kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  14.04.2023 11:24:15

Jizerské hory se po zimě probouzejí a zvou do skal, k potokům i na výhledy - Liberecký

14. 04. 2023

Na své návštěvníky čekají s jarem po zimním spánku Jizerské hory. Právě v tomto regionu si připomínají letos celou řadu významných výročí – ať už se jedná o památky, vyhlídky či hory jako takové.

Chráněná krajinná oblast Jizerské hory v letošním roce oslaví 55 let od svého vzniku. Vyhlídková dominanta Ještěd, z níž je vidět na celý Liberec, si letos připomíná jen o pět let méně než chráněná krajinná oblast.

„Letošních významných výročí v našem kraji je skutečně celá řada. I bez ohledu na ně a cíle s nimi spojené, je řada míst, která právě na jaře lákají k návštěvě. Ať už pro svou krásu, výjimečnost nebo zkrátka proto, že jsme všichni po zimě vyhladovělí po toulkách krajem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rozmanitý výhled na Liberec a jeho okolí nabídne také rozhledna Císařský kámen. Nad obcí Příchovice se zase lze vydat k majáku Járy Cimrmana, kde se nalézá i muzeum tohoto cestovatele, génia a vynálezce. Zapomenout nelze ani na královnu Jizerských hor, kterou je osmiboká kamenná rozhledna Štěpánka.

Oblíbené jsou i rozhledny, jakými jsou Černá Studnice, Královka, Proseč či Bramberk, která se tyčí nad lučanským údolím. Od letošního jara bude opět přístupná vyhlídka Petřín v Jablonci nad Nisou. Rozhledna bude otevřená celoročně, za vstup se vybírá poplatek.

Na státním hradu a zámku Frýdlant si každým rokem připomínají významná výročí. Letos se zaměří v rámci akce Národního památkového ústavu na historii rodu Harrachů. Ti patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody české historie. Působili u císařského dvora, zemské správy, armády a diplomacie. Byli průkopníci v hospodaření, sklářství a dokonce i včelařství.

Tento rok uplynulo 400 let od nástupu Arnošta Vojtěcha z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec, stejná doba pak od sňatku Isabely Kateřiny z Harrachu s Albrechtem z Valdštejna. Dalšími výročími jsou 440 let od narození Albrechta z Valdštejna a 222 let zpřístupnění Frýdlantu jako prvního hradního muzea ve střední Evropě.

Jako první přírodní památka v regionu byly v roce 2021 zapsány na světový seznam UNESCO Jizerskohorské bučiny, jež zvou na krásu vodopádů, skal rozmanitých tvarů, horských potoků a drsnou jizerskohorskou přírodu. Na kole nebo pěšky lze vyrazit na Viničnou cestu, která protíná divoké severní svahy Jizerských hor a patří k nejkrásnějším v celých horách. Po vrstevnicové pohodlné cestě provede i šest zastavení naučné stezky.

Pohled na jarní květy nabízí Louka Bledulínu v Předláncích nedaleko Frýdlantu, odkud je možno podniknout okružní výlet přes nedalekou přírodní rezervaci Meandry Smědé k Dubovému rybníku u Černous. Krásný výhled na Jizerské hory i Frýdlantsko nabízejí Libverdské vyhlídky. Na pěti zastaveních seznamují s místními pověstmi včetně dřevěných soch, které představují bytosti s pověstmi související.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz, www.jizerky.cz a na jizerskohorských sociálních sítích.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.04.2024Detoa v Jizerských horách si převzala ocenění Visa Czech Top Shop VISA Czech Top Shop (VISA Czech Top Shop)
21.12.2023MHD přes zimu navyšuje víkendové spoje do Jizerských hor Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
02.08.2023Léto v Jizerských horách - výhledy, vodopády a zubačka kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688