army.cz (MO ČR)
Armáda  |  13.04.2023 09:46:12

V USA proběhla další jednání o podmínkách možného pořízení letounů F-35

 V USA proběhla další jednání o podmínkách možného pořízení letounů F-35Další fotografie Další fotografie

13.4.2023

V USA proběhla další jednání o podmínkách možného pořízení letounů F-35

Autor: Tiskové oddělení MO

Ve dnech 3. až 6. dubna 2023 se pod vedením vrchní ředitelky sekce ekonomické MO ČR Blanky Cupákové v USA uskutečnila další jednání o podmínkách možného pořízení letounů F-35. Jednání se týkala všech aspektů potenciální akvizice a probíhala jak ve Washingtonu, kde sídlí zainteresované vládní agentury (mj. DSCA a JPO), tak v centrále společnosti Lockheed Martin (LM) v texaském městě Fort Worth.

V první části pracovní cesty projednali zástupci Ministerstva obrany ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR s představiteli společnosti LM návrhy projektů průmyslové spolupráce, které společnost LM na základě několikaměsíčních intenzivních jednání české straně představila. LM oceňuje kvalitu českého průmyslu a v některých případech i jeho jedinečné výrobní schopnosti.

Český vyjednávací tým opakovaně zdůrazňuje, že kvalitní projekty průmyslové spolupráce zaměřené k zajištění podstatných bezpečnostních zájmů státu mohou podpořit rozhodnutí ČR si letouny pořídit.

„Hodlám předložit paní ministryni návrh souboru kvalitních a konkrétních projektů průmyslové spolupráce mezi výrobcem letounu Lockheed Martin a českými společnostmi. Jsem si vědoma toho, že rozsah a kvalita nabízené průmyslové spolupráce pro ČR bude rovněž jedním z kritérií, na jejichž základě bude vláda o možném pořízení letounů 5. generace rozhodovat,“ říká vrchní ředitelka Blanka Cupáková.

Ve Forth Worth proběhlo současně jednání skupiny českých pilotů vedené brigádním generálem Jaroslavem Míkou. V jeho průběhu byl diskutován význam systému letounu 5. generace od strategické úlohy odstrašení protivníka přes operační použití v multidoménových operacích až po jednotlivé role systému F-35 v konkrétních scénářích. Součástí programu bylo i seznámení se s produkcí letounu F-35, s výcvikovými programy a praktická ukázka výstroje pilota. Na závěr si čeští piloti vyzkoušeli některé z diskutovaných scénářů na pozemním demonstrátoru.

Ve Washingtonu pak vrchní ředitelka Cupáková jednala s vedoucím programové kanceláře (Joint Program Office, JPO) pro letouny F-35 generálem Michaelem J. Schmidtem. Tématem rozhovoru byly aspekty přípravy komplexní informace pro vládu ČR.

Následovalo společné jednání českého pracovního týmu a amerických představitelů vládní agentury pro obrannou spolupráci (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) a JPO. Jeho obsahem bylo posouzení plnění dílčích úkolů a nastavení dalšího postupu. Kromě detailnějšího upřesnění možného profilu financování se diskuze zaměřila například na požadavky na přípravu personálu, potřebnou infrastrukturu, plánované expertní jednání k otázkám bezpečnosti nebo časový harmonogram.

„Těší mě, že jednání s vládními agenturami USA jsou detailní a cílená. Daří se nám získávat konkrétní informace, které potřebujeme pro komplexní vnímání projektu a zpracování materiálu pro vládu,“ uvedla k vyjednávání vrchní ředitelka Blanka Cupáková s tím, že přístup americké strany je konstruktivní.

„Při diskuzích využíváme poznatky a zkušenosti získané i od jiných zemí. Podařilo se nám například dojednat už na květen termín, ve kterém si čeští piloti budou moci vyzkoušet simulátor vyššího stupně, což v případě jiných zemí bylo vždy umožněno až po obdržení formální nabídky USA na prodej letounů. Diskutovali jsme také možnosti snížení některých poplatků v souladu s nastavenými pravidly prodeje, abychom dosáhli pro ČR co nejvyšších úspor. Nechceme v tomto ohledu promarnit žádnou příležitost,“ zdůraznila vrchní ředitelka.

O zahájení vyjednávání s USA o možném pořízení letounů 5. generace rozhodla vláda v červenci loňského roku v reakci na zhoršující se bezpečnostní prostředí, zejména vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině. Do 1. října 2023 bude ministryně obrany Jana Černochová informovat vládu o výsledcích těchto jednání.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688