ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.04.2023 12:00:00

Prosazování aktu o digitálních službách: Komise zahajuje činnost Evropského střediska pro algoritmickou transparentnost

Společné výzkumné středisko Komise zítra ve španělské Seville slavnostně zahájí činnost Evropského střediska pro algoritmickou transparentnost (ECAT). Živý přenos slavnostního zahájení bude možné sledovat zde.

Setkají se zde zástupci orgánů EU, akademické obce, občanské společnosti a průmyslu, aby diskutovali o hlavních výzvách a společenském významu dohledu nad způsobem využívání algoritmických systémů. Po videopříspěvku komisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona se účastníci akce seznámí se současnou a plánovanou činností ECAT a budou moci shlédnout živé ukázky, na kterých bude předběžně představen jeho potenciál.

Úloha ECAT podle aktu o digitálních službách

Akt o digitálních službách ukládá požadavky na řízení rizik společnostem, které Evropská komise označila za velmi velké online platformy a velmi velké on-line vyhledávače. V jeho rámci budou muset určené platformy identifikovat, analyzovat a zmírňovat širokou škálu systémových rizik na svých platformách – od toho, jak jejich služby mohou zvyšovat míru nezákonného obsahu a dezinformací, až po dopad na svobodu projevu nebo svobodu sdělovacích prostředků. Stejně tak je třeba posuzovat a mírnit konkrétní rizika související s genderově podmíněným násilím na internetu a ochranou nezletilých osob na internetu a jejich duševního zdraví. Plány snižování rizik určených platforem a vyhledávačů budou podléhat nezávislému auditu a dohledu ze strany Evropské komise.

ECAT poskytne Komisi interní technické a vědecké odborné znalosti s cílem zajistit, aby algoritmické systémy používané velmi velkými online platformami a velmi velkými vyhledávači splňovaly požadavky na řízení rizik, zmírňování a transparentnost stanovené v aktu o digitálních službách. Součástí bude i provádění technických analýz a hodnocení algoritmů. Interdisciplinární tým vědců v oblasti dat, odborníků na umělou inteligenci, sociologů a právních odborníků spojí své odborné znalosti s cílem posoudit jejich fungování a navrhnout osvědčené postupy ke zmírnění jejich dopadu. Tento krok bude mít zásadní význam pro zajištění důkladné analýzy zpráv o transparentnosti a sebehodnocení rizik předložených určenými společnostmi a pro provádění inspekcí ve svých systémech, kdykoli to Komise požaduje.

Této mise by nebylo možné dosáhnout bez náležité kapacity v oblasti výzkumu a prognóz, jež jsou rovněž nedílnou součástí přístupu ECAT. Výzkumní pracovníci Společného výzkumného střediska budou vycházet ze svých dlouhodobých odborných znalostí v oblasti umělé inteligence (UI), které již byly nápomocny při přípravě ostatních milníků regulace, jako je akt o umělé inteligenci, Koordinovaný plán pro umělou inteligenci a jeho přezkum provedený v roce 2021. Výzkumní pracovníci ECAT se zaměří nejen na identifikaci a řešení systémových rizik vyplývajících z velmi velkých on-line platforem a velmi velkých on-line vyhledávačů, ale budou se zabývat i dlouhodobým společenským dopadem algoritmů.

Souvislosti

Dne 15. prosince 2020 Evropská komise předložila návrh aktu o digitálních službách spolu s návrhem aktu o digitálních trzích, které představují komplexní rámec pro zajištění bezpečnějšího a spravedlivějšího digitálního prostoru pro všechny. V návaznosti na politickou dohodu, které spolunormotvůrci EU dosáhli v dubnu 2022, vstoupil akt o digitálních službách v platnost dne 16. listopadu 2022. Lhůta pro zveřejnění počtu měsíčních aktivních uživatelů platforem a vyhledávačů byla stanovena na 17. února 2023. Komise nyní provádí analýzu publikací s cílem určit velmi velké online platformy a velmi velké on-line vyhledávače, které budou mít čtyři měsíce od určení na to, aby splnily všechny povinnosti vyplývající z aktu o digitálních službách, a zejména aby předložily své první posouzení rizik. Do 17. února 2024 se akt o digitálních službách bude vztahovat na všechny zprostředkovatelské služby a ke stejnému datu jsou členské státy povinny jmenovat koordinátory digitálních služeb.

Tato pravidla se vztahují na všechny digitální služby, které propojují spotřebitele se zbožím, službami nebo obsahem. Akt o digitálních službách přináší online platformám nové povinnosti ohledně omezování možných škod a rizik online, zavádí silnou ochranu práv uživatelů na internetu a staví digitální platformy do jedinečného nového rámce transparentnosti a odpovědnosti. Nové předpisy jsou navrženy tak, aby představovaly jednotný soubor unijních pravidel, který poskytne lepší ochranu uživatelům a právní jistotu podnikům na celém jednotném trhu. Akt o digitálních službách je prvním souborem regulačních nástrojů pro zprostředkovatele obsahu online na světě, a představuje tak nový standard v mezinárodním měřítku.

Další informace

Evropské středisko pro algoritmickou transparentnost (ECAT)

Znění aktu o digitálních službách v Úředním věstníku EU

Akt o digitálních službách – časté otázky

Informační stránka aktu o digitálních službách

Balíček aktu o digitálních službách

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688