OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.04.2023 13:04:18

Odškodnění dopravní nehody: Pojistné plnění při zranění

 Odškodnění dopravní nehody: Pojistné plnění při zranění

Jak získat co nejvyšší pojistné plnění při zranění autonehodou z pojištění vozidla viníka nehody, poradí právní expert JUDr. Zbyněk Drobiš, který se dlouhodobě zabývá odškodněním obětí autonehod.

Kdo může žádat odškodnění za zranění při autonehodě

Odškodnění dopravní nehody se zraněním může řešit ten poškozený, který nebyl stanoven jako výlučný viník autonehody. Právo na odškodnění dopravní nehody zpravidla tak vzniká řidiči vozidla, spolujezdci, cyklistovi, chodci a dalším účastníkům dopravní nehody, kteří autonehodu výlučně nezavinili a utrpěli zranění následkem autonehody.

Právo na odškodnění dopravní nehody vyplývá ze zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a občanského zákoníku. Právo na odškodnění vzniká rovněž poškozenému, který utrpěl pouze lehká poranění (pohmožděniny, poranění krční páteře apod.).

V některých případech je také řešena spoluodpovědnost poškozeného, a to na příklad při situacích:

  • nepoužití přilby u cyklistů;
  • nepřipoutání bezpečnostním pásem;
  • vědomá spolujízda s nezpůsobilým řidičem, který před jízdou užil alkohol nebo jinou návykovou látku.

Řešení spoluzavinění poškozeného představuje souboj právních argumentů a předkládání rozhodnutí soudů v obdobných případech. Pokud se zraněný ocitne v této situaci, je důležité zajistit, aby pojišťovna nekrátila odškodnění ve větší míře, než je obvyklé a přípustné.

Odškodnění dopravní nehody: Přehled náhrad

Odškodnění dopravní nehody se zraněním obvykle představuje řešení řady náhrad za poškozené zdraví. Níže uvádíme nejčastěji řešení náhrady:

  • Bolestné představuje náhradu nemajetkové újmy, která bývá zpravidla uplatňována jako první. Lze ji uplatnit již po prvním lékařském ošetření nebo hospitalizaci po dopravní nehodě. K řešení odškodnění bolestného není nutné vyčkávat na ukončení pracovní neschopnosti. Výše bolestného se odvíjí od závažnosti a rozsahu poranění.
  • Náklady léčení lze žádat po jejich vynaložení. Zraněný má právo na proplacení účelně vynaložených nákladů, které mu vznikly v souvislosti s léčbou (účtenky za léky, zdravotnické pomůcky, fyzioterapii atd.)
  • Náklady cestovného do zdravotnických zařízení. Cestovné může žádat poškozený, který jel vlakem, autobusem, MHD či autem do zdravotnického zařízení.
  • Náklady péče o nesoběstačnou osobu lze žádat po skončení péče nebo po částech (pokud je péče dlouhotrvající).Poškozený není často schopen sebeobsluhy po propuštění z hospitalizace a potřebuje dopomoc rodiny.
  • Ušlý výdělek je možné odškodnit zpravidla po skončení pracovní neschopnosti. Pokud je zraněný v pracovní neschopnosti dlouhodobě, může žádat zálohu. Odškodnění je oprávněn žádat zaměstnanec i OSVČ. V rámci odškodnění ušlého výdělku OSVČ není nutné, aby měla OSVČ vystavenou formální neschopenku a byla plátcem nemocenského pojištění. V některých případech lze žádat také rentu.
  • Ztížení společenského uplatnění (odborný pojem pro trvalé následky) je možné žádat v případě, kdy má poškozený trvalé následky v souvislosti s dopravní nehodou. Ve většině případů je možné o odškodnění požádat už po roce od dopravní nehody, kdy je relativní ustálení zdravotního stavu. Odškodnění ztížení společenského uplatnění je často nejvyšší finanční kompenzací k získání (u lehkých trvalých následků se pohybuje obvykle v rozmezí od 150.000,- do 300.000,- , u středně závažných trvalých následků od 300.000,- do 600.000,- , vážných trvalých následků od 600.000,- do 1.000.000,- a velmi vážné trvalé následky jsou hodnoceny od 1 mil. do cca 25 mil. ).

Každý případ odškodnění dopravní nehody se zraněním je nutné posoudit individuálně k určení, které náhrady a v jaký časový okamžik lze řešit k odškodnění.

Kde a kdy uplatnit odškodnění dopravní nehody

Odškodnění dopravní nehody lze uplatnit u pojišťovny vozidla viníka nehody z tzv. povinného ručení nebo přímo u viníka nehody. Právo obrátit se rovnou na pojišťovnu je zakotveno v zákoně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Uplatnění odškodnění u pojišťovny představuje rychlejší a jednodušší způsob než vymáhání odškodnění u viníka nehody. V případě uplatnění odškodnění přímo u viníka, se tato osoba stejně obrací na svou pojišťovnu k řešení a proces je tak pomalejší než přímé jednání s pojišťovnou.

Formuláře pojišťovny u bolestného a ztížení společenského uplatnění. Správná cesta k odškodnění?

Jedním z nároků po dopravní nehodě je odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění. Výše odškodnění těchto náhrad se počítá podle Metodiky Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví.

Při řešení bolestného se vychází z tzv. bodového hodnocení. Pro rok 2023 je hodnota jednoho bodu pro bolestné stanovena na 403,53 u odškodnění dopravní nehody.

Hodnota bodu bolestného u autonehody se každý rok mění. Přehled vývoje hodnoty bodu v čase:

2019

318,85

2020

341,25

2021

356,11

2022

378,39

2023

403,53

Několik příkladů odškodnění bolestného při autonehodě v roce 2023:

  • podvrknutí a natažení bederní páteře – 20 bodů (8 071Kč)
  • těžký otřes mozku – 60 bodů (24 212 )
  • zlomenina klíční kosti úplná, s dislokací, tříštivá – 80 bodů (32 282 )
  • drtivé poranění kolena – 200 bodů (80 706 )

Řešení odškodnění trvalých následků po autonehodě (ztížení společenského uplatnění) je ještě složitější, kdy Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy vymezuje výpočet této náhrady.

V praxi nastává situace, že pojišťovna vozidla viníka nehody zašle poškozenému formulář k vyplnění jeho ošetřujícím lékařem, a to pro odškodnění bolestného anebo ztížení společenského uplatnění. Následně poškozený zašle vyplněný formulář zpět do pojišťovny a obdrží nějaké odškodnění.

Tento postup je často chybový, protože ošetřující lékař poškozeného není obvykle školen na výpočty dle Metodiky, a proto se setkáváme s těmito chybami ve výpočtu bolestného:

  • opomenutí některého z poranění (jednoduše lékař zapomene uvést některou položku zranění);
  • nepřičtení bodů za operační zákroky (zapomíná se, že se mají také uvést body za každý operační zákrok);
  • nezvýšení základního bolestného v případech, kdy nastanou komplikace (výpočet bolestného lze navýšit pro komplikace až o 20 %, v čemž se často chybuje).

Tyto chyby pak vedou k získání nižšího odškodnění po poškozeného.

Z naší odškodňovací praxe doporučujeme přenechat výpočet bolestného a ztížení společenského uplatnění specializovanému znalci, který je řádně školen na výpočty dle Metodiky. Tento postup považujeme za správnou cestu k získání spravedlivého odškodnění. Náklad odborného posouzení bolesti a ztížení společenského uplatnění lze uplatnit u pojišťovny vozidla viníka nehody k úhradě.

Trestní řízení by neměl poškozený podceňovat

Odškodnění dopravní nehody se zraněním je často spojeno s trestním řízení vůči viníkovi nehody, které obvykle nastává při zranění po autonehodě. Doporučujeme věnovat trestnímu řízení náležitou pozornost a být v řízení aktivní, protože případné určení spoluodpovědnosti poškozeného v trestním řízení většinou způsobí obtíže při zajištění odškodnění od pojišťovny vozidla viníka nehody.

Právní pomoc pro poškozené

Tento článek popsal možnosti získání odškodnění pro poškozeného z pojištění vozidla viníka nehody z tzv. povinného ručení. Pokud má poškozený také svoje soukromé životní anebo úrazové pojištění, pak je zpravidla oprávněn žádat náhrady také ze svého pojištění.

Neorientujete se ve spleti paragrafů v oblasti odškodnění dopravní nehody? Řada právníků v oblasti odškodnění poskytuje konzultace zdarma, které byste měli využít k získání maximálního odškodnění.

JUDr. Zbyněk Drobiš
Autor je právník projektu www.odskodneninehody.cz


Několik rad od právníka:

  • K řešení odškodnění za zranění není nutné vyčkávat na ukončení pracovní neschopnosti nebo léčby, jak je někdy řečeno poškozeným. Každá náhrada se řeší v jiný časový okamžik a bolestné lze řešit již brzy po nehodě (případné budoucí operace se pak řeší doplatkem odškodnění bolestného);
  • Z naší praxe vyplývá, že ve většině případů lze získat odškodnění dopravní nehody mimosoudně, pokud se předloží správná argumentace, důkazy, podklady a znalecké posudky;
  • Pozor na formuláře pojišťovny k odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění. Na první pohled se může jednat o snadnou a rychlou cestu k odškodnění, nikoliv však často cestu ke správné výši odškodnění;
  • V trestním řízení někdy nastává situace,že viník nehody nabídne poškozenému finanční kompenzaci, aby částečně odčinil vzniklou újmu. V takové situaci je vhodné uzavřít písemnou dohodu s viníkem a přesně vymezit, že daná částka je nad rámec odškodnění z povinného ručení, v opačném případě by pojišťovna mohla započíst finanční kompenzaci na přiznané odškodnění.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688