Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Daně a účetnictví  |  25.04.2023 12:13:52

Jak na daňové přiznání na poslední chvíli?

Termín odevzdání daňového přiznání se blíží. Letos vychází na 2. května a poprvé je pro všechny podnikatele jeho podání výhradně elektronické. Pokud jste si přiznání nechali na poslední chvíli, zde je shrnutí toho nejpodstatnějšího.

Zatímco lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě je již pryč, blíží se termín, do kterého je třeba odevzdat daňové přiznání v elektronické podobě. To je od letoška povinné pro všechny OSVČ. Těm byla počátkem roku ze zákona zřízena datová schránka. Elektronické daňové přiznání ale mohou podat také například zaměstnanci, kteří mají povinnost podat přiznání a nestihli dřívější termín pro podání jeho papírové verze.

Pokud se vás aktuální termín týká, máte několik možností, jak postupovat. Tou nejsnazší cestou je využití Online finančního úřadu, který je dostupný na daňovém portálu Moje daně. Jeho součástí je také přístup do daňové informační schránky uživatele (DIS+). „Do daňové informační schránky se lze přihlásit přes Identitu občana, tedy například pomocí tzv. bankovní identity, eObčanku, mobilním klíčem eGovermentu či NIA ID. Přístup je možný rovněž pomocí přihlašovacích údajů do Datové schránky nebo na základě vyžádaných přístupových údajů vydávaných Finanční správou,“ vysvětluje Jana Melicharová ze společnosti KODAP.

Pokud jste ale již zvyklí využívat pro komunikaci s úřady datovou schránkou, může být využití portálu pro odeslání přiznání zbytečnou komplikací. Takto podané přiznání se totiž v datové schránce neprojeví, a to ani pokud zvolíte jako prostředek pro odeslání soubor XML. V takovém případě si vygenerovaný soubor uložte do počítače, přihlaste se do vaší datové schránky a jejím prostřednictvím jej odešlete příslušnému správci daně. Formát XML je přitom povinný a nelze jej nahradit například PDF.

Sestavení daňového přiznání je možné provést také pomocí aplikace EPO, která obsahuje interaktivní formulář a nabízí různé automatické kontroly. Ty zabrání například uplatnění vyšší slevy, než je stanovena zákonem. Pomocí EPO lze přiznání odeslat elektronicky přes portál Moje daně s využitím elektronického podpisu nebo přístupem do datové schránky. „Odeslání je možné i bez uznávaného elektronického podpisu, ale pouze pro toho, kdo není držitelem datové schránky. V takovém případě je však nutné doručit do 5 dnů od odeslání podání na místně příslušný FÚ podepsaný E-tiskopis. Za den podání ale bude platit den, kdy bylo přiznání elektronicky odesláno prostřednictvím aplikace EPO (ne až den dodatečného potvrzení),“ dodává Jana Melicharová z KODAP. Aplikace EPO také obdobně jako DIS+ umožňuje vytvoření XML souboru pro odeslání přiznání přes datovou schránku.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv možnost podání, případnou vypočtenou daň je nutné uhradit ve stejné lhůtě, jaká platí pro podání daňového přiznání. Daň lze zaplatit bezhotovostním převodem z účtu nebo v hotovosti na pokladně příslušného Finančního úřadu.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688