Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  14.04.2023 18:10:16

Pozornost investorů pro příští týden se bude upínat k výsledkové sezóně za 1Q23

V uplynulém, pro většinu evropských trhů zkráceném, týdnu investoři sledovali makroekonomická data a zahájení výsledkové sezóny za 1Q23. V průběhu týdne byly v USA zveřejněny mimo jiné data o spotřebitelské inflaci CPI, která byla nižší na celkové úrovni, než trh čekal (5,0 vs. oček. 5,1 po 6,0 % r/r). Tento výsledek podpořil spekulace o zmírnění aktuální restriktivní měnové politiky Fedu. Podobné úvahy byly dále podpořeny inflačními daty z průmyslu (2,7 vs. oček. 3,0 po 4,9 % r/r). I zde byl pokles hlubší, než trh projektoval. Vedle makroekonomických dat se trh zaměřil na zahájení výsledkové sezóny v USA, kde se sledovaly především páteční banky jako BlackRock, Wells Fargo, JP Morgan či Citigroup. V souhrnu lze říci, že zveřejněné výsledky za velké banky byly lepší, než trh čekal, což podpořilo tržní sentiment. Oba výše zmíněné faktory, tedy nižší než očekávaná inflace (CPI i PPI) a lepší, než očekávané výsledky v začátku výsledkové sezóny podpořily nákupní zájem investorů. Konkrétně pak americký index S&P 500 zakončil standardně dlouhý týden s 0,7% t/t ziskem. Evropa se přidala k zámoří a index EuroStoxx 600 poskočil nahoru o 1,7 % t/t. Domácí index PX následoval dění v Evropě a přidal 2,7 % t/t na 1418,4 bodu.

Společnosti na BCPP

Ministr financí Zbyněk Stanjura připustil, že by se mohl opakovat loňský scénář a stát by mohl po ČEZu požadovat vyšší dividendu, než bude návrh představenstva. Podle dosavadních indikací očekáváme, že představenstvo navrhne vyplatit 80 % očištěného čistého zisku, což by odpovídalo 117 na akcii (10,3% hrubý div. výnos). Pokud by stát, stejně jako v minulém roce, prosadil výplatu 100 % čistého zisku, dosáhla by dividenda 146 na akcii (12,9% hrubý div. výnos). Akcie ČEZu zakončily týden na 1202 (8,4 % t/t).

V návaznosti na nedávné vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury ministerstvo financí představilo svůj návrh na úpravu zdanění na tabákové produkty od příštího roku. Návrh počítá se zvýšením spotřební daně u všech tabákových produktů o 10 % v roce 2024 a pak o 5 % p.a. v dalších třech letech. Zmíněné sazby tedy odpovídají dřívějším spekulacím o rozpětí 5-10 % na následující čtyřleté období. Navržené zvýšení spotřební daně je sice nepříznivým faktorem, který negativně dopadne na poptávku, resp. zvýšení cen konečných produktů, ale výši hodnotíme jako přijatelnou nebo spíše dopovídající předchozí dynamice. Philip Morris ČR zakončil pátek na 17640 (+0,9 % t/t).

Primoco UAV oznámilo předběžné výsledky za 1Q23. Zisk před odpisy EBITDA dosáhl 65,9 mil. (zhruba pětinásobný růst r/r). Marže zisku EBITDA dosáhla téměř 64 % a byla vysoko nad dlouhodobým cílem firmy 40 – 50 %. Šéf firmy Ladislav Semetkovský uvedl, že firma má od začátku roku dva nové kontrakty na 11 strojů ve výši 10,75 mil. EUR (cca 251 mil. ) a během dubna chce podepsat další zakázky na 8 letadel a řídících stanic za 12,6 mil. EUR (295 mil. ). Pokud se tyto kontrakty podaří podepsat, tak by firma již měla mít smlouvy na 546 mil. , přičemž výhled firmy počítá s kontrakty za 1 mld. za celý rok. Tento cíl také šéf firmy potvrdil. Titul zakončil páteční seanci na 480 (+9,6 % t/t).

Společnost Wood SPAC One oznámila, že navrhne své sloučení s českou e-commerce společností Footshop. Ta je online prodejcem sportovní obuvi a oblečení a mimo jiné zahrnuje i e-shop Queens. Společnost působící ve více evropských zemích loni vytvořila tržby cca 1 mld. a zisk EBITDA 20 mil. . Tržby klesly o 11 % meziročně kvůli celkovému poklesu e-commerce trhu a společnost v reakci na to provedla tvrdá úsporná opatření. Pokud sloučení schválí akcionáři, budou mít noví investoři z Wood SPAC One podíl ve Footshopu až 49 %. Firma by se tak začala obchodovat na trhu Standard pražské burzy. Wood SPAC One při svém úpisu získal od 431 investorů 538 mil. . Společnost Footshop založil slovenský podnikatel Peter Hlubuček. Ten uvedl, že nové zdroje získané vstupem na burzu společnosti umožní zrychlit expanzi.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl ČEZ (1202 , +8,4 % t/t). Na titulu se objevil silný kupec, který táhl cenu výše. Podporou bylo i vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury, který nevyloučil, že by stát mohl k nejbližší dividendě ze společnosti přistoupit jako vloni, tedy požadovat vyplacení 100 % zisku. Tento případ by znamenal více jak 12% hrubý div. výnos. Naopak nejvíce klesajícím titulem byly akcie Pilulky (-16,7 % t/t na 500 ). Na titulu operovali prodejci i v návaznosti na nedávné oznámení spolu s výsledky, že společnost chystá dodatečný prodej akcií ještě v rámci první poloviny letošního roku. Investoři očekávají, že by dodatečný prodej akcií měl proběhnout s diskontem vůči tržní ceně.

Výhled na příští týden

Pozornost investorů pro příští týden se bude upínat k výsledkové sezóně za 1Q23. Výsledky velkých bank z pátku pozitivně naladily investorskou náladu, ale celkové očekávání je velmi opatrné a odhaduje se v průměru nejhlubší kvartální meziroční pokles zisku na akcii od počátku pandemie (-6,6 % r/r). O to více budou výsledky bedlivě sledovány, zda se naplní tato obezřetná očekávání. Na výsledkové listině budou pokračovat velké banky jako Bank of America, Morgan Stanley či Goldman Sachs, ale i další společnosti jako Netflix, AT&T a další. Očekáváme, že zvýšená volatilita bude probíhat především u akcií dotčených zveřejněním výsledků. Celkově jsme na příští týden neutrální.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na průběžná týdenní data z trhu práce a na data z trhu nemovitostí (stavební povolení či zahájené stavby). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly vykázat zlepšení jak ve vnímání současné situace, tak v očekáváních. V Číně se zaměříme na úterní HDP za 1Q23 (oček. 3,9 po 2,9 r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688