mmr.cz (MMR)
Zákony a právo  |  09.05.2023 20:13:32

Senátoři budou ve středu hlasovat o novelách stavebního zákona a zakázkového zákona

Senát bude rozhodovat, jestli zachování stavebních úřadů v obcích stanoví zákon, nebo vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj. Výbory hospodářský a pro územní rozvoj senátorům doporučily přijetí novely stavebního zákona beze změn. O možných úpravách budou jednat i v případě novely zákona o zadávání veřejných zakázek. MMR se negativně staví především k možnému rychlému navýšení limitů u zakázek malého rozsahu bez vyhodnocení dat a nastavení pravidel.

"Otázce zvýšení limitů se MMR věnuje v rámci pracovní skupiny, která má za cíl vyhodnotit data z trhu těchto zakázek. Má také navrhnout řešení, které se zaměří nejen na samotné zvýšení limitů, ale i na nastavení podlimitního režimu. Tento tým připravuje také související metodiku pro menší zadavatele. Řešení celé situace rychlým pozměňovacím návrhem bez ohledu na data je podle mě nesystémové,“ prohlásil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Pozměňovací návrh počítá s navýšením limitu na zakázky malého rozsahu, u kterých není potřeba vypisovat otevřené výběrové řízení, ze dvou na tři miliony korun v případě dodávek nebo služeb. U stavebních prací by se limit zvýšil ze současných šesti na devět milionů korun. Předkladatel návrhu to zdůvodnil vysokou mírou inflace v uplynulých letech, kterou by vyšší limity zohlednily. Podle MMR by navýšení omezení pro zakázky malého rozsahu bez předešlého vhodného nastavení pravidel a dohledu zvětšilo prostor pro korupci. Navíc limity by se dostaly na úroveň, která nemá v EU obdoby. Resort v tomto ohledu podpořila také Rekonstrukce státu a další protikorupční organizace.

Cílem novely zakázkového zákona je mimo jiné zjednodušit a zlevnit proces vypisování veřejných zakázek. Stát získá díky možnosti vystupovat jako jeden celek lepší vyjednávací pozici s dodavateli a nebude za stejnou službu platit několikrát jako dosud. Novela umožní sdílet know-how mezi resorty – to zatím bylo možné jen prostřednictvím různých výjimek. Významně to ovlivní hlavně pokračující digitalizaci státní správy například v oblasti cloudových řešení nebo kybernetické bezpečnosti.

Novela také uvádí zákon o zadávání veřejných zakázek do souladu s unijním právem, vyjasňuje pravidla a celkově zvyšuje srozumitelnost normy. Zároveň snižuje administrativní zátěž například prostřednictvím digitalizace, zadavatel bude mít právo poskytnout ÚOHS dokumentaci o zadávacím řízení prostřednictvím elektronického nástroje namísto zasílání fyzických dokumentů.

Novela stavebního zákona má mimo jiné zabránit vzniku Nejvyššího stavebního úřadu. O nových stavbách se i nadále bude rozhodovat v místech, kde vznikají. Podle Ústavně-právního výboru by měl stavební úřady v obcích zachovat zákon. Kritici namítají, že pouhá vyhláška by MMR umožnila počty úřadů výrazně omezovat. Další senátní výbory doporučily přijetí novely bez úprav.

Senátoři budou ve středu hlasovat o novelách stavebního zákona a zakázkového zákona
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688