Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.05.2023 16:29:18

Centrální banky tento týden nepřekvapily (Komentář)

Fed ve středu dle očekávání zvýšil úrokové sazby o 25 bb na 5,00-5,25 %. Doprovodná tisková zpráva naznačila možný konec cyklu zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. To podpořila i tisková konference guvernéra J. Powella, byť definitivní rozhodnutí o pauze nebylo přijato. Stres v tamním bankovním sektoru a s tím spojené přísnější úvěrové podmínky budou podle Powella jedním ze stěžejných bodů pro další rozhodování. Šéf Fedu se však vzhledem k pouze pozvolnému poklesu inflace vymezil vůči tržnímu očekávání snižování sazeb v letošním roce. Data z amerického trhu práce dnes potvrdila, že jeho napětí zůstává značné. Počet nových pracovních míst v dubnu dosáhl 253 tis. (konsenzus přitom činil pouze185 tis.). Míra nezaměstnanosti naproti očekávanému nárůstu o 0,1 pb na 3,6 % naopak poklesla na 3,4 %. I proto nadále očekáváme, že snižování sazeb v USA do konce letošního roku pravděpodobně nebude na pořadu dne, úrokové sazby však již z našeho pohledu dosáhly svého vrcholu.

ECB zařadila nižší stupeň, cyklus utahování ale nekončí. Ve čtvrtek centrální banka rozhodla o zvýšení úrokových sazeb o 25 bb. Depozitní sazba tak po zasedání činí 3,25 %. Šéfka ECB Lagardeová na tiskové konferenci uvedla, že současný cyklus zvyšování úrokových sazeb ještě pravděpodobně není u konce. Rizika poslední prognózy inflace ECB vnímá jako vychýlená výrazně směrem nahoru. Jednoznačný závazek ohledně velikosti dalšího kroku, jeho časování nebo terminální sazby však nezazněl. Na zasedání bylo také rozhodnuto o ukončení reinvestic maturujících instrumentů z APP od letošního července. Vzhledem k naší prognóze inflace stále očekáváme, že ECB v současném cyklu zvýší sazby ještě třikrát. Klíčová depozitní sazba by tak podle nás měla vrcholit v září na 4 %. Z hlediska makroekonomických dat dynamika spotřebitelských cen v eurozóně zhruba v souladu s očekáváním zpomalila na 0,7 % m/m (7,0 % y/y). Německé tovární objednávky však přinesly v závěru týdne zklamání, meziměsíčně totiž v březnu poklesly o výrazných 10,7 %. Konsenzus přitom počítal pouze s -2,3 %.

Ani ČNB nepřekvapila, když ve středu znovu ponechala úrokové sazby beze změny, byť tentokráte po zvýšení sazeb volali již tři členové. Podle slov guvernéra A. Michla většina bankovní rady preferuje ponechání úrokových sazeb na vyšších úrovních po delší dobu, než je konzistentní se základním scénářem nové prognózy ČNB. V té je předpokládán pokles klíčové úrokové sazby již v letošním Q3. Současně guvernér zdůraznil proinflační rizika uvolněné fiskální politiky (přestože na čtvrtečním setkání s analytiky zaznělo, že zamýšlená konsolidace není součástí základního scénáře ČNB), zvýšených inflačních očekávání a silného mzdového růstu (více zde: https://bit.ly/CNB_May23_CZ). Data z domácí ekonomiky v tomto týdnu celkově mírně zklamala. HDP sice podle bleskového odhadu v Q1 23 vzrostl mezičtvrtletně o 0,1 %, což byl i tržní konsenzus (více zde: https://bit.ly/3Hr1q2g). Za očekáváními ale zaostaly březnové maloobchodní tržby (více zde: https://bit.ly/3HKoMjj) i dubnový PMI ve zpracovatelském průmyslu (více zde: https://bit.ly/417HKY6). Státní rozpočet pak skončil ke konci dubna v deficitu 200 mld. CZK (více zde: https://bit.ly/3Volisl).

Americký dolar dnes ztráty v páru s eurem z první poloviny týdne po silných datech z amerického trhu práce umazal. V mezitýdenním srovnání se pohyboval v nepatrném zisku ve výši zhruba 0,1 % (1,10 USD/EUR). Úspěšný týden má za sebou s podporou těsného hlasování o sazbách v ČNB česká koruna, která si za tento týden připsala k euru 0,5 % a znovu testovala hladinu 23,4 CZK/EUR.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:27  Spanish retails sales much lower than expected X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

22.03.2024Týdnu dominovala zasedání centrálních bank (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.02.2023Týden na finančních trzích v režii centrálních bank je u konce (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688