Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  11.04.2023 15:09:22

Co můžeme očekávat od povinnosti zveřejňovat mzdy v pracovních inzerátech

Transparentní odměňování je v posledních měsících často diskutovaným tématem na evropské úrovni, stále více proniká také do strategií českých firem. Evropská rada a Evropský parlament došli na konci minulého roku ke shodě, a tak vznikla předběžná dohoda o pravidlech, jejichž účelem je podpora rovného odměňování zaměstnanců na obdobných rolích, bez ohledu na pohlaví.

S tím bude souviset povinnost uvádět mzdu v pracovních inzerátech. To je zatím stále ještě dobrovolné, nicméně společnosti, které chtějí uchazeče zaujmout, nabízenou mzdu již uvádějí.

„Pokud inzerce pracovního místa obsahuje informaci o mzdě, má to obvykle dvojí efekt. Za prvé se firma tímto způsobem snaží zaujmout vhodné uchazeče, na druhou stranu také eliminuje zájemce, jejichž mzdová očekávání se pohybují výrazně mimo uvedenou částku.“, uvádí Jan Nezkusil, manažer z personálně poradenské společnosti Hays.

Společnost Hays provedla v dubnu krátkou anketu na profesní síti LinkedIn, kde se dotázala zaměstnanců i personalistů na jejich názor ohledně uvádění mzdy v pracovních inzerátech. 22 % respondentů by si u inzerátů přálo vidět přesnou, konkrétní částku. Diana Michalčová, Senior HR Business partner společnosti NN Finance říká: „Zveřejnění přesné mzdy zapříčiní, že uchazeč tuto částku bude vyžadovat, aniž by zohlednil své zkušenosti a přínos. Častokrát se setkáváme s tím, že si uchazeč řekne oproti interním zaměstnancům o vyšší mzdu, ale nemá srovnatelné dovednosti.“

66 % procent se spokojí s realistickým rozmezím nabízeného ohodnocení. A zde může vzniknout další problém, mzdová rozmezí uváděná u pozic bývají obvykle široká, aby obsáhla uchazeče s různou úrovní zkušeností. Další otazník visí nad pozicemi, jejichž významnou součástí je bonusová složka. Ta může například na obchodních pozicích tvořit i několikanásobek základní mzdy.

8 % respondentů se domnívá, že mzdu není důležité uvádět a 4 % nevěří, že by toto opatření mohlo fungovat a pomohlo zlepšit situaci v oblasti rovnosti ohodnocování.

Povinnost zveřejňovat mzdu již několik let platí v sousedním Slovensku, které zatím v rovnosti ohodnocování mužů a žen má stále prostor ke zlepšení. Data z Eurostatu (2021) uvádějí, že rozdíl ve mzdách mužů a žen je na Slovensku 16,6 %, v České republice 15 %, zatímco průměr evropské unie je 12,7 %. Největším evropským „hříšníkem“ je Estonsko s 20,5 %, následované Rakouskem (18,8 %). Naopak rekordmanem v rovnosti odměňování je Lucembursko, kde naopak ženy vydělávají o 0,2 % více než muži.

Zaměstnavatelé v případné povinnosti vidí i další rizika, k jednomu z těch hlavních patří také zvýšený tlak na růst mezd stávajících zaměstnanců. „Je poměrně běžným jevem, že dlouholetým zaměstnancům neroste mzda tak rychle a pomyslné nůžky mezi mzdou stabilních lidí a nováčků nejsou tak široce rozevřeny, jak by se mohlo zdát.“, doplňuje Jan Nezkusil z Hays. Firmy se tak logicky obávají nespokojenosti těchto letitých zaměstnanců a enormního zvýšení mzdových nákladů, které by případné dorovnání mezd mohlo znamenat. Diana Michalčová z NN Finance k tomu dodává: „Pokud zveřejníme mzdu, která bude vyšší, než kolik pobírá některý ze stávajících zaměstnanců, bude se samozřejmě ptát na důvody. Na druhou stranu nás to ale bude nutit lépe vysvětlovat systém odměňování a poskytovat zaměstnancům lepší zpětnou vazbu.“


Hays plc („Skupina”) je přední světová společnost v získávání specialistů a poskytování náborových řešení, jako je RPO či MSP. Skupina je expertem v náboru kvalifikovaných , profesionálních a odborných lidí po celém světě , je leaderem na trhu ve Velké Británii, Německu a Austrálii a jedním z leaderů na trhu v kontinentální Evropě, Latinské Americe a Asii . Skupina působí v soukromém i veřejném sektoru , zabývá se vyhledáváním kandidátů na stálý i dočasný pracovní poměr včetně contractingu. K 30. červnu 2022 má Skupina 13,000 zaměstnanců pracujících ve 253 kancelářích ve 32 zemích světa. Finanční rok končící k 30. červnu 2022 vykazuje tyto výsledky:



Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688