasování konce cyklu: Vše tak můžeme shrnout do celkem intuitivního závěru: : Pokud po posledním zvednutí sazeb nepanuje přívětivé ekonomické prostředí růstu a nízké inflace, akcie se z konce zvedání sazeb v minulosti moc neradovaly. Takový pohled nemusí být v rozporu ani s modelovými dedukcemi.
Co ono načasování konce cyklu zvedání sazeb? Jak je známo, trhy s futures už nějakou dobu počítají s tím, že letos nejenom skončí zvedání sazeb, ale ty dokonce půjdou znatelně dolů. K tomu se skepticky vyjadřuje řada ekonomů (tedy hlavně k té druhé části). Ale ne všichni – viz následující predikce od Wells Fargo. Moc si ale nedovedu představit, že by k takovému scénáři došlo za rostoucí ekonomické aktivity. Přání poklesu sazeb tak může být příkladem onoho „dávat pozor na to, co si přejeme“ – viz druhý graf.
2
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688