Patria (Patria Finance)
Banky  |  15.04.2023 09:21:00

Banky už nejsou, co bývaly - Víkendář. Bankovní regulátoři vždy předpokládali, že bankovní vklady jsou málo flexibilní, ale příchod digitálního bankovnictví situaci výrazně mění.

Bankovní regulátoři vždy předpokládali, že bankovní vklady jsou málo flexibilní, ale příchod digitálního bankovnictví situaci výrazně mění. Na stránkách ProMarket to tvrdí ekonomové Santos, Zingales a Koont, kteří přikládají výsledky své studie zaměřené na toto téma. Poukazují v ní zejména na to, že od dubna roku 2022, kdy Fed začal zvyšovat úrokové sazby, klesly bankovní vklady v USA o 860 miliard dolarů. Pravděpodobně byly přitom přesunuty do fondů peněžního trhu, které nabízely vyšší výnosy.

Ekonomové dále tvrdí, že dvě třetiny zmíněného objemu vkladů byly přesunuty ještě před pádem Silicon Valley Bank. Jde podle nich o „tichý proces“, který nezastaví žádné pojištění vkladů a který může podkopávat stabilitu bankovního systému. Podle ekonomů po pádu SVB řada lidí ukazovala prstem na sociální média, která měla být zodpovědná za urychlení takzvaného runu na banku. Tedy masového vybírání vkladů. Méně pozornosti bylo a je věnováno roli mobilního bankovnictví. A to nejen u SVB, ale také během předchozího „exodu vkladů“ z celého bankovního sektoru.

I když k tomuto odlivu finančních prostředků z bank docházelo pomaleji, je tento proces pro bankovní systém stejněvýznamný, ne-li dokonce více. Regulátoři přitom podle ekonomů předpokládají, že vklady jsou málo flexibilní, jejich majitelé je příliš často nepřesouvají. Pokud by tomu tak bylo, mohly by si banky dovolit utrpět určité ztráty na svých aktivech držených do splatnosti, zejména pokud jsou tyto ztráty způsobeny úrokovým rizikem a nikoli úvěrovým rizikem. V takovém případě totiž aktiva typu dluhopisů přináší očekávaný tok hotovosti.

To je také důvod, proč aktiva držená do splatnosti nejsou v účetnictví oceněna tržní hodnotou. A vzhledem k tomu, že nejsou oceňována podle trhu, nejsou ani zajištěna. Podle ekonomů by totiž takové zajištění generovalo vysokou volatilitu zisků a ztrát. Ve výsledku je pak celá bankovní regulační struktura založena právě na předpokladu, že vklady jsou málo pohyblivé. Následně také na tom, že banky neohrožují určité ztráty na aktivech držených do doby splatnosti, protože nevyvolají odliv vkladů.

Historicky byl podle ekonomů tento předpoklad pravdivý. Ale je to stále pravda? Zingales a jeho kolegové v odpovědi poukazují nejdříve na to, že na toto téma je stále málo studií, jednu z nich tak zpracovali oni sami. Zmiňují v ní nástup digitálního bankovnictví, které představuje jednu z nejdůležitějších strukturálních změn v americkém finančním systému poslední doby. A jaké jsou závěry výzkumu? Viz druhou část článku zítra.

Zdroj: ProMarket


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Banky:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688